Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pārpratumu politiķi

Neveiklu situāciju pagājušajā nedēļā piedzīvoja premjers Krišjānis Kariņš, publiski izsakoties, ka sabiedrība nevarot mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, īpaši, ja tā neesot pieprasīta. Protams, šī sašutuma vētru izraisījusī frāze ir jāskata LTV notikušās intervijas kopējā kontekstā, un tomēr jāpiekrīt gan uzņēmēju, gan citu nodokļu maksātāju paustajam, ka tas skanēja aizvainojoši no personas, kuru tiešā veidā ar saviem samaksātajiem nodokļiem uztur gan uzņēmēji, gan pārējie nodokļu maksātāji.

Pārsteidzoši, tomēr šoreiz atšķirībā no ierastās valdības locekļu nostājas līdzīgās situācijās premjers (vai viņa padomnieki) ļoti ātri aptvēra "izraisīto nesmukumu" un jau uzreiz atvainojās sabiedrībai par šo izteikumu. Nez vai premjers būtu vispār atvainojies, ja nebūtu izcēlusies sašutuma vētra sociālās saziņas platformās un ja asi nebūtu reaģējis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents, kurš aicināja premjeru nekavējoties publiski atvainoties par saviem izteikumiem. Tajā pašā laikā jāsecina, ka premjeram pietrūka drosmes līdz galam atzīt savu kļūdu, jo viņa atvainošanās vārdi izskatās pēc sabiedrisko attiecību taktikas vēlēšanu gadā. Manuprāt, premjers atvainojās ne gluži par šo frāzi, bet gan par to, ka varbūt esot neprecīzi izteicies: "Atvainojos, ja kāds būtu kaut ko pārpratis vai ja es būtu, pilnīgi iespējams, ne tā izteicies. Man teju katru dienu ir kādas intervijas."

Tāpēc premjera "atvainošanās" vairāk izskatās nevis pēc patiesa iekšēja secinājuma, ka ir tiešām pāršauts pār strīpu un pausts nepamatots apvainojums privātajam sektoram, bet gan pēc mēģinājuma notušēt sašutuma sekas. Un rezultātā – redzam nevis skaidru un godīgu atbildības uzņemšanos par savu rīcību, bet gan mēģinājumu pamatot šo kāzusu ar visādiem pseidoargumentiem, tostarp ar Latvijas politiķiem ierasto: "kāds būs pārpratis manus vārdus vai darbus, jo tā tas nebija domāts". Un te diemžēl arī vairs nepalīdz premjera piebilde, ka uzņēmēji ir tie, kuri Latvijai rada bagātību, jo pseidoatvainošanās kontekstā tas neizklausās patiess viedoklis.

Premjera kāzuss būtībā ilustrē to, ko daudzi valsts pārvaldē joprojām domā par nodokļu maksātājiem, kuri viņus uztur. Un te gribu atgādināt daudzajiem augstprātīgajiem ierēdņiem ministrijās un līdzīgās struktūrās: nejauciet sevi ar skolotājiem, mediķiem, ugunsdzēsējiem un citiem līdzīgu profesiju cilvēkiem, kuru darbu arī finansē no nodokļu maksātāju naudas. Viņi šo naudu ir nopelnījuši, turklāt daudz vairāk, nekā valdība viņiem iedala. Savukārt daļa ierēdniecības un viņiem līdzīgo ar lielām algām noteikti nav to pelnījuši! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē