Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Priekšvēlēšanu kampaņu fokuss ir greizs

Politiķi sacenšas populismā

Laikā pirms 13. Saeimas vēlēšanām radās iespaids, ka zemāk pa vēlēšanu kampaņu kvalitātes kāpnēm politiskie spēki vairs nokrist nevar, nevar nodemonstrēt vēl primitīvāku populismu un nevar vēl spilgtāk demonstrēt to, ka uzskata vēlētājus par aprobežotiem cilvēkiem, kuri uzķeras uz tukšu solījumu un emocionālu frāžu āķa. Respektīvi, šķita, ka politiķiem nav vairs zemāk kur krist. Taču priekšvēlēšanu kampaņas pirms 29. augustā gaidāmajām Rīgas domes (RD) vēlēšanām apliecina, ka var iestigt vēl dziļākā populismā nekā pirms 13. Saeimas vēlēšanām.

Rīdzinieku balsu zvejošanai pamatā tiek izmantotas divas ēsmas – to politisko konkurentu kritika, kuri atradušies pie varas RD, un solījumi risināt sociālās problēmas. Šīs ēsmas rada nopietnas bažas par politisko spēku intelektuālo kapacitāti un līdz ar to arī šaubas, vai šiem politiskajiem spēkiem var uzticēties. 

Vispirms jau konkurentu kritika ir vulgārs paņēmiens, kuru vismaz uzņēmējdarbības vidē uzskata par XX gadsimta reliktu, kas neiederas XXI gadsimtā. Savukārt, kas attiecas uz politiķu solījumiem risināt sociālās problēmas, – priekšvēlēšanu kampaņu fokuss ir visai greizs. Nenoliedzami mūsu valstī ļoti smaga un nopietna problēma ir daudzu iedzīvotāju nabadzība. Un, protams, RD, kā jau ikvienai pašvaldībai, ir virkne pienākumu sociālajā jomā, un ir daudz rīdzinieku, kuriem sociālais atbalsts ir ļoti nozīmīgs izdzīvošanai. Taču, lai būtu nauda, par ko finansēt sociālo atbalstu, ir jādomā arī par konkrētās pilsētas, šajā gadījumā Rīgas, attīstību.

Izskatās, ka politiķi piemirsuši – Latvijas galvaspilsētā dzīvo arī mērķtiecīgi divdesmitgadnieki, kuri ieguvuši labu izglītību un kuriem ir svarīgi, lai Rīgā būtu uzņēmumi, kas piedāvā profesionālās izaugsmes iespējas un konkurētspējīgu atalgojumu, un tāda biznesa vide, kas veicina jaunu uzņēmumu veidošanos. Rīgā dzīvo arī vidējās paaudzes cilvēki, kuri grib, lai viņu bērniem būtu droša un pievilcīga apkārtne un lai, palūkojoties pa dzīvokļa logu, būtu redzami labiekārtoti rotaļu laukumi, nevis salauzti soliņi, pie kuriem pulcējas vietējo dzērāju bari. Un Rīgā dzīvo arī tādi pensionāri, kuriem ir svarīgs daudzveidīgs kultūras piedāvājums. 

Turklāt ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis ir pelnījis, lai Rīgas starptautiskā autoosta un pasažieru osta būtu tikpat sakoptas kā Tallinā un lai Vecrīgā būtu jūtama tāda vienojošā vizuālā identitāte, kāda ir Viļņas vecpilsētā. 

Tieši tas jaunajai domei būtu jānodrošina – lai Rīga būtu pilsēta, kas iedvesmo, nevis aizbiedē iedzīvotājus un tūristus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē