Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Nebūsim taču naivi – Latvija nekļūs automātiski zaļāka tikai tāpēc, ka tā būs ierakstīts Satversmē

Noteiksim, ka zāle būs zaļāka un debesis zilākas?

Brīdī, kad kārtējo reizi kādam ienāk prātā ķerties pie mūsu valsts pamatlikuma, proti, Satversmes, nevilšus jau automātiski pārņem nepatika un neizpratne, ka atkal un atkal ar nosacītu regularitāti uzrodas cilvēki, pār kuriem, manuprāt, valda nepārvarama vēlme "atstāt savas pēdas vēsturē", savā izpratnē noderīgi "palabojot" konstitūciju. Varbūt arī skarbi tas izklausās, tomēr nekā citādi nespēju definēt kārtējo rosinājumu izdarīt grozījumus Satversmē, cerot, ka tagad zāle atkal būs zaļāka.

Runa ir par aktīvistu grupu, kas, šķiet, pilnā nopietnībā gatavojas rosināt grozīt Satversmes 1. pantu, tajā iekļaujot vārdu "zaļa", kas tādējādi turpmāk, iespējams, skanētu: "Latvija ir neatkarīga, demokrātiska, zaļa republika." Pirms referenduma rosināšanas gan esot iecerēts aptaujā vispār noskaidrot pilsoņu viedokli par šo ideju, tomēr diezgan ticami šķiet, ka šī ideja varētu gūt pietiekami lielu atbalstu sabiedrībā. Mazliet smaidu gan raisa pašreizējā redakcijā iecerētais referenduma jautājums, proti: "Vai esat par Satversmes papildināšanu, izsakot Satversmes 1. pantu šādā redakcijā: "Latvija ir neatkarīga, demokrātiska, zaļa republika?", tādējādi nostiprinot zaļās Latvijas ideju uz nākamajiem 100 gadiem?" Lūk! Protams, tā jau būs piekasīšanās sīkumiem, taču kāpēc tikai uz nākamajiem 100 gadiem? Kāpēc ne uz 200 vai 500 gadiem?  

Taču pats būtiskākais jautājums – kas reāli mainīsies no tā, ja Satversmē tiks iekļauts vārds "zaļa"? Idejas autori paši atzīst, ka vides aizsardzības likumi Latvijā ir izstrādāti samērā kvalitatīvi, teju nevainojami, taču to ievērošanai un kontrolēšanai trūkstot politiskās gribas. Taču vārdu salikums "zaļa republika" spēšot veicināt ar vides aizsardzību saistītu jautājumu nokļūšanu politiskajā dienaskārtībā. Un? Vai Latvija līdz ar to kļūs tīrāka? Vai "visādi tipiņi" mazāk piesārņos mežus, un vai mazināsies nelegālo atkritumu izgāztuvju skaits un tajās notiekošie ugunsgrēki? Ļoti, ļoti šaubos.

Tāpat kā citās jomās, arī vides aizsardzības lauciņā nemainīsies pilnīgi nekas, kamēr paši cilvēki nemainīs savu domāšanu un attieksmi pret vidi, tās saglabāšanu un nepiesārņošanu.

Vēl jo vairāk – ja jau paši idejas autori atzīst, ka vides normatīvi mums ir labā kvalitātē, varbūt jāskatās dziļāk un jāizvērtē, kāpēc likumu prasības netiek pildītas un kurš par to ir atbildīgs – vai valsts pārvaldē attiecīgajos amatos sēdošie darbinieki kvalitatīvi un atbildīgi pilda savus pienākumus. Bet – atkārtošos – pats primārais nosacījums "zaļas republikas" pastāvēšanai atrodams katra indivīda (arī manā) galvā – atbildīga attieksme, vēlme un attiecīgi spēja nepiecūkot dabu.

Mazliet "romantiski" salīdzinot – ja jau, pēc autoru domām, "zaļa republika" Satversmē spēs nodrošināt tīrāku vidi Latvijā, tad pie viena referenduma uzreiz papildinām Satversmi ar vēl vienu punktu, kas nosacīti skanētu: "Visi Latvijas iedzīvotāji godprātīgi un pilnā apjomā maksā nodokļus, nepārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, nemelo un visādi citādi neblēdījas." Piekrītu – absolūti demagoģiski. Taču tā uztveru arī "zaļās republikas" ideju.

Kad beidzot sapratīsim, ka Satversmē ietver galvenās vērtības, bet visu pārējo attiecīgi atrunā konkrētos normatīvajos aktos. Nebūsim taču naivi – Latvija nekļūs automātiski zaļāka tikai tāpēc, ka tā būs ierakstīts Satversmē.

Top komentāri

melnais humors
m
Ak, mīļā pasaulīt! Varbūt šādu priekšlikumu iesniedzējiem būtu vēlams veikt psihiatriskās pieskaitāmības pārbaudi?
indulis
i
Kad Satversmē jāmaina kāda morāli novecojusi frāze, kas būtībā ierobežo brīvības vai demokrātijas jēdzienu, bļaušana par "svēto govi"saceļas ne pa jokam. Tad jau paironizēšu - Labāk ierakstīsim "zilā" republika, nākotnē ar tādu virzību tas ir pat iespējamāks. Apbrīnojami, atrodas iniciatori ar bērnudārza intelektu domājot ka ir juridisks termins "zaļa"! Videi draudzīga, nu vēl kaut kā saprotama, citādi dažviet pasaule sāks jaukt ar Krimu, kur "zaļie cilvēciņi" nodrošināja aneksiju.
Pravietisnejaukais> Guntars G.
P
Visu "zaļo" iedeju pamatā ir pseido-reliģiska ideja par Zemi, kā dzīvu būtni. Apstulbotie sektanti , protams, ir gatavi savu elku aizstāvēt līdz pēdējam cilvēkam. Ja zaļās idejas tiks realizētas konsekventi, cilvēkiem uz Zemes nebūs vietas. Guntar, tas ir VĒL DAUDZ BĪSTAMĀK, nekā vienkārši "atstāt pēdas vēsturē".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē