Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Naids pret citādu viedokli?

Plašu ažiotāžu šonedēļ raisījusi ziņa par protesta akcijām, ko iecerējuši dažādi aktīvisti, kuri iestājas pret Covid-19 izplatības mazināšanai valstī ieviestajiem ierobežojumiem. Pats interesantākais, ka šoreiz ar argumentiem par cilvēktiesībām, cilvēku brīvībām, demokrātiju u. tml., ja tā var teikt, piesedzas nevis valsts politiku atbalstošais šķietamais vairākums, bet gan tā saujiņa ļaužu, kas atļaujas teikt, ka kaut kas ar to lēmumu pieņemšanu, kuri skar visus, fundamentāli nav kārtībā.

Attieksme pret šo situāciju ir visai duāla. No vienas puses, ir skaidrs, ka visa veida pulcēšanās ierobežojumi tiešām ir nepieciešami, lai novērstu vīrusa izplatīšanos sabiedrībā, jo nekādi mudinājumi cilvēkiem būt apzinīgiem, nekontaktēties savā starpā nav efektīvi pat valstīs, kurās sabiedrība ir šķietami īpaši apzinīga, atbildīga. 

No otras puses – cilvēku pamatbrīvības, cilvēktiesības, demokrātijas principus neapšaubāmi tādā brīdī jāizliekas nemanām. Autoritāri pārvaldītās valstīs tas nerada problēmas, bet demokrātiskā pasaulē dzīvojošajiem tas ir kā prātam netverams kūlenis lietu kārtības uztverē. Par šo tēmu noteikti būs tūkstošiem pētījumu un disertāciju nākotnē.

Tas, kas satrauc mūsu gadījumā, – viedokļu līderu reakcija uz protestētāju rosīšanos. Tā vietā, lai rāmi atzītu, ka, jā, cilvēku dzīvības vārdā uz laiku mēs atkāpjamies no pamatvērtībām, bet tas nemazina to nozīmi ilgtermiņā, tiek demonstrēta neiecietības, naida pilna vēršanās pret citādi domājošajiem, tāds kā personisks ienaids pret netīkama viedokļa paudējiem. Bet vai tad arī vārda, viedokļa brīvība šajā Covid-19 krīzes laikā būtu iebradājama dubļos kā nevēlama?

Saprotams, nedrīkst pieļaut, ka kāds, iebilstot pret likumu, to apzināti pārkāpj, tā iespējami kaitējot pārējai sabiedrībai. Tas tad ir stāsts par konkrētu rīcību, teiksim, maskas nevilkšanu tur, kur tā jālieto, vai savstarpējās distances neievērošanu. Taču šajā gadījumā ir vēršanās pret to, ka kādam ir atšķirīgs viedoklis. Tiešām tāda pati negācija sagaidāma arī pret starptautiskām organizācijām, piemēram, International IDEA, kas trešdien publiskotajā ziņojumā pauž, ka cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju 61% valstu pieņēmušas ierobežojumus, kas apdraud demokrātiju vai cilvēktiesības?

Manā skatījumā pietrūkst plašāka dialoga par sabiedriski politiskajiem procesiem, kas mūs šobrīd skar, par kopīgajiem mērķiem un to sasniegšanas veidu, par demokrātiju un tās apdraudējumiem, par pamatvērtībām ārkārtējās situācijas apstākļos un par to, kā atgriezīsimies pie normālas lietu kārtības un uztveres jau (cerams) ļoti drīzā nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē