Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Neatstāt bez ienākumiem

Ierobežojošie pasākumi, kas vērsti uz Covid-19 izplatības mazināšanu, nu jau ir būtiski ietekmējuši visu Latvijas ekonomiku. Turklāt līdzīga situācija ir arī daudzās citās valstīs. Par globālu izaicinājumu kļuvusi nepieciešamība panākt, lai Covid-19 radītā krīze būtu īslaicīga, taču tas, vai tā būs īslaicīga, ir atkarīgs gan no tā, cik loģiska būs valstu augstāko amatpersonu, likumdevējvaras un izpildvaras rīcība, gan no tā, cik racionāli rīkosies ikviens indivīds, gan arī no dažādiem ar Covid-19 saistītiem medicīniskajiem faktoriem, par kuriem ārstu un zinātnieku vidū pagaidām ir ļoti atšķirīgi viedokļi.

Būtiski ir arī apzināties, ka šī nav kārtējā finanšu krīze, kuras iespējamos attīstības scenārijus, pamatojoties uz iepriekšējo finanšu krīžu doto pieredzi, vismaz aptuveni var prognozēt ekonomisti. Šoreiz situācija ir unikāla, un līdz ar to ekonomistu prognozes par šīs krīzes ilgumu ir tikpat daudzveidīgas kā ārstu un zinātnieku viedokļi par Covid-19 medicīniskajiem aspektiem.

To ņemot vērā, Latvijas valdībai un Saeimai būtu jāspēj pēc iespējas ātrāk izveidot un iedzīvināt valsts finansētu sistēmu, kas novērstu to, ka liels iedzīvotāju skaits paliek gandrīz bez ienākumiem vai pat vispār bez iztikas līdzekļiem. Normālos apstākļos var piekrist apgalvojumam, ka cilvēki, kuri ir darbaspējīgi, paši ir atbildīgi par savu finansiālo situāciju, taču šis ir nevis normālu apstākļu, bet ārkārtējās situācijas laiks. Latvijā ir ne mazums cilvēku, kuri gadu desmitiem savai valstij maksājuši nodokļus, stiprinot tās budžetu, bet līdz šim nekad no valsts nav prasījuši atbalstu un nav pat izmantojuši bezdarbnieka pabalstu. Aiz cieņas pret visiem šiem cilvēkiem tagad politiķiem ir jāpierāda, ka spēj valsts budžetā atrast līdzekļus, lai nodrošinātu iedzīvotājiem ienākumus un pasargātu visu sabiedrību no destruktīvām situācijām. 

Protams, nevar noliegt to, ka šobrīd ir arī tādi cilvēki, kas finansiālo šoku vēl neizjūt – daudzi valsts sektorā strādājošie jūtas droši par savām algām, un to atbraucēju vidū, kas Latvijā atgriezās pēdējo divu nedēļu laikā, ir arī tādi, kuri līdzi atveduši ārvalstīs iekrātu finansiālās drošības spilvenu. Pagaidām arī daudzi pat necenšas atprasīt pirms Covid-19 krīzes par aviobiļetēm, ekskursijām, viesnīcām, kultūras un sporta pasākuma biļetēm iemaksāto naudu, taču, ja katrs eiro kļūs par vērtību, sāksies arī vērienīga naudas atprasīšana, kas veicinās konfliktus un spriedzi sabiedrībā. 

Ir ļoti svarīgi, lai valdība un Saeima spētu sabiedrībai dot drošības izjūtu, ka vismaz nelielus ienākumus valsts garantēs ikvienam, atrodot šim mērķim līdzekļus valsts budžetā.

Top komentāri

Logičeskijs
L
Vīruss pazudīs, krīze - nē.
edmundo
e
ņerkstuļi tādi-viņiem ka tik ienākumi!
Skabarga
S
Ikvienu nākamo krīzi varēs aizbildināt ar vīrusu 2020.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē