Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims
Par vainīgajiem, sliktajiem, nepareizajiem tiek uztverti visi citi, vien ne paši

Nepaiet garām

Aizvadīto dienu notikumi ar Liepājā pazudušā zēna vairākas dienas ilgo izmisīgo meklēšanu, kas finalizējās ar bēdīgo faktu, ka atrasts par vēlu, šķiet, nevienu nav atstājis vienaldzīgu. Valsti nu pārņēmis kolektīvās šausmināšanās vilnis vispirms par liepājnieku, tad autobusā, no kura svešā pieturā izkāpis Ivans, braucošo vienaldzību, neinteresēšanos, kurp tik mazs bērns viens dodas. Tiek meklēti vainīgie, atbildīgie, teju vai nolinčojamie. Emocijas saprotamas, bet...

Atkal redzam jau tik daudzas reizes piedzīvotu situāciju, kad par vainīgajiem, sliktajiem, nepareizajiem tiek uztverti visi citi, vien ne paši nosodījuma paudēji. Jo ko gan no sevis var prasīt – klāt taču nebija. It kā tā būtu kāda unikāla, vienreizēja situācija, kad kāds nonācis nelaimē, palicis līdzcilvēku neievērots, neatbalstīts, varbūt pat atgrūsts. Vai mēs paši, liekot roku uz sirds, varam pilnā pārliecībā apgalvot, ka nelaimē nonākušajiem nekad nepaejam garām? Esam gājuši uz ielas klāt svešiniekiem (bērniem, sirmgalvjiem, cilvēkiem ar invaliditāti, nepazīstamā vidē apmulsušiem ārzemniekiem, palīdzības lūdzējiem, parkā uz soliņa saļimušiem u. tml.), piedāvājot savu atbalstu? Kāds varbūt tā dara, bet gan jau tādu nav daudz, vai ne?

No šī izriet jautājums – vai notikusī nelaime mūsu sabiedrību kaut kā kvalitatīvi uzlabos, proti, vai turpmāk būsim uzmanīgāki viens pret otru?

Ja tā, tad uz cik ilgu laiku? Vai nebūs tā, ka jau pēc nedēļas mūsu uzmanība būs tik ļoti pievērsta citām aktualitātēm, ka par šeit pieminētajiem notikumiem būsim teju vai aizmirsuši? Patiesi ļoti gribētos, lai mācība, ko guvām, nebūtu velta. Pārāk dārga tā bijusi. Un gribētos, lai tā vis neaprobežotos ar moralizēšanu par citu cilvēku neiejūtību, bet gan lai nepieciešamību pēc lielākas uzmanības pret citiem katrs no mums attiecinātu pirmām kārtām uz sevi.

Nav vairs tie laiki, kad katru garāmgājēju (īpaši vēlākā vakara stundā) gluži neviļus uzlūkojām kā potenciālu uzbrucēju. Pēdējās pāris desmitgadēs cilvēku savstarpējās attieksmes kļuvušas civilizētākas, var arī teikt – rietumnieciskākas, lai arī, jāsaka, līdz tādai kopības sajūtai, ko bieži manām attīstītākajās valstīs, kad pircēji veikalā viens otram pasmaida, cilvēki, ienākot liftā, sasveicinās, pat savstarpēji sveši būdami, mums vēl tālu.

Un vēl. Ivana meklēšana savā veidā uzskatāma par unikālu mācībstundu valsts, pašvaldību, nevalstisko struktūru koordinētai sadarbībai krīzes situācijās. Arī šī pieredze būtu rūpīgi analizējama, veidojot rīcības modeļus līdzīgām situācijām tā, lai nākotnē līdz rezultātam būtu iespēja nokļūt ātrāk, tātad arī savlaicīgāk.

Top komentāri

Toms
T
Ne katrreiz tā ir vienaldzība, dažreiz bailes no sekām. Vai atceraties skolotāju, kurš kādu zēnu uzrunāja, lai dod sēdvietu vecākiem cilvēkiem, bet puika sāka brēkt ka viņam uzmācas ar sekspiedāvājumiem?
Tautas sapulce
T
Sabiedrības apātiju un nespēju uzņemties iniciatīvu veicina arī valsts nozagšana un korupcija visaugstākajā līmenī, kuras realizētājus apkalpo pērkamais "žurnālists" Romāns Meļņiks. Tiekamies šovakar 18:00 pie prezidenta pils!
skolotāja
s
Kas uzraudzīs slēgto internātskolu audzēkņus? Vai kādam ir informācija par šiem bērniem, kur viņi klaiņo? Kāpēc pieļauj, ka kontrolieri pilsētā bērnus izsēdina no transporta līdzekļa? Vai jāgaida kāds līdzīgs negadījums?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē