Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Panākumi nebija kreisajiem tradicionālās politikas "atņemt un pārdalīt" rezultāts

Makšķeres un zivis

Nelielajā Dienvidamerikas valstī Bolīvijā vēršas plašumā sadursmes starp demisionējušā un valsti pametušā eksprezidenta Evo Moralesa piekritējiem un pretiniekiem, kā rezultātā situācija valstī draud kļūt nekontrolējama.

Bolīvijas kreisais prezidents Evo Moraless atkāpās no amata un devās emigrācijā uz Meksiku pēc tam, kad valstī sākās masu protesti pret viņa centieniem ceturto reizi ieņemt valsts vadītāja posteni, ko atklāti neparedz pamatlikums. Jau pēc tam sākās ne mazāk vērienīgas Moralesa atbalstītāju akcijas, kuru dalībnieki savukārt pieprasa viņa atgriešanos, ne bez iemesla bažījoties, ka Moralesa politiskie pretinieki pagriezīs pretējā virzienā arī viņa uzsāktās reformas.

Problēma šajā gadījumā ir fakts, ka Moraless kopumā izrādījās ļoti veiksmīgs valsts vadītājs, kura atrašanās pie varas laikā Bolīvija kļuva par vienu no straujāk augošajām ekonomikām Dienvidamerikā, tāpat valstī sāka jūtami mazināties līdz tam dramatiskā nevienlīdzība un nabadzība. Šie panākumi arī nebija daudziem šīs pasaules daļas kreisajiem tradicionālās politikas "atņemt un pārdalīt" īslaicīgs rezultāts.

Atņemt Moraless un viņa sekotāji, protams, atņēma, taču gandrīz tikai rietumvalstu kompānijām, pamatā derīgo izrakteņu ieguvējām, un arī tad ne visu. Pamatots šis process savukārt tika ar nepieciešamību atgūt kontroli pār valsts nacionālajām bagātībām. Tika piedzīvota arī pārdalīšana, tomēr atkal pēc ne gluži sociālistiskām receptēm. Līdztekus sociālajiem pabalstiem tika ieviestas arī vērienīgas un nepavisam ne bezmaksas mazo un tradicionālo uzņēmējdarbības veidu atbalsta programmas.

Kopumā uzsvars tika likts uz makšķeru, nevis zivju dalīšanu, kā arī uz makšķeru saņēmēju ieinteresētību rezultātu sasniegšanā, pie kam šī politika nereti tika salīdzināta ar tā saucamo Ziemeļvalstu sociālismu vai vismaz atsevišķiem tā elementiem. Moralesa īstenotās politikas efektivitāti nabadzības likvidēšanā un ekonomikas uzlabošanā, jāpiebilst, atzina arī daudzas starptautiskās organizācijas un eksperti, lai gan situācija bija divdomīga, raugoties no ideoloģiskā skatu punkta.

Tagad valsts ir kļuvusi par iekšpolitisko kaislību arēnu, pie kam pretrunas ir tik nesamierināmas, ka kompromisu atrašana nešķiet iespējama. Un, tā kā Bolīvijas bruņotie spēki ir nostājušies Moralesa pretinieku pusē, var prognozēt, ka pret viņa atbalstītājiem tiks piemērotas represijas, kuru rezultāts sliktākajā gadījumā var izrādīties pilsoņu karš. Un pats ļaunākais, ka Bolīvijai var atrasties vēl vairākas sekotājas šajā reģionā.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Kā vienmēr - kur ASV intereses, tur krāsainās revolūcijas, pilsoņi kari un nebeidzamas problēmas. Jācer, ka beidzot viņi pilnā mērā izmēģinās to visu pašu mājās.
Pipars
P
Skatos tiek organizētas jaunas galvassāpes ASV... Ja visi šitie jauno juku laiku bēgļi celsies kājās un dosies sākumā uz Meksiku un vēlāk uz ASV... mmm... Sanāks lielisks pirmsvēlēšanu zemāk par jostasvietu sitiens Trampam...! Tā ka pēc fakta vecās ASV elites savā cinismā un gatavībā mīdīt jebkādas morāles normas sāk pārspļaut jebko ko mēs jebkad esam vērojuši... Secinu Trampa un ASV elites (finansistu) pretimstāvēšana sāk ietekmēt--- veselas valstu grupas...!!! Paskatīsimies ko šie amorālie tipi būs Trampam uz nākošajām vēlēšanām dāvanā sagatavojuši pašā ASV... ho ho! Tur var būt jebkas - sākot ar Pentagona militārajiem datorvīrusiem un beidzot pat ar kodolkaru pašā ASV iekšienē! Tas kas mums bija 90-mitajos tur viegli var sanākt arī kvadrātā ja ne kubā, neaizmirsīsim ka tur mājās katram ir pa stroķim, a dažam labam darbonim ieroču un munīcijas tur ir vairāk nekā mēs varētu nosapņot!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē