Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ne visi ir tie "mēs" no Kučinska runas

Vēlēšanu gadā valsts vadītāju Jaungada apsveikumu runām ir pat niansētāka simboliska nozīme, kas cilvēkiem nepaslīd garām arī svinību brīdī, tādēļ var teikt, ka premjers, solot panākt sociāli taisnīgāku sabiedrību ar plaši tiražēto saukli par nodokļu reformu, ir pacēlis augstas likmes. Jo politikas rezultātu, ko ikviens varēs izmērīt savā maciņā, notestēt veselības aprūpes pieejamībā vai izglītības kvalitātē, pat pie labākās gribas ar skaistiem vārdiem vien aizmālēt nevarēs.

Klausoties valdības vadītāja gadu mijas uzrunu, bija acīmredzami, ka Kučinskis un viņa tuvējais loks jūtas ļoti komfortabli, tādēļ savus spriedumus un izteiksmes formu nepakļauj nekādai kritiskai analīzei. Citādi tie, kas premjera runu rakstīja, pārlasīja un slīpēja, būtu kautrīgi iekāsējušies un ieminējušies: klau, Māri, nav jau tā, ka vairums tautiešu, pie kuriem tu vērsies, dzīvotu kaut viduvējā, bet labklājībā un uz jauno gadu skatītos ar lielu paļāvību, tādēļ tevis teikto "mēs esam nodzīvojuši labu gadu" un "mūs gaida izcils gads" kāds var uztvert kā paštīksmināšanos par elites uzdzīvi vai vismaz izsmiet. Vai tiešām visi dārgie tautieši var pievienoties šādam vērtējumam? Nemaz nerunājot par to, ka premjera gadu mijas uzrunas dinamika un izteiksmes forma burtiski kopē Kalvīša runu par septiņiem trekniem gadiem, kas tika ar pārliecību solīti, de facto atrodoties finansiālas bedres priekšā.  Acīmredzami jaunās (vecās) varas aizmirsts atgādinājums, ka

sulīgi noapaļoti vārdi un politikas iepakošana ideoloģiskā čaukstpapīrā vien tās veiksmi negarantē.

Tādēļ zīmīgi, ka Kučinskis knapi nobalansēja uz naža asmens starp sev neapstrīdami piemītošo sirsnību un slavenā plātībnieka Pietuka Krustiņa tik iemīļoto uzrunu "mīļie tautieši!". Ļoti apsveicami, protams, ka premjerministram atšķirībā no Valsts prezidenta vārdi nesapinās politkorektumā un viņš uzdrīkstējās Latvijas ļaudis uzrunāt par "dārgajiem tautiešiem", tā aptverot visu iedzīvotāju kopumu, kas jūtas piederīgi mūsu valstij neatkarīgi no viņu dzimtās valodas.

Vējonim turpretim pietrūka dūšas uzrunā vērsties pie latviešiem, bet līdz iekļaujošajai formai "tautieši" prezidenta runas rakstītāji neaizdomājās. Rezultātā daudzi prezidenta gadu mijas uzrunas skatītāji tālāk par atsvešināto uzrunu "dārgie Latvijas iedzīvotāji" netika. Tā tikpat labi aptver caurbraucējus, tūristus, kā termiņuzturēšanās atļaujas saņēmējus un pavisam droši nav tas, ko tauta sagaida no valsts pirmās amatpersonas. Vējoņa klusās ilgas pēc pārvēlēšanas sāk sevi nodot, uz āru izpaužoties kā nedrošība un acīmredzama vēlme būt labam visiem, jo kurš gan var prognozēt, kādi spēku samēri būs jaunajā Saeimā, kurai nākamgad būs jāvēl Valsts prezidents.

Vēsturisku iemeslu dēļ latvietis saviem valstsvīriem vienmēr dos lielāku uzticēšanās rezervi, kādu tie varbūt ir pelnījuši, tādēļ, lai arī par Vējoņa un Kučinska runām ir pamats gan ironizēt, gan pukoties, tas vien, ka mēs pusnaktī pēc Rīgas laika uzklausījām politiķus, kuru palikšanu amatos mēs šoruden varēsim ietekmēt brīvās, demokrātiskās vēlēšanās, ir pamats gaišākam skatam uz visu valsts problēmu pakāpenisku atrisināšanu.

Top komentāri

Helena
H
Jaungada uzrunas, protams, nav medusmaize nevienam tekstu autoram. Taču Vējoņa runa bija apbrīnojami vāja. Nav iespējams atcerēties praktiski nevienu domu. Pārsteigumu gan daudzos izraisīja teikumu struktūra, kur tika runāts kaut kas par Eiropu. Likās, ka Vējonis domā, ka mēs tikai pērn iestājāmies ES vai tml. Savādi ir arī pēkšņi ieviest jaunu, pat simpātisku tradīciju uzrunā būt kopā ar sievu (2016), bet tad viņu pēc gada atkal "aizvākt" no kadra. (Z.Zaķi, tu esi draņķīgi strādājis)
Trollis JT
T
Spilgtu runu sagribējāt? Tādu, ka elpa aizcērtas un asaras acīs sariešas? Tādu runu, draugi, var sacīt tikai tad, JA PATS TICI TAM, KO RUNĀ. Jūs neticat? Pamēģiniet! Šogad būs daudz iespēju... .
TYT
T
Abas runa bija vienādi sājas, plakanas un pliekanas. Viena vairāk, otrā - mazāk, bet tas nemaina būtību. Latvijas valsti nevada vīri ar Redzējumu. Attiecīgi arī viņu runu rakstītāji. Tas arī sausais atlikums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē