Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Politiskajā procesā šobrīd dominē paštīksmināšanās, revanšisms un ambīcijas

Pēdējās kaujas toņos

Atšķirīgi uzskati un viedokļu pretrunas ir pašsaprotami un loģiski politiskajam procesam. Tāpat kā sadarbība kopēja labuma vārdā, lai cik tas abstrakti un vispārīgi arī neskanētu. Konflikta un sadarbības fenomens ir politiku raksturojošs elements. Tas nav ne labi vai slikti. Tā tas vienkārši ir. Atšķirīgi mērķi, vērtības neizslēdz spēju sarunāties un kopīgi strādāt. Tā darbojas demokrātija. Vēlmei konfliktēt (lasi: runāt par savām vērtībām, vajadzībām un ambīcijām) un sadarboties ir jābūt samērīgai un saistītai ar realitāti. Politika ir kompromisu māksla.

Pašreiz valdības veidošanas procesā ir tikai konflikts. Turklāt neatrisināms. Ir iztrūkstošs ne vien sadarbības elements pašreizējā laikā un telpā, bet gan pamatā izslēgts iespējamas sadarbības elements nākotnē.

Par valdības veidošanu savā starpā un ar sabiedrību tiek runāts kā par pašmērķi. Vara kā pašmērķis. Nekautrējoties. Un punkts.

Ir neiespējami iedomāties, kā šādās peripetijās potenciāli radīta valdība varētu konstruktīvi strādāt nākotnē. Un nav runa par līdzšinējiem savstarpējiem apvainojumiem. Šoreiz ir stāsts par konkrētiem cilvēkiem un viņu savstarpējām attiecībām, to teātri, kurš publiski tiek piedāvāts.

Valdībā strādājot, diendienā būtu jāpieņem lēmumi, jāvienojas, turklāt – par lemto arī jāatbild. Cik tieši bagātai būtu jābūt iztēlei, lai vizualizētu galvenos valdības veidotājus nākotnē konstruktīvi vienojamies par kādu valstij būtisku jautājumu ārpus pašu iecienītā populisma žanra robežām?

Zināms apjukums vērojams arī politiku komentējošos ekspertos un amata brāļos. Un tas ir pašsaprotami – šobrīd gluži vienkārši nav politiskā procesa, ko komentēt. Brīžiem ir sajūta, ka noderīgāk politiskā procesa komentēšanā būtu piesaistīt tādu ekspertu, kurš orientējas cilvēka psihes un emocionālās uzvedības pētniecības jautājumos, vai piemēram, kādu, kurš labi pārzina partiju sponsoru biznesa plānus vai problēmas ar tiesībsargiem.

Lai nu kā – politiskajā procesā šobrīd dominē paštīksmināšanās, revanšisms un ambīcijas, kuras tiek mēģināts sinhronizēt ar sponsoru interesēm un biznesa plāniem, kā arī viņu un pašu problēmām.

Cīņa par varu nemēdz būt viegla, savukārt par asiņainu tā kļūst brīžos, kad uz kārts ir likts kas krietni vairāk par pašu politiķu politisko nākotni. Šīs valdības veidošana nav stāsts par vērtībām. Šīs vēlēšanas un sekojošā valdības veidošana ir asiņains karš. Un kādam šī valdības veidošana var izrādīties pēdējā kauja, savukārt vēl kāds par sava "noderīgā idiota" lomu var nenojaust vēl pāris mēnešu vai pat gadu.

Top komentāri

kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Viss nostājas savās vietās. Sarkanie iet uzbrukumā. Vai ievērojāt - Pabriks vairs nerunā par Nacionālo apvienību, bet sauc viņus par tēvzemiešiem, tātad uzvar Dobeļa novirziens, bet Raivis var atkal iet puišeļiem sambo ierādīt.
tāpat vien
t
politika NAV māksla, kur nu vēl "kompromisu"
TYT
T
Iestājas klusums ... publika aizturējusi elpu cenšas aptvert domas neaptveramo dziļumu ... tad visi lec kājās, aplausi pāriet nebeidzamās ovācijās, cilvēki līdz aizsmakumam kliedz "Bis!!! Ģeniāli! Ģeniāli!" Dienas galv. redaktors ir paziņojis īpaši oriģinālu atziņu, neviens neko tādu iepriekš nebija dzirdējis, absolūti jaunu domu. Dāmas un kungi, Madžiņš satricina intelektuālo, akadēmisko domu paziņojot, lūk ko - "Tā darbojas demokrātija. Vēlmei konfliktēt (lasi: runāt par savām vērtībām, vajadzībām un ambīcijām) un sadarboties ir jābūt samērīgai un saistītai ar realitāti. Politika ir kompromisu māksla." Steidziet pierakstīt, iegaumēt šo ārkārtīgi oriģinālo atziņu!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē