Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Mēģinājumi paildzināt esošo kārtību vai turpināt ekspansiju situāciju tikai pasliktina

Neviendabīgā Eiropa un dažādās Amerikas

Vācijas kancleres Angelas Merkeles paustais viedoklis, ka Eiropai jāņem atbildība par nākotni pašai savās rokās, jo ASV labprātīgi atsakās no demokrātiskās pasaules līderes lomas, kā arī virknes citu redzamu Eiropas politiķu līdzīga satura izteikumi ne tikai liek uzdot jautājumus par to, cik reāla ir šāda iespēja, bet arī par to, ko eiropiešiem gaidīt no abām naidīgajām ASV iekšpolitiskajām nometnēm...

Apgalvojums, ka ASV labprātīgi atsakās no globālā līdera lomas, bieži vien piebilstot, ka pie visa ir vainojams ASV prezidents Donalds Tramps, gan ne gluži atbilst patiesībai. Savienoto Valstu dominēšanas norietam, kā arī ASV vadītās liberālās globalizācijas atplūdiem ir pavisam citi, sistēmiski cēloņi, un, lai kā Tramps arī vēlētos saglabāt ASV dominējošo lomu globālā mērogā, visticamāk, viņš labi apzinās, kas tas nav izdarāms.

ASV šobrīd atrodas tajā pašā punktā, kurā agri vai vēlu ir nonākušas visas iepriekšējās impērijas un lielvaras. ASV vairāk vienkārši nepietiek resursu savas pasaules kārtības uzturēšanai, bet mēģinājumi paildzināt esošo kārtību vai turpināt ekspansiju situāciju tikai pasliktina, jo nākas tērēt vēl vairāk resursu.

Attiecīgi ASV ir jāizdara izvēle vai nu starp vispārēju katastrofu drīzā nākotnē (līdz pat valsts sabrukuma varbūtībai), vai atteikšanos no visa tieši ASV nevajadzīgā, lai pārkārtotos, atgūtu spēkus un tad censtos iedibināt jau jaunu Pax Americana. Pirmo variantu virza tā dēvētie globālisti, bet otro – Tramps un viņa atbalstītāji. Abi šie modeļi nav savienojami, un, tā kā abās nometnēs ASV ir pārpārēm ļoti ietekmīgu un bagātu cilvēku, kuriem tiešām ir ko zaudēt, iekšpolitiskā cīņa aiz okeāna rit jau gandrīz bez noteikumiem.

Tā dēvētajai vecajai Eiropai, kura gadu desmitiem ir pieradusi paļauties uz ASV dominējošo lomu, atrodoties priviliģēta vasaļa statusā, neko labu nesola abi no variantiem. Pirmkārt jau savu resursu deficīta apstākļos abas naidīgās nometnes ASV ne tuvu nav noskaņotas turpināt iepriekšējo, Eiropai labvēlīgo politiku. Vienīgi, ja Trampa administrācija atklāti pasaka, ka eiropiešiem nāksies šķirties no tirdzniecības privilēģijām un maksāt par savu drošību cenu, kāda tiks nosaukta aiz okeāna, tad demokrāti tos pašus mērķus cenšas sasniegt baltiem cimdiem un aizplīvurotā veidā.

Papildus tam – paļaušanās uz "globālistu ASV" ir daudz riskantāka nekā paļaušanās uz "trampistu ASV". Par pēdējo vismaz ir skaidrs, ka tā jebkurā gadījumā paliks un saglabās vienas no pasaules lielvarām statusu, kamēr jautājums par to, kas notiks ar "globālistu ASV", ir apvīts ar biezu neskaidrības miglu.

Šādā situācijā pats vēlamākais risinājums, protams, ir sekot Merkeles padomam un ņemt nākotni savās rokās, tomēr par šādas iespējas ticamību joprojām pastāv stipras šaubas. Gan tāpēc, ka it īpaši Eiropas varas ešelonos turpina dominēt liberālā globālisma idejas, gan tāpēc, ka daļa Eiropas, tostarp ieskaitot Baltijas valstis, orientējas nevis uz Berlīni vai Parīzi, bet Vašingtonu. Par ko beigās var nākties samaksāt dārgu cenu. 

Top komentāri

Atis Priedītis
A
Viss ko varam mēs kā ļoti maza valsts, ir pārtraukt melot. Tieši meli dod spēku nākamajiem notikumiem risināties pat fatāli traģiski. Un vispirms melot ir jāpārtrauc žurnālistiem. Jau šobrīd komentāros ir daudz vairāk patiesības nekā žurnālistu rakstos. Turpinot melot, lielie masu mediji piedzīvos pilnīgu finansiālu krahu jau viss tuvākajā nākotnē. Diemžēl!
vērotājs
v
Labs raksts. Grūti pateikt, kā visa šitā globo-homo jezga beigsies, pasaule atkal šķeļās tradicionālajos un progresīvajos, nacistos un komunistos, visticamāk mūsdienu "Veimāras republikas" atkal kritīs, citur notiks sakacināto ļaužu masu revolūcijas, diplomātija sevi izsmels un beigu beigās sāksies jauns pasaules karš. Redzēs, kas vinnēs šoreiz, varbūt atkal žīdi, varbūt roboti, drošvien jau, ka neviens. Jebkurā gadījumā ceru, ka Latvija šoreiz spēs īstajā brīdī pamosties, un pieņemt tos biedējošos lēmumus, kas nebūs neitrāli.
ha, ha
h
Globālistu un kreiso ekstrēmistu Trojas zirgam senilajam marasmātiķim Baidenam jau pat sērkociņus vairs nevar uzticēt, kur nu vēl kodolpogu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē