Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Bez jebkādas kautrēšanās izspiegoja un var nešaubīties, ka turpina izspiegot

Nepievilcīga realitāte

Laikraksts The Washington Post pirms dažām dienām publiskoja sensacionālas, lai arī nevar teikt, ka pārsteidzošas, žurnālistiskās izmeklēšanas rezultātus, kuri ievērojami papildina priekšstatus par to, kamdēļ ASV valsts līmenī ar milzīgu neatlaidību apkaro citu valstu informācijas tehnoloģiju kompānijas, it īpaši Ķīnas ar Huawei priekšgalā, vainojot tās spiegošanā.

Runa ir par laikraksta atklājumu, ka tāda Šveices kompānija kā Crypto AG, pasaulē vadošais šifrēšanas iekārtu ražotājs, vēl kopš Otrā pasaules kara beigām atradusies slēptā ASV un Vācijas izlūkdienestu īpašumā. Pateicoties tam, ASV izlūkdienestiem vairāk nekā piecdesmit gadu garumā (līdz 2018. gadam) ir pastāvējusi neierobežota piekļuve vairāk par 120 pasaules valstu, ieskaitot visus ASV sabiedrotos, šifrētajām komunikāciju līnijām.

Praksē tas nozīmē, ka ASV ilgus gadu desmitus bez jebkādas kautrēšanās izspiegoja un var nešaubīties, ka turpina izspiegot, lielāko daļu pārējās pasaules, ieskaitot sabiedroto valstu vadītājus. Informācija par viņu plāniem savukārt nodrošināja Vašingtonai ievērojamas gan politiskās, gan ekonomiskās priekšrocības, lai arī pusoficiāli spiegošana tiek pamatota ar apmēram sekojošu argumentu – ja mēs reiz uzņemamies sabiedroto aizstāvību, tad mums ir arī tiesības zināt par viņu plāniem.

Informāciju par Crypto AG apstiprina virkne dokumentu, kuru autentiskumu nedēļas laikā nav noliegusi neviena no ASV institūcijām, un tas ļauj uzskatīt, ka viss minētais atbilst patiesībai vai vismaz ir tuvu tai. Tāpat šī informācija ir tikai vēl viens, jau kārtējais apliecinājums vērienam, ar kādu ASV izspiego pārējo pasauli, izmantojot informācijas tehnoloģijas.

Pateicoties šādam fonam, Savienotajās Valstīs arī visai pašsaprotami uzskata, ka konkurenti rīkosies tieši tāpat kā Vašingtona. Nekādu tiešu pierādījumu, kas apstiprinātu šo apgalvojumu, gan nav, taču tajā pašā laikā arī iespēju un kārdinājumu apvienojumam vienmēr ir liels spēks. Ne mazāk svarīga loma acīm redzami ir tam, ka konkurentu iekārtu un programmatūras izplatība liedz ASV daļu no to līdzšinējām izsekošanas iespējām, kā arī ekonomiskiem apsvērumiem.

Rezultātā tās valstis, kuras savas tehnoloģijas izstrādāt nav spējīgas (bet tas ir pārliecinošs vairākums pasaules valstu), atrodas neapskaužamā situācijā, jo ir spiestas izvēlēties – vai nu tās ar vērienu izspiegos sabiedrotais, kas vispār jau, piemēram, Eiropu uzskata daudz vairāk par vasaļiem nekā par sabiedrotajiem, vai arī pastāv iespēja, ka agri vai vēlu pie izspiegošanas ķersies jau citas lielvaras. Un vismaz šobrīd nav skaidrs, kur meklējams dilemmas risinājums.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Nu tad beidzot! Jau šķita, ka šo skandālu latvju demokrātiskā prese paslaucīs zem skapja!
Meždunarodnijs
M
Izņemot Ķīnu un Krieviju nav citu valstu, kur laikrakstam Washington Post lūgt patvērumu, līdzīgi Snoudenam glābjoties no ASV iestāžu vajāšanas.
Gudrinieks
G
Šeit galvenais ir, ka urbināt degunus visus pārējos māca ļaudis, kuriem pašiem puņķi no deguniem karājas līdz zemei. Stāsts par baļķi savā, un skabargu svešā acī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē