Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pierodam pie loterijas

Sakāpinātās emocijas, kas sabiedrībā uzvirmoja saistībā ar Čeku loteriju uzreiz pēc tās sākuma 1. jūlijā, pamazām ir pierimušas. Ko patlaban ļauj secināt šī loterija?

Vispirms jāteic – Čeku loterija, tāpat kā ikviena cita loterija, ietver spēles elementu un piesaista tos cilvēkus, kuriem patīk optimistiski prātot: "Ja nu paveicas iegūt laimestu?" Ne mazums cilvēku pērk tās grāmatas, kas ļauj piedalīties loterijā, kuras balvu fondā ir automašīna, aizpilda aptaujas anketas, kuras tiek apkopotas dāvanu karšu izlozei, un iegādājas tieši tās sadzīves preces, kuras ļauj piedalīties ceļojumu izlozē. 

Vēl par Čeku loteriju jāuzsver, ka dalība tajā ir brīvprātīga. Ja kāds negrib piedalīties, tad var nepiedalīties, līdz ar to apgalvot, ka ar loterijas palīdzību Valsts ieņēmumu dienests (VID) grib uzraudzīt visas nācijas tēriņus, nav pamata. 

Ir ticams, ka ieguvums no Čeku loterijas varētu būt tāds, ka uzlabotos iedzīvotāju digitālās prasmes. Nav noslēpums, ka joprojām no interneta lietošanas izvairās arī tie cilvēki, kuriem nav nopietnu šķēršļu, kas traucētu, piemēram, lietot e-pastu, lasīt ziņu portālu rakstus un samaksāt rēķinus internetbankā. Protams, ir cilvēki, kuriem ir objektīvi šķēršļi interneta lietošanai, taču nereti problēma ir vien nevēlēšanās apgūt ko jaunu.

Jāteic arī, ka piedalīties Čeku loterijā, respektīvi, ievadīt atbilstošajā vietnē norēķinu dokumenta datus, ir visai elementāri un daudz laika tas nudien neaizņem.

Ieguvums no šīs loterijas varētu būt arī tāds, ka pret norēķinu dokumentu nopietnāk sāks izturēties gan preču un pakalpojumu pircēji, gan arī pārdevēji, t. i., uzņēmēji, un nākotnē būs mazāk tādu anekdotisku nostāstu, ka restorāna personāls t. s. pirmčeku cenšas dēvēt par kases čeku, taksometra vadītājs uz aicinājumu par samaksāto naudu iedot čeku vai kvīti šķietamā izbrīnā atbild: "Iepriekš neviens nav prasījis!", bet lauku tūrisma uzņēmējs nospēlē īstu izrādi par tēmu "Suns sagrauza kvīšu grāmatiņu". Iespējams, loterijai būs pozitīvs psiholoģiskais efekts, radot ieradumu pieprasīt čeku, kvīti vai biļeti un arī saglabāt, nevis vispār neprasīt, jo "tas papīra gabals būs jāizmet papīrgrozā".

Savukārt tas, vai Čeku loterija kļūs par burvju nūjiņu ēnu ekonomikas mazināšanai, pagaidām vēl nav skaidrs, un te noderētu gan VID, gan Finanšu ministrijas skaidrojums, kā tieši loterijas gaitā iegūtā informācija tiek analizēta un kādas tieši blēdības tā var atklāt. Ja reiz iedzīvotāji palīdz cīnīties ar ēnu ekonomiku, tad viņiem ir tiesības uzzināt, kā konkrēti šī cīņa tiek veikta.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
No reakcijas uz visādām VID aktivitātēm ir redzams, cik ļoti tālu šis iestādījums ir no tautas. Man gan šķiet, ka viņi paši to ir apjēguši un cenšas situāciju labot. Vēlu veiksmi!
es
e
Nu lai tas VID beidz mānīt tautu!Jo mērķis ir pavisam kas cits!Tā ir šmaukšanās!
Helia
H
VID aizmirsa pabridinat, ka no loterijas laimesta bus janomaksa IIN.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē