Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Nekritiska ļaušanās ārvalstu uzņēmēju ietekmei vērtējama kā visai tuvredzīga politika

(Ne)norakstīsim savējos?

Vairāk nekā 56 tūkstoši – tik daudz reģistrēto bezdarbnieku Latvijā bija 31. maijā, vēsta Nodarbinātības valsts aģentūra. Tas ir aptuveni tikpat daudz, cik iedzīvotāju ir Jelgavā. Turklāt ekonomistu vidū pastāv viedoklis, ka ir arī tādi cilvēki, kuri vēlas strādāt un meklē darbu, bet neparādās reģistrēto bezdarbnieku statistikā, un līdz ar to mūsu valstī varētu būt vēl vairāk cilvēku, kuri varētu aizpildīt brīvās nišas darba tirgū.

Taču, neraugoties uz lielo darba meklētāju skaitu, aizvien uzstājīgāk skan mudinājums plašāk atvērt Latvijas darba tirgu viesstrādniekiem no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības. It īpaši uzstājīgi pārliecību, ka bez viesstrādniekiem neiztikt, ir paudusi Ārvalstu investoru padome. Nenoliedzami, ārvalstu investīcijas Latvijas ekonomikai ir ļoti būtiskas, un, protams, daudzi uzņēmumi, kuru pamatā ir ārvalstu kapitāls, nodrošina labi apmaksātas darbavietas, samaksā iespaidīgas naudas summas nodokļos, kā arī ir ienesuši rietumniecisku korporatīvo kultūru, atbildīgu attieksmi pret vidi un modernus informācijas tehnoloģiju risinājumus.

Taču saistībā ar ārvalstu investoriem allaž jāatceras, ka daudziem no šiem uzņēmējiem ir raksturīgi veidot savu biznesu tur, kur ir izdevīgāk, – šodien Latvijā, bet rīt, piemēram, Ķīnā – un ir niecīga interese par mūsu sabiedrības labklājību ilgtermiņā.

Tāpēc nekritiska ļaušanās ārvalstu uzņēmēju ietekmei vērtējama kā visai tuvredzīga politika un jāpriecājas, ka pret viedokli "Latvijā vajag viesstrādniekus – tūlīt un daudz" kategoriski iebilst Nacionālās apvienības politiķi, jo tā vismaz tiek nodrošināta diskusija par situāciju nodarbinātības jomā.

Patlaban ļoti noderīgs būtu kompetentu ekspertu veikts pētījums par to, kas traucē bezdarbniekiem aizpildīt brīvās nišas darba tirgū. Ja iemesls ir tas, ka vakances atrodas nevis dzīvesvietas tuvumā, bet citur Latvijā, varētu palīdzēt mobilitātes pabalsti, par kuriem, izklāstot citu valstu pieredzi, daudzkārt stāstījis ekonomists Arnis Sauka. Ja bezdarbniekiem trūkst nepieciešamo zināšanu un prasmju, jāpaplašina profesionālās pilnveides iespējas. Turklāt noteikti jāturpina pielāgot izglītību darba tirgum, lai bezdarbnieku rindas nepapildinātu gudri jaunieši ar augstskolu diplomiem. 

Protams, ir arī tādi cilvēki, kuri izkrituši no profesionālās aprites paši savas rīcības dēļ, un ne valdība, ne potenciālie darba devēji, ne draugi viņiem nevarēs palīdzēt, ja viņi paši nemainīsies. Taču – mūsu valstī ir tikai aptuveni 1,92 miljoni iedzīvotāju. Vai tiešām varam atļauties vairāk nekā 56 tūkstošus cilvēku pasludināt par tautsaimniecībai nevajadzīgiem?

Top komentāri

Javascript
J
Vai vienkāršāk nebūtu paskatīties, kas ir potenciālie darba ņēmēji (jaunieši, pirmspensijas vecuma cilvēki, darba atgiesties gribošās māmiņas pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma) un cik vēlas maksāt lielie kliedzēji par darbinieku trūkumu. tad algas salīdzināt ar divas stundas no mums esošo Vācijas darba tirgu, un tad izdarīt secinājumus. Manuprāt ar steigu vajag ieviest kvotas viesstrādniekiem, kā to dara daudzas ESAO (angliski OECD) valstis. Kamēr jauniešiem un pirmspensijas vecuma un reģionos nenodarbinātajiem nav darba viesstrādnieku minimālajai algai ir jābūt eur 2000 (IT maza alga), bet kopējai kvotai līdz 10 000.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums ir izdevīga vienota un stabila Vienotība

Triecieni, kurus pēdējā laikā saņēmusi vadošā partija Vienotība, diez vai varētu sašūpot arī valdības konstrukciju – koalīcijas partneriem izmantot situāciju neesot intereses. Tas nozīmē, ka op...

Tuvo Austrumu šahs

Iepriekšējās nedēļas beigās pasaules uzmanība bija piesaistīta Irānas "atriebes akcijai" – triecienam pa Izraēlu –, atbildot uz pēdējās iepriekš veikto uzlidojumu Irānas konsulātam ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē