Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Visu triju premjera amata pretendentu vienlaicīga noraidīšana, pirmkārt, nevienu no viņiem neizceltu un nepazemotu

Nevienojas? Jānoraida visi!

Pēdējā laikā aizvien biežāk dzird politiķu un politikas apskatnieku viedokli – ja reiz partijas pašas nespēj vienoties par sadarbību, noliekot malā arī savu līderu ambīcijas, tad to "sadraudzēšanas" procesā daudz aktīvāk jāiesaistās Valsts prezidentam. Iespējams, tieši šādu mudinājumu iespaidā Valsts prezidents Raimonds Vējonis intervijā Latvijas Radio pieļāva iespēju jau nākamnedēļ aicināt veidot valdību vienam no trim Saeimā iekļuvušo jauno partiju virzītajiem šī amata pretendentiem. Proti, vai nu Aldim Gobzemam no KPV LV, vai Jānim Bordānam no Jaunās konservatīvās partijas, vai Artim Pabrikam no Attīstībai/Par!.

Vai šāda rīcība būtu produktīva? Proti, vai, premjera amatam nominējot jebkuru no minētajiem, pārējos pretendentus pārstāvošās partijas no savām ambīcijām atteiksies un līdz ar to sarunas par valdības veidošanu veiksies labāk? Varbūt jā, bet, šķiet, visdrīzāk – nē.

Esmu jau rakstījis, ka šādā situācijā partijas, kuru virzītie pretendenti premjera amatam paliek aiz svītras, aizvainojumā, ka nav tā novērtētas, kā cerēts, var ieņemt nogaidošu pozu ar domu, ka konkurējošai partijai Saeimas vairākuma atbalstu savākt neizdosies un tad Valsts prezidentam nekas cits neatliks kā aicināt valdību mēģināt veidot nākamajam no pieminētās trijotnes. Un tā var atkārtoties tikmēr, kamēr visi trīs mēģinājumi izgāžas. Cita starpā tas ļautu ar godu no situācijas iziet ikvienam no triju partiju līdz šim virzītajiem premjera amata pretendentiem, taču diemžēl nebūtu nekāds veiksmes stāsts Vējonim, no kura tad atkal visi gaidītu "aktīvu rīcību".

Kāda alternatīva šādiem laikietilpīgiem manevriem?

Strikti uzstāt uz to, ka koalīcijas veidošana ir un paliek pašu partiju atbildība, jo tām taču būs jāspēj sadarboties arī ikdienā, kur Valsts prezidents vienmēr nevarēs stāvēt klāt par "attiecību regulatoru".

Ja visas trīs partijas, kuras Valsts prezidents mudinājis uzņemties valdības veidošanu, ietiepīgi turēsies vien pie sava pretendenta uz premjera amatu, tad Vējonim pēc 6. novembra daudz racionālāk būtu paziņot, ka nevienu no pieminētās trijotnes nenominēs,

vienlaikus pieprasot, lai tad partijas uzreiz sēžas pie "baltas lapas" un domā par kompromisa figūru, vienalga – no sava vidus, citām Saeimā pārstāvētām partijām vai pat no augstākās ierēdniecības. Visu triju vienlaicīga noraidīšana, pirmkārt, nevienu no viņiem neizceltu un nepazemotu, kas ir ļoti svarīgi tālākai sadarbībai, otrkārt, pavērtu iespēju daudz ātrāk nonākt līdz pozitīvam rezultātam nekā ar mēģinājumu un neveiksmju metodi.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja cilvēki, kopā sanākuši, nevar vienoties... tad tas nozīmē, ka viņi nav politiķi.
Logičeskijs
L
Ja veidot valdību uzticēs tam, kuram pamatīgi ir savākts kompromats par jaunievēlētajiem deputātiem, tad process varētu sekmēties un valdība varētu būt drīz.
fdas
f
Vējoņa galvenais uzdevums ir ievilkt ZZS valdībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē