Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nereformējamais ANO

Pašlaik Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 77. sesijas centrālā tēma, protams, ir karadarbība Ukrainā, kamdēļ pārējiem jautājumiem tiek pievērsts ievērojami mazāk vērības. Viens no šādiem jautājumiem ir virknes rietumvalstu ar ASV priekšgalā virzītā tēma par nepieciešamību reformēt ANO Drošības padomi (DP) un arī organizācijas citas institūcijas.

Aicinājumu pamatideja ir, ka jāpaplašina DP pastāvīgo dalībvalstu loks un jāatsakās no to veto tiesībām, tāpat netiek slēpta vēlme atbrīvoties no Krievijas klātbūtnes padomē. ANO, jāatgādina, tika izveidota, balstoties uz Otrā pasaules kara rezultātiem, kļūstot par tā brīža globālā spēku samēra sava veida spoguli. Savukārt veto tiesības (kuru ieviešanu iniciēja ASV) vismaz oficiāli parādījās tādēļ, lai DP lēmumi nenonāktu radikālās pretrunās ar kādas no tās pastāvīgo dalībvalstu interesēm, šādi rosinot dialogu un ļaujot panākt kompromisus starp lielvarām.

Mūsdienās ANO loma ir ievērojami pabalējusi, arī tādēļ, ka ir jūtami mainījies (un turpina mainīties) virknes valstu globālais vai reģionālais nozīmīgums. Šā iemesla dēļ runas par nepieciešamību reformēt organizāciju izskan regulāri, un ne tikai no rietumvalstu puses, tomēr priekšstati gan par to, kurām vēl valstīm pienāktos DP pastāvīgās dalībvalsts statuss, gan par to, kādas vēl nepieciešamas reformas, ir radikāli atšķirīgi. ASV šajā statusā labprāt redzētu Vāciju un Japānu, bet nedz Krievijai, nedz Ķīnai, kā arī pārliecinošam vairākumam attīstības valstu vēl divas rietumvalstis šādā lomā nav vajadzīgas. Savukārt Indija, Brazīlija un vēl vismaz pa vienai valstij no Āfrikas un islāma pasaules DP pastāvīgo dalībvalstu statusā nav vajadzīgas jau kolektīvajiem Rietumiem.

Ņemot vērā, ka kādi kompromisi šajā ziņā ir mazticami, bet ANO reformēšana bez visu DP pastāvīgo dalībvalstu piekrišanas – būtībā neiespējama, lai cik kaismīgas un bieži vien arī pamatotas runas ik pa brīdim netiktu teiktas no organizācijas tribīnes, konkrētas aprises šādas iniciatīvas tā arī nav ieguvušas, bet ANO struktūras paliek un acīmredzami turpinās palikt tādas pašas, kādas bijušas līdz šim. Šo un daudzu citu pretrunu rezultāts savukārt ir ANO starptautiskā nozīmīguma tālāka lejupslīde, pieaugošam skaitam valstu to uzskatot vairs ne par lēmumu pieņēmēju, bet tikai tribīni, no kuras iespējams paust savu viedokli. Kā arī aizvien biežāk liekot izskanēt jautājumam, vai pasaules nozīmīgākajām valstīm šāda organizācija maz vispār vairāk ir nepieciešama?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē