Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Meļņiks: Straujumas jaunā valdība

Pirmdienas rītā atkāpusies no valdības vadītājas amata, Laimdota Straujuma, kā izskatās, ir uzņēmusies iniciatīvu jauna Ministru kabineta veidošanā. Ar domu, ka to vadītu līdzšinējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Īpaši sasauktā preses konferencē ekspremjere gan uzsvēra, ka Kozlovska kandidatūra esot viņas personīga izvēle, uz ko viņa uzstās gan Vienotības valdē, gan sarunās ar citām partijām.

Taču atbalstoša attieksme, kas izskan gan no ZZS, gan Nacionālās apvienības līderu un vairāku Vienotības deputātu puses, liecina, ka minētās kandidatūras apspriešana politikas kuluāros jau notikusi. Vienīgā, kas publiski "sprēgā pretī", ir... Vienotības priekšsēde Solvita Āboltiņa - "mēs nedzīvojam monarhijā, kur karaļi nosauc savus pēctečus", viņa paudusi. Un to var saprast, jo, pirmkārt, iniciatīva nav nākusi no viņas, kā tas pienāktos pēc statusa, un, otrkārt, par reālāko alternatīvu Kozlovskim vismaz publiski tiek minēta tieši viņa. Bet vistrakākais, ka šajā gadījumā partijas līderei atvēlēta tāda kā... bubuļa loma, ar ko publiski iebiedēt.

Protams, partijām vēl jāiet uz konsultācijām pie Valsts prezidenta, gan jau tiks minētas vēl kādas kandidatūras, notiks stīvēšanās par ministru krēsliem, varbūt pie reizes arī sašūpojot dažu labu no Saeimā esošajiem, būs diskusijas arī par jaunu partneru piesaisti... tas viss vēl būs, bet jau šodien redzams, ka līdz ar valdības atkāpšanos Vienotībā ir sākušās būtiskas politiskā smaguma centra pārbīdes. Ja līdz šim starp Vienotības pārstāvjiem valdībā un Saeimas frakcijā bija tādas kā kaimiņu attiecības, pēdējie notikumi nošķīruma sienu ir sagrāvuši, bet spožākie līderi kā bija divi - te domāta Āboltiņa un Straujuma -, tā arī palikuši. Līdz ar to nav grūti prognozēt, cik neiespējami būs Āboltiņai saglabāt savu pozīciju tad, ja Straujumas nominētais ministrs gūs parlamenta vairuma atbalstu premjera amatam. Droši vien nekļūdīšos, sakot, ka daudzi Vienotībā un arī tās līdz šim veidotās koalīcijas partijās to vien gaida.

Vai Kozlovskis būs labs premjers? Nezinu. Visdrīzāk centīgs, taču politiski visai neizteiksmīgs. Bet tas, ka tieši viņš var būt par lielisku politiskā kompromisa figūru, gan acīmredzams. Jo, kas tad partijām šobrīd vajadzīgs? Lai nespīd spožāk par sabiedrotajiem, tos nelamā, kā to esam pieredzējuši Āboltiņas gadījumā, bet valdības darbu vada tehniski precīzi, bez liekām kļūdām un skandāliem.

Un vēl. Tieši premjers faktiski ir partijas lokomotīve - pēc viņa vērtē partijas darbu. Tieši tāpēc būtu tikai pareizi šajā amatā nokļūt partijas galvai. Arī tas, ka Vienotības gadījumā tā nav, ir izdevīgi tās sabiedrotajiem, jo tie vienlaikus ir arī konkurenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē