Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Izaicinājums ir motivēt Latvijā palikt to paaudzi, kas mācās vidusskolās

Nepazaudēt jaunos. Savējos

Esam jau pieraduši, ka Latvijā laiku pa laikam tiek aktualizēta nacionāla rakstura tematika, – sākot no konfliktiem par izglītību latviešu valodā un to, kādu lomu paralēli latviešu valodai atvēlēt svešvalodām (krievu, angļu un citām valodām), beidzot ar bēgļu uzņemšanas atbalstītāju un pretinieku strīdiem.

Patlaban šķiet, ka, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, nacionālā rakstura tematika būs saistīta ar debatēm par to, vai Latvijas tautsaimniecībai ir vai nav vajadzīgi viesstrādnieki – gan mazkvalificētu darbu veicēji, gan izglītoti speciālisti. Nesen LTV raidījumā Tieša runa uzņēmējs, kurš pārstāvēja zivrūpniecības nozari, uzsvēra, ka viesstrādnieki ir nepieciešami, savukārt Nacionālās apvienības politiķis norādīja, ka darba tirgus viesstrādniekiem, piemēram, no Ukrainas, atvērts netiks, un uzņēmējam ieteica peļņu novirzīt algu paaugstināšanai, jo tad atradīšoties darbinieki, neaicinot viesstrādniekus. Katram sava taisnība!

Padomju okupācijas gadi Latvijas nācijai nenoliedzami ir smaga un traumatiska pieredze. Ne tikai vecākā, bet arī vidējā paaudze atceras laikus, kad daudzi te iebraukušie, kā šodien sakām, viesstrādnieki, pat necentās apgūt latviešu valodu, nerespektēja Latvijas kultūrvidi un identitāti, bet pasludināja savu valodu, kultūru un identitāti par tādām, kas ir pārākas. Līdz ar to saprotams, ka daudzos cilvēkos, dzirdot, ka uzņēmēji vēlas ataicināt viesstrādniekus, pamostas gan nacionālās identitātes sargāšanas gars, gan arī XX gadsimta 90. gadu pārliecība, ka uzņēmēji ir alkatīgi, savtīgi ļaudis, kuri domā vien par savu labumu, nevis par valsts un visas nācijas interesēm. Taču tagad ir XXI, nevis XX gadsimts, un mēs dzīvojam paši savā brīvā, demokrātiskā valstī un varam pierādīt, ka protam integrēt viesstrādniekus.

Turklāt tam, ka tieši uzņēmēji ir tie, kas balsta valsts ekonomiku un ar nodokļu maksājumiem nodrošina algas pedagogiem, ierēdņiem un vēl daudziem citiem, it kā vajadzētu būt saprotamam. Pa kādai "melnajai avij", protams, gadās arī uzņēmēju vidū, bet kopumā spēcīgi uzņēmumi valstij ir vajadzīgi, tāpēc ignorēt uzņēmēju problēmas nav gudri.

Vēl jāņem vērā – ja darba tirgū trūkst vienkāršu darba veicēju, tad iemesls var būt tas, ka cilvēki izvēlējušies iet citu ceļu, – paši veidot uzņēmumus, gūt panākumus zinātnē un kultūrā, nevis visu mūžu veikt mazkvalificētus darbus. Taču Latvijas darba tirgū ir arī brīvas nišas izglītotiem speciālistiem. Un, ja mūsu sabiedrība nespēj pieņemt domu arī par tā dēvēto gudro migrāciju, tad būtisks izaicinājums ir motivēt Latvijā palikt to paaudzi, kas patlaban mācās vidusskolās un augstskolās.

Top komentāri

vēlnereemigrants
v
Te mani neviens nemotivē, neaģitē un nelēkā apkārt ar plakātiem, cik es svarīgs un kā viņiem negriboties mani zaudēt. Man vienkārši maksā, bet secinājumus es izdaru pats. Darīet arī Jūs tā un beidziet dziedāt slavas dziesmas minimālās algas maksātājiem, viņi tās nav pelnījuši. Un, jā - viņiem spļaus acīs arī afgānis un sīrietis. Ne jau tāpēc cilvēki no citām valstīm pārvar grūtu un bīstamu ceļu uz Eiropu, lai vergotu par sociālo pabalstu. Cenzūrai lēkme - arī šis ir aizliegts viedoklis! madžiņ, iedzer nervu zāles!
vēlnereemigrants
v
Mēģinājumi ar viesstrādnieku palīdzību glābt Latvijas vergturus (klasiskā verdzība ir tikai viens verdzības forma, otra ir algas nemaksāšana) nav nekas cits kā VALSTS NODEVĪBA. Nemaz jau nerunājot par konfliktiem, kas ir neizbēgami starp pārāk atšķirīgu kultūru un reliģiju pārstāvjiem. Es to saku kā cilvēks, starp kura atrašanās vietu un terorista bumbu bija 15 minūšu gājiens. Tagad man ir divas dzimšanas dienas, no kurām otro - kad noslinkoju aiziet līdz vietai, kur notika sprādziens - nesvinu. Ak tā, visi musulmaņi nav teoristi. Toties praktiski visi teroristi ir musulmaņi.
vēlneremigrants
v
XX gadsimta 90. gadu pārliecība, ka uzņēmēji ir alkatīgi, savtīgi ļaudis, kuri domā vien par savu labumu, nevis par valsts un visas nācijas interesēm.--- Meitenīt, jūs tikko nopelnījāt šīs dienas stulbākā paziņojuma autores nosaukumu. Tā nav PĀRLIECĪBA, tas ir KONSTATĒTS FAKTS. Tādi ''uzņēmēji'' ir bijuši, ir un būsu visos laikos un visās tautās, un mūsu Latvijā viņu īpatsvars, par nelaimi, pārsniedz vidējo! Protams, katrs uzņēmējs ir savtīgs, tāpat kā es, jūs un visi pārējie, tikai mūsmāju vergturiem savtība ir hipertrofēta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē