Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Daudzi izvairītos no šokējošiem pārsteigumiem, ja paši pacenstos paplašināt savu interešu loku, ietverot tajā arī aktualitātes likumdošanā, ekonomikā un sociālpolitikā

Nodokļu kaislības martā

Sabiedrībā uzvirmojušas vētrainas emocijas par nepieciešamību piemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) vai par IIN pārmaksu – kā nu kuram cilvēkam. Šīs vētrainās emocijas, kas gluži kā pavasara palu straume plūst no sociālajiem tīkliem, ne tikai ietver sajūsmu par IIN pārmaksu vai sašutumu par nepieciešamību piemaksāt IIN, bet arī atklāj vairākas risināmas problēmas.

Pirmkārt, kārtējo reizi apstiprinās tas, ka ir iedzīvotāji, kuri likumu izmaiņās iedziļinās tikai tad, kad tās viņus skar tieši. Jau pērn gan Diena un citi mediji, gan ekonomikas eksperti uzsvēra – tas, kā nodokļu reforma ietekmēs iedzīvotāju finansiālo situāciju – nevis uzņēmumu vai nevalstisko organizāciju, bet tieši iedzīvotāju, – būs redzams šā gada pavasarī, kad atklāsies, kādu rezultātu radījusi nodokļu sistēmā ieviestā progresivitāte.

Apgalvojums, ka par iespējamo nepieciešamību piemaksāt IIN nebija nekādas informācijas, nav pamatots.

Protams, ir cilvēki, kuriem objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams būt informētiem par valstī notiekošo, taču daudzi izvairītos no šokējošiem pārsteigumiem, ja paši pacenstos paplašināt savu interešu loku, ietverot tajā arī aktualitātes likumdošanā, ekonomikā un sociālpolitikā.

Otrkārt, iedzīvotāju sašutums par nepieciešamību piemaksāt IIN kārtējo reizi norāda uz valsts sektora hronisko kaiti –   tendenci vērienīgas reformas attēlot vienpusīgi pozitīvā gaismā. Nodokļu reformu dēvēja par dāvanu simtgadē, kas tiešām ir pārspīlēts patētisms. Taču nav arī taisnīgi pie visa vainot iepriekšējās valdības finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), jo nodokļu reforma netika sagatavota slepenībā ministres kabinetā, bet gan tika plaši apspriesta, turklāt arī ar valdības sociālajiem partneriem – Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību. Protams, valsts sektoram gan derētu ņemt vērā, ka tad, kad tiek īstenota kāda reforma, vajag sabiedrībai godīgi izskaidrot ieguvumus un riskus, nevis censties iebarot saukļus par dāvanām un labajiem darbiem.

Un treškārt, atkal kārtējo reizi jābrīnās par to, cik (ne)prasmīgi nodokļu maksātāju nauda Latvijā tiek tērēta valsts mēroga e-sistēmām – 1. martā VID EDS kapitulēja lietotāju lielās intereses priekšā, turklāt, neraugoties uz slavas dziesmām, ko daži politiķi dzied e-veselībai, nav nodrošināts tas, ka visi medicīniskie izdevumi parādās gada ienākumu deklarācijā bez speciāli veiktas norēķinu dokumentu pievienošanas. 

Igaunijā nupat notikušajās parlamenta vēlēšanās varēja balsot internetā. Tātad valsts sektors var būt spēcīgs e-lietās. Ja grib.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka centieni ar varu visus padarīt par smārtfonu lietotājiem ir pretīgi. Nu vēl nāk klāt iniciatīva - padarīt visus par grāmatvežiem-ekonomistiem, kas centīgi "seko līdzi" mūsu vadoņu psihopātiskajām svārstībām.
Prātotājs
P
Nu tāda "čuguna"lējēja!! Vāks-Viņai vajadzēja strādāt "Liepājas metalurgā"-tad noteikti nekļūtu par maksāt nespējīgu. Ko darīt tiem,kam darbs nav saistīts ar rakstā minētajām sfērām? Pietiekami un pat vairāk nākas ikdienā pārstrādāt informācijas kas nav saistīta ar nodokļiem.Tik tiešām arī prese uzskata ka cilvēki Valstij ir vajadzīgi tikai priekš vēlēšanām un "slaukšanas"? Nez vai visi noslaucīs šo "spļāvienu sejā"no valdības puses? Ceru,ka nē!!!!!!!!! Vai tiešām mēs atkal kļūstam par vergiem ar kuriem "kunģi" var izrīkoties pēc sirds patikas? Vispār man nav skaidrs- kādā sakarā Kariņš te kaut ko "regulē"? Kurš par viņu vispār balsoja?Kam viņš te vispār ir vajadzīgs?
Serjoznijs
S
Latviešiem ēst nedod, bet nodokļus raudādami, bet maksās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē