Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Noderīgie problēmu pārdēvētāji

Vēsturiskais brīdis ar vārdos neaprakstāmo varonību, ko ik dienu mums rāda ukraiņi, ļoti izceļ muļķības un gļēvuma piemērus, kuri citādi uz mazāk spilgta fona paslīdētu garām vai izpelnītos tikai pavīpsnāšanu. Pēdējās dienās acīs visasāk iekrita pāris – ar pirmo izcēlās pašmāju politiķi, kas šoreiz kļūdaini deva priekšroku enerģiskai muļķībai, nevis klusai neko nedarīšanai, ar otro – pasaules pilsonis Leonīds Ragozins, kurš kārtējo reizi metās uz ambrazūras, lai mācītu politkorektumu valstī, kas viņam devusi patvērumu.

Rīgas domes Pieminekļu padome (kas par trešdaļu sastāv no politiķiem) atbalstīja Saeimas Ārlietu komisijas rosinājumu gluži vienkārši pārdēvēt Pārdaugavā esošo "pieminekli Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Saprotams, ka Ārlietu komisijas rosinājums jāuztver kontekstā ar mēģinājumu skaidrot šī pieminekļa vēsturisko kontekstu, bet tas šo priekšlikumu nepadara mazāk muļķīgu un mīkstčaulīgu.

Nu, iedomāsimies absurdu versiju, ka šis objekts tiek pārdēvēts par "pieminekli okupācijas varu maiņai Latvijā"! Ko tieši šis mainītu to apziņā, kuriem šis ir piemineklis okupācijai un tās varas darbiem, kuri latviešu tautu nostādīja eksistences briesmās? Un ko tieši tas mainītu to apziņā, kuriem šis piemineklis ir vieta, kur kaut reizi gadā parādīt bēdīgi slaveno "mēs varam atkārtot"?

Tikmēr demokrātijas un liberālo vērtību sardzei šajā atpalikušajā Eiropas nostūrī – Latvijā – sevi upurējušais pasaules pilsonis Leonīds Ragozins sociālajā tīklā Twitter raizējās, lai tas, ar ko Krievija šobrīd nodarbojas Ukrainā un, bez šaubām, nekavētos nodarboties arī Latvijā, nekādā ziņā netiktu dēvēts par "rašismu", bet tikai un vienīgi par "putinismu". Šīs spazmas izraisīja pasaulē cienītā Centrālās un Austrumeiropas vēstures pētnieka Timotija Snaidera raksts The New York Times Magazine, kurā viņš analizē šī Ukrainas kara popularizētā jaunā termina izcelsmi un jēgu. "Rašisma" pieminēšana no tik autoritatīva avota, lai gan pats par sevi nav nekas jauns, sacēla kājās tos, kuriem šķiet svarīgi rūpēties par krievu nācijas emocionālo labsajūtu, proti, mesties palīgā Krievijas Ārlietu ministrijas ruporam Marijai Zaharovai cīņā pret vispasaules "rusofobiju". Darot to brīdī, kad krievu nācijas intelektuālajai elitei patiesi piederīgie nodarbojas ar pilnīgi pretējo – atbilžu meklēšanu, kā izārstēt savu sabiedrību no krievu pārākuma idejas, bez kuras nebūtu Putina kara Ukrainā. Jo atliek tikai iedomāties, pēc cik gadiem Ukrainas karam līdzīgs scenārijs atkārtosies, ja no rašisma neizārstētai nācijai vienkārši tiks pārdēvēts līderis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē