Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Valsts ekonomikai ir vajadzīgas dažādas nozares

Nevajag sanaidot nozares!

Ikviena krīze spilgti atklāj gan pozitīvās, gan negatīvās īpašības, kādas piemīt katrai sabiedrībai, un arī pašreizējā Covid-19 krīze šajā ziņā nav izņēmums. Akcentējot pozitīvo, jāteic – Latvijas sabiedrība ir apliecinājusi, ka vismaz tās vairākums ir līdzsvarots, reālo situāciju izprotošs, racionāli domājošs, turklāt prot arī pielāgoties negaidītiem izaicinājumiem.

Taču ne tik pozitīvā un pat traģikomiskā īpašība ir jau latviešu literatūras klasikā atainotā nenovīdība, kas patlaban izpaužas attieksmē pret Covid-19 krīzes pārvarēšanai paredzētā finansējuma dalīšanu. ''Kādēļ šai jomai (piemēram, zinātnei, kultūrai, pašvaldību projektiem, autoceļu remontam u. c.) sola tik daudz naudas?'' ir jautājums, kas pavīd dažādās debatēs, intervijās medijos un, protams, arī sociālajos tīklos.

Nekādas priecāšanās par to, ka, piemēram, mūsu zinātniekiem tiks atvēlēta nauda svarīgiem pētījumiem!

Tomēr pats savdabīgākais aspekts, kas atklājies šajās diskusijās, ir lielo, ražojošo uzņēmumu pretnostatīšana mazajam un vidējam pakalpojumu sektora biznesam, apgalvojot, ka ražojošie uzņēmumi mūsu valsts tautsaimniecībā spēlē dominējošo lomu. Ja paraugās uz Lursoft apkopotajiem datiem par lielākajiem nodokļu maksātājiem pagājušajā gadā, tad izrādās, ka apgalvojums – rūpnīcas ir galvenais ekonomikas balsts – ir tikai mīts, vismaz vērtējot pēc nodokļos nomaksātās summas kritērija. Lursoft dati rāda, ka lielākie nodokļu maksātāji pērn bijuši degvielas tirgotāji – SIA Orlen Latvija, kas VID administrētajos nodokļos valsts kopbudžetā samaksājusi 196,78 miljonus eiro, SIA Circle K Latvia (185,60 miljoni eiro) un SIA Neste Latvija (161,11 miljoni eiro). Savukārt lielākais iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs bijis informācijas tehnoloģiju uzņēmums Mikrotīkls, kas šajā nodoklī samaksājis 25,14 miljonus eiro.

Lursoft arī uzsver, ka lielāko nodokļu maksātāju Top 100 ir plaši pārstāvēta nevis ražošana, bet tirdzniecība un ka šajā Top 100 kopumā ir ļoti dažādu nozaru uzņēmumi.

Pievēršot uzmanību situācijai citur pasaulē, redzams, ka Covid-19 krīze atklāj tieši to, ka jebkuras valsts un pat pilsētas ekonomikai ir vajadzīgas dažādas nozares, jo pilsēta, kuras iedzīvotāju labklājība balstās tikai uz vienu milzīgu rūpnīcu kā galveno darba devēju, atrodas tikpat riskantā situācijā kā pilsēta, kuras iemītnieku turību nodrošina vienīgi ārvalstu tūristu uzņemšana. Tādēļ mūsu valstī, spriežot par šīs krīzes pārvarēšanu, nevajadzētu šķirot nozares labajās un sliktajās, uzņēmumus – vajadzīgajos un nevajadzīgajos, bet uz visu ekonomiku vajadzētu raudzīties kā uz vienotu sistēmu

Top komentāri

Mizāns
M
Nevajag visu bāzt vienā maisā. Tā dara tikai stipri aprobežoti cilvēki.
Runcis Leopolds
R
Puiši, dzīvosim mierā!
Krējums Saldais
K
"Lursoft dati rāda, ka lielākie nodokļu maksātāji pērn bijuši degvielas tirgotāji – SIA Orlen Latvija...". . . . . Ja nebūtu rūpniecības, tad nekādi "orlāni" neko nodokļos nemaksātu, jo šeit būtu ekonomiskais tuksnesis. Mākslas, mēdiju, mākslinieku un visādu citādu mums tiešām ir pārprodukcija un Covid parādīja, bez kā mierīgi var iztikt. Varbūt sākumā ar savu darbu piepildīsim savu "ledusskapi" un tikai pēc tam, kad paši paēdīsim, to kas paliek pāri, atdosim mākslai? Agrākais variants, kad uzreiz atņēma un deva mākslai uzreiz, beidzās ar to, ka pusmiljons aizlaidās projām no tādas aplaupīšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē