Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Gribam mēs to vai ne, ekonomiskā cikla izaugsmes fāze pamazām tuvojas savai izskaņai

Pirms lēnākas izaugsmes

Pēdējā apmēram pusotra gada Latvijas ekonomikas sniegums patiešām nav bijis peļams, turklāt lielā mērā noticis nevis uz ES fondu naudas apgūšanas rēķina, bet gan attīstoties eksportam, kā arī ārvalstīs nopelnītās naudas radītajam pieprasījuma pieaugumam pašu mājās.

Vērtējot šā gada ekonomiskās norises, jāatgādina, ka gada pirmajos trijos mēnešos salīdzinājumā ar šo pašu laika periodu pērn valsts iekšzemes kopprodukts pieaudzis par solīdiem 4%, un, visticamāk, arī nule kā aizvadītajā otrajā ceturksnī pieaugums varētu būt visai līdzīgs. Varbūt pat nedaudz labāks.

Ja raugāmies no šāda skatupunkta, tad varētu uzskatīt, ka viss ir kārtībā, taču diemžēl jāsaka, ka pašreizējo ekonomisko norišu kontekstā perspektīvas nav vērtējamas viennozīmīgi un nepārprotami.

Šobrīd uzmanību piesaista visai pamanāmais pieauguma tempu kritums apstrādes rūpniecībā, kas pēdējos gados ir bijis visai nozīmīgs mūsu valsts tautsaimniecības dzinējspēks. Samērā ilgstoši bijām pieraduši, ka šīs nozares izaugsmes temps gada izteiksmē sasniedz septiņus astoņus un pat vairāk procentus, kas šā gada pavasarī ir sarucis vien līdz pāris procentiem. Protams, dažādās apakšnozarēs situācija visai ievērojami atšķiras, piemēram, mašīnbūvē ir segmenti, kur kāpums gada izteiksmē sasniedz pat vairāk nekā 40%, taču tikmēr ir veselas nozares, piemēram, pārtikas rūpniecība, kur statistiķi atkal fiksējuši kritumu.

Uz mīnusu robežas balansē vēl vairākas ražojošās nozares, un tas diezgan uzskatāmi liecina, ka tirgus kļūst aizvien piesātinātāks un ražošanas apjomus kāpināt ir grūtāk nekā, piemēram, pagājušajā gadā.

Protams, daudz kur vēl "pieplusojas" darbaroku trūkuma problēma, kas kļūst par aizvien izteiktāku izaicinājumu noturīgam tālākam valsts ekonomiskajam pieaugumam.

Bez darba rokām visai liela nozīme ir arī ekonomiskajam ciklam, un, gribam mēs to vai ne, cikla izaugsmes fāze pamazām tuvojas savai izskaņai. Tas nozīmē, ka pasaules tirgu kontekstā ir gaidāma pieprasījuma bremzēšanās, kā rezultātā kāpināt tādu preču kā koksnes, metālizstrādājumu un būvmateriālu pārdošanu ārvalstu tirgos kļūs grūtāk. Tas nozīmē arī, ka NVS valstu izejvielu tranzīts varētu piebremzēties vēl vairāk, nekā tas jau noticis. Tomēr ne visas ziņas ir sliktas. Latvijā tikai tā īsti sākusi ieskrieties ES fondu naudas apgūšana, arī kreditēšanai ir iespēja augt, kas kalpos kā ekonomiku sildoši faktori. Tas attiecas ne tikai uz celtniecību vien, bet būs veicinošs faktors jau minētās koksnes, metālizstrādājumu un būvmateriālu ražošanai, tāpat arī mēbeļu ražošanai un, protams, arī mazumtirdzniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē