Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Naida Rubikona pārieta

Lai gan pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ir pagājis vairāk nekā mēnesis, līdz šim šķita, ka kaut cik civilizēta izeja no konflikta vēl ir iespējama.

Sarunas, neitralitātes garantijas no Ukrainas un drošības garantijas no citu valstu puses, vienošanās ar diktatoru Putinu par kaut ko... Nereti izskanēja viedoklis, arī Latvijas medijos, ka tas jau ļaunais Putins, kurš karo, krievu tautas vairākums viņu neatbalsta, gan jau drīz vien sankcijām pakļautie oligarhi vai bez Louis Vuitton palikušais vidusslānis sacelsies un viņu gāzīs. Sestdiena, 2. aprīlis, pēdējām ilūzijām ir pārvilkusi treknu svītru. Ja Mariupole bija sākums, tad Buča, Irpiņa un citas no krievu okupantiem atbrīvotās vietas uzskatāmi ir atklājušas traģisku patiesību: tas nav prātu izkūkojis diktators, tā ir arī Krievijas tauta, kas šovinisma, izredzētības un naida mikslī ir gatava uz visnelietīgākajiem noziegumiem. Var jau piesaukt TV kanālus, kas krievus esot nozombējuši karam, bet tas nav tikai karš. Neviens propagandas kanāls nekad nenozombēs cilvēku līdz tam, lai viņš sāktu slepkavot neapbruņotus civiliedzīvotājus, izvarot bērnus un sievietes, pēc tam dedzināt un braukt pāri ar tanku. Tā ir paaudzēm ilgusi morāla degradācija, kas līdz tam ir novedusi.

"Mums ir jābūt ļoti precīziem: tas nav Putina karš pret Ukrainu, tas ir Krievijas karš pret Ukrainu un pastarpināti – pret Rietumiem. Šovinisma un kara kurināšanas līmenis Krievijā ir bezprecedenta, un pret to ir atbilstoši jāizturas, šoreiz kļūdas vairs nedrīkst tikt pieļautas," samērā diplomātiski 2. aprīlī tvitera ierakstā jauno patiesību definēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tiešāka bija ukraiņu žurnāliste Olga Tokarjuka: "Pasaulei ir jādomā ne tikai par to, ko darīt ar Putinu, bet arī ar Krievijas sabiedrību. Meli, naids, impēriskā pārākuma apziņa, cinisms, pilnīga likumu, noteikumu un cilvēka dzīvības ignorēšana tur ir plaši izplatītas parādības." Ļaunākais, ka Rietumu sankcijas Krievijā, šķiet, vismaz pagaidām ir panākušas pretēju efektu iecerētajam. Tās izraisījušas nevis dusmas pret Putina režīmu, bet gan "saliedēšanos ap karogu" cīņā pret iedomāto ienaidnieku. Levadas centra aptauja rāda, ka sabiedrības atbalsts Putinam kopš iebrukuma Ukrainā ir audzis no 69% līdz 85%. TV pārraidēs tauta pieprasa iznīcināt Ukrainu. Elite – deputāti, valsts ierēdņi, pietuvinātie uzņēmēji – ir vienoti kā vēl nekad, jo "saprot, ka tagad viņu dzīve ir saistīta tikai ar Krieviju un tā ir jābūvē tieši šeit", raksta krievu žurnāliste Farida Rustamova.

Ko tas nozīmē Latvijai? To, ka jāgatavojas ilgai, nogurdinošai pretimstāvēšanai un dzīvei draudu ēnā. Krieviju neizdosies "ātri piežmiegt", vismaz ne metodēm, kādām Rietumi bijuši gatavi līdz šim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē