Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Mans viedtālrunis "zina" par mani vairāk, nekā visas valsts institūcijas kopā ņemot

No kā sargā personu datus?

Decembra vidū Latvijas Radio bija aktualizēta problēma, ka mobilo sakaru operatoru apkopotā informācija par klienta atrašanās vietu ir ļoti aptuvena, to nevar izmantot policija un glābēji cilvēka pazušanas gadījumā. Savukārt pret daudz precīzākās Google radītās sistēmas izmantošanu iebilst Datu valsts inspekcija, jo globālais pakalpojumu sniedzējs interneta vidē, lūk, Elektronisko sakaru likuma izpratnē neesot elektronisko sakaru komersants. Skarbi, bet sanāk, ka izvēlē starp iespēju glābt cilvēka dzīvību un viņa atrašanās datu "svētumu" šīs vietējās institūcijas skatījumā svarīgāki ir dati...

Bet vai mūsu privātie dati tiešām ir tik aizsargāti? Vai nav tā, ka tie aizsargāti tiek tikai no mums pašiem?

Katrs viedtālruņa lietotājs būs ievērojis, ka, iestatot jaunu aplikāciju, neizbēgami jādod piekrišana tās īpašnieku piekļuvei veselai virknei personisko datu, sākot ar kontaktu sarakstiem un fotokameru, piekļuvi interneta tīkliem, atrašanās vietas noteikšanai utt. Tad nu sanāk, ka labuma guvēji no viedierīču aplikācijām (arī bezmaksas spēlītēm) ar nez kur pasaulē reģistrētu uzņēmējdarbību var vieglāk iegūt personu datus nekā valsts institūcijas, kam jārespektē datu vākšanas un izmantošanas ierobežojumi. Kādi ierobežojumi ir aplikāciju radītajiem un izplatītājiem? Tik vien, ka persona var nedot pieeju saviem datiem, bet tad attiecīgi arī neizmantot izvēlēto aplikāciju. Vēl vairāk – vesela virkne aplikāciju jau atrodas viedtālruņos to iegādes brīdī, līdz ar to droši vien nebūs tālu no patiesības tas, ka mans viedtālrunis "zina" par mani vairāk, nekā visas valsts institūcijas kopā ņemot. Ar katru, kurš lieto viedtālruņus, ir tieši tāpat. Bet valsts institūcijas – un pat glābšanas dienesti! – piekļūt attiecīgajiem datiem nevar. Nebūtu pārsteigts, ka, lai piekļūtu tiem (labi, ne visiem, vismaz atrašanās vietas noteicējam, lai var steigt palīgā krīzes brīdī), nāktos ne vien grozīt likumu normas, bet vēl arī ne mazumu samaksāt attiecīgo personas datu vācējiem. Kur te loģika un veselais saprāts?

Jā, katrs, protams, var pieslēgt valsts struktūru speciāli radītu aplikāciju, kas ļauj identificēt viedierīces atrašanās vietu, kaut kas tāds tiek reklamēts arī, lai vecāki zinātu, kur katrā brīdī atrodas viņu bērni, tomēr tas ir pilnīgi cits līmenis –  vispirms tad katram jāapzinās šī jautājuma aktualitāte, pēc tam jāveic noteiktas darbības viedierīcē, skaidrs, ka ne tuvu ne visi to darīs. Faktiski tam būtu jānotiek automātiski, kļūstot par mobilo sakaru operatora klientu. Savukārt datu aizsardzībā ir jānodala sabiedrībai un personai būtiskais, iespējams, nosakot ierobežojumus arī aplikāciju īpašniekiem datu vākšanā. 

Top komentāri

Q?
Q
Tiešām nepietiek ka mobilo sakaru operatori ieraksta visas sarunas,īsziņas utt?
paranoiķis
p
Tā kā pierunāt aplikāciju īpašniekus - bet viņiem ir materiālas intereses par to, lai izspiegotu savu aplikāciju lietotājus - varētu būt neiespējami, atliek tikai atteikties no dumjtālruņiem un pāriet uz parastajiem. Starp ctu, jūsu dators arī grib par jums daudz ko zināt, bet, parokoties drošības forumos, var atrast pamācības, kā izdarīt tā, lai viņam šī ziņkārība pārietu.
Logičeskijs
L
Personai ar datiem vai bez datiem - kad vajag, grūti pašai atrast valsti bieži vien.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē