Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Partiju programmas kā vienvirziena ceļš

Bet jūs mūsu programmu esat lasījis? – šī frāze kļuvusi par ļoti populāru atšaudīšanās rīku, tiklīdz politiķim kļūst par karstu no kritiskiem jautājumiem vai pārmetumiem. Ar to tiek norādīts, ka kritiķis ir bezatbildīgs, nepietiekami izvērtē patiesi būtiskus kritērijus, pēc kuriem jāvērtē partija. Tad ko darīt – kautrēties partijas mērīt pēc pašu uzbāzīgi piedāvātās ārišķīgās piegrieztnes, apzinīgi lasot programmas un balsojot par propagandētajām vērtībām?

Ja partijas pašas savās priekšvēlēšanu kampaņās tik lielu uzsvaru liek uz reklāmiskiem, sajūtu un šķietamības radīšanai mērķētiem vēstījumiem, būtu nekonsekventi no vēlētājiem un medijiem gaidīt, ka tie partiju piedāvājumu vērtēs, pilnīgi abstrahējoties no šo vēstījumu formas un satura. Piekritīsiet, mēs taču televizora ekrānā vai radio ēterā neredzam kandidātus šlipsēs, kuri lasa priekšā partijas 4000 zīmju programmu.

Ir politiķi, kuri uz priekšvēlēšanu laiku pat nomaina brilles pret kontaktlēcām, acīmredzot – lai vēlētājs tā dziļāk varētu ieskatīties dvēselē.

Kāda kandidāte uzskata par vajadzīgu pirmām kārtām potenciālajiem vēlētājiem pavēstīt, ka "nāk ar atvērtām acīm un sirdi", cits kandidāts savu vēstījumu sāk ar vārdiem: "Piekrītu Rainim..." Nav brīnums, ka pat pieredzējuši politikas vērotāji sāk putroties, kurā no sīkpartiju sarakstiem šie nerealizējušies dzejnieki kandidē.

Nerunājot nemaz par sociālajos tīklos nemitīgi uznirstošajiem partiju apmaksātajiem īsajiem videovēstījumiem, kas ir brīvi no kritiķu komentāriem. Cik acīmredzami nekomfortabli deputāta kandidāte Ilze Viņķele izskatījās televīzijas diskusijas formātā, konfrontēta ar, jā, odiozās, bet šoreiz trāpīgās politoloģes, ekspolitiķes Ilgas Kreituses norādi, ka Latvijas attīstībai/Par! saraksts pretēji pašu postulētajam priekšplānā izvirza tieši "vecos vēžus", pie kuriem pieskaitāma arī pati Viņķele. Bet cik acīmredzami komfortabli kandidāte Viņķele jūtas partijas izplatītajā videoklipā, viena pati bez oponentiem ekrānā atskaņojot atmaskojumus par konkurentiem.

Kopumā partiju programmas patiesi var būt noderīga literatūra, ja tās lasa ar apbruņotu aci, tas ir, pārzinot partiju oficiālos sponsorus un to intereses, kā arī cita veida atbalstītājus. Atklātības pakāpe, ar kādu atsevišķās programmās aiz it kā deklaratīviem lozungiem ietverti solījumi sponsoriem un atbalstītājiem, tiešām rada izbrīnu. Norakstīsim to uz revolucionāru, neapdomīgu entuziasmu.

Piemēram, Jaunā konservatīvā partija savā īsajā programmā raksta: "Koruptīvu projektu finansēšanas izbeigšana. Dzelzceļa elektrifikācijas projekta pusmiljarda eiro novirzīšana zinātnei." Nu to, ka projektos ar lielu budžetu pie mums kāds kaut ko, visticamāk, nozags, vēl 90. gadu vidū vaļsirdīgi secināja manierēs un retorikā ekstravagantais toreizējais premjers Māris Gailis. Tomēr daudzmiljonu būvprojektu politiskā dokumentā a priori nodēvēt par "koruptīvu" ir samērā... ekscentriski. Daudz diplomātiskākā formulējumā to pašu solījumu nocirst dzelzceļa elektrifikācijas projektu savā īsajā programmā dod neviens cits kā Saskaņa: "Nodrošināsim konkurētspējīgus dzelzceļa pārvadājumu tarifus un izsvērtas investīcijas dzelzceļa un ostu infrastruktūrā."

Top komentāri

Jābūts Stulbiņš
J
Prieks lasīt, ka žurnalsti sak aizrādīt. Bet ar to nepietiek. Kur ir programmu analīze? Kur analīzes un kritiķu secinājumu turpinājums?
TrollisJT
T
"Dzelzceļa elektrifikācijas projekta pusmiljarda eiro novirzīšana zinātnei" ... Par šādu vienu teikumu partijai būtu jānoveļas zem 5% sliekšņa. Momentā! Vai Rīgas tūdaliņi maz apjēdz, cik dīzeļvilcienu netīrumu jau ir noklājuši mūsu zemi? Kādu troksni ir jāpacieš cilvēkiem no Ventspils līdz Zilupei? Idioti, kas mūs visus uzskata par idiotiem!!!
sakritība
s
Starp citu, Potapovas banda un Saskaņa dzied vienā toņkārtā. Nejaušība? :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē