Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nospļaudīt, nolinčot...

Dažas tēmas ir tādas, pie kā nākas atgriezties vēl un vēl, jo to aktualitāte nez kāpēc cauri gadiem nemazinās, pat neskatoties uz visai plašām diskusijām sabiedrībā, argumentāciju, galu galā arī citos jautājumos vērojamo sabiedrības garīgo attīstību.

Šajā reizē stāsts ir par ik uz soļa sastopamo vēlmi kādu netīkamu personu verbāli nospļaudīt, novemt, nolinčot, ko atkal jo spilgti atklāja asā reakcija uz Valsts prezidenta neveiklo uzrunu Dziesmu un deju svētku noslēgumā.

Strīdu karstumā daudzi atsaucas uz vārda brīvību, tiesībām kritizēt it visu, kas netīk. Jā, taču kritika kā tāda var tikt attiecināta vienīgi uz rīcību (vai rīcības trūkumu). Savukārt, ja skarbi vārdi tiek veltīti kādai personai tikai tāpēc, ka "tā riebjas", "vienkārši ciest nevaru", ja netīk personas izskats, uzvārds, tautība u. tml., jau ir pārkāpta robeža starp kritiku un vairāk vai mazāk prastu lamāšanu. Un lielā problēma ir tieši tajā, ka daudzi jo daudzi neapzinās šīs robežas esamību, bet tie, kuri apzinās, bet tīši to pārkāpj, rīkojas ar konkrētu mērķi – kaitēt. Piemēram, Vējoņa gadījumā – pārvēlēšanai pēc gada vai, īstermiņā raugoties, to spēku nepārvēlēšanai rudenī, kas viņu ievēlējuši. Protams, apšaubāms, vai šāda kampaņošana var būt kaut cik efektīva. Jā, sabiedriska doma ir kaut kas tāds, ar ko var manipulēt, to labi apzinās jau pieminētie bļāvēji. Taču nav noslēpums, ka publiski sacelto negāciju intensitāte ne vienmēr ir apliecinājums tam, ka "tauta tā domā". Droši vien kāda daļa sabiedrības, bet, iespējams, ļoti maza daļa (lai arī ļoti skaļa). Tāpat šos "kaķa lāstus" bieži vien liela daļa sabiedrības nemaz nesadzird, jo tie izskan šaurā domubiedru lokā, vai arī ņem vērā kā pārlieku subjektīvus. Spilgts apliecinājums teiktajam ir kaut vai pašreizējā Valsts prezidenta augstā popularitāte sabiedrībā, pat neskatoties uz viņam veltīto kritiku un arī regulārajiem centieniem viņu izsmiet. Bet tas arī nozīmē, ka tas, ko dēvē par sabiedrisko domu, ne vienmēr var būt labi izmantojams arguments lēmumu pieņemšanā – politiķi to zina, ne velti daudzi piketi, demonstrācijas vai interneta saziņā raisītas histērijas lēmumu pieņemšanā tiek ignorētas. Jo svarīgi spēt pārliecināt ar argumentiem, nevis skaļu bļaušanu vai netīkama viedokļa paudēja pazemošanu.

Ja ar šo nepietiek, tos citu cilvēku nozākātājus es aicinātu kaut mirkli iejusties viņu publiski pazemoto personu ādā. Jums tādas kļūdas nebūtu? Varbūt. Bet būtu citas vai tāpat kādam nepatiktu tieši jūsu domu gaita, runas veids, frizūra, deguna forma vai sazin vēl kas. Un nekautrētos ar apvemšanu. Jūs justos labi, neko nespējot pret to pasākt?

Top komentāri

ļuļa
ļ
pirmkārt, par to iejušanos publiski nozākāto ādā. ejot politikā, cilvēks apzinās, ka kļūs par publisku personu, atšķirībā no manis, kas politikā iet netaisās. publiskai personai, un jo īpaši valsts prezidentam kā pirmajai valsts amatpersonai, ir jārēķinās ar sabiedrības pastiprinātu interesi un kritiku. ar to arī prezidents atšķiras no maņas tantes centrāltirgū. un otrkārt, vajag vienreiz beigt vējoni aizstāvēt par to neizdevušos runu. viņa problēma ir tā, ka viņš VISPĀR neprot runāt, un šajā situācijā jau nu varēja iet pie kāda speciālista pamācīties publisku uzstāšanos. nu nevar valsti pārvaldīt cilvēks, kas turpat vai pēc katras publiskas uzstāšanās saņem kritiku par stostīšanos/ angļu valodu/ dzimto valodu/ nespēju formulēt domu utt. u.t.jopr. un nevajag te šādus nespējniekus aizstāvēt un piesaukt cilvēcisko faktoru. valsts pirmajai amatpersonai tas nav pilnīgi nekāds attaisnojums un nevar būt attaisnojums.
Ģēģeris
Ģ
Kāda popularitātes? Par ko autors murgo? Par nopirktu un uz papīra uzzīmētu feiku statistiku? Kā arī ja autors rakstītu tā kā uzstājas vējonis viņš nevis rakstītu rakstus dienai bet labākajā gadījumā cenu lapiņas Centrāltirgū. Tā ka nav ko aizstāvēt darbinieku kurš slikti pilda savus pienākumus
Nja
N
Lemberga prezidenta maksas aizstāvis izspieda no sevis domu kā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē