Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Politiskā griba pāri visam

Parlamenta vairākums ceturtdien nolēma mēnesi iepauzēt ar lemšanu galīgajā lasījumā par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu – kamēr noslēdzas parakstu vākšana par diviem likumprojektiem, kuri paredz izmaiņas pilnvaru termiņos pašvaldību ārkārtas vēlēšanu gadījumā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce paudis, ka līdz ar to Rīgas domes atlaišanas gadījumā galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt aprīļa beigās.

Tas, ka pamatojums domes atlaišanai ir un droši vien arī pēc mēneša būs, kā saka, aiz ausīm pievilkts, lēmuma pieņēmējus nesatrauc.

Politiskā griba ir pāri visam, pat ja par iespējamām tiesvedībām nepamatotu lēmumu gadījumā brīdinājuši gan Valsts kancelejas, gan Saeimas juristi un konstitucionālo tiesību eksperti.

Laikam saprot, ka risku maz – pat ja Satversmes tiesa atzītu, ka pašvaldība atlaista bez pietiekama pamatojuma, tā paliktu vien kā ziņa vēsturei, jo šādus lēmumus neanulē. Arī vēlētāju sods nedraud, tieši otrādi – savējos tā var vien vēl vairāk mobilizēt.

Un neatkarīgi no tā, vai valdošo partiju raušanās atlaist Rīgas domi ir saistīta ar vēlmi novērst uzmanību no nesen sāktās parakstu vākšanas par Saeimas atlaišanu vai varbūt cerībām pašiem tikt pie varas arī valsts lielākajā pašvaldībā, tā tik un tā ir un paliek tikai šo partiju interese – pat formālie argumenti, kāpēc šī dome būtu jāatlaiž, nav tādi, kas raisītu arī vispārēju vēlētāju atbalstu šai iniciatīvai. Drīzāk otrādi – vismaz tie, kas nav kvēli kādas no valdošajām partijām piekritēji, proti, cilvēki, kas uz notiekošo raugās vēsu prātu, tā teikt, no malas, ir neizpratnē par to, vai tiešām nevarēja piemeklēt vērā ņemamākus argumentus.

Saprotams, ka ir grūti distancēties no attieksmes pret vienu vai otru politisko spēku pozīcijā vai opozīcijā. Varbūt tam var līdzēt, ja iedomājamies, kāda būtu mūsu attieksme, ja gadījumā pozīcija un opozīcija gan Saeimā, gan Rīgas domē būtu apmainītas vietām. Proti, ja valstī pie varas dīvainā kārtā būtu Saskaņa un tā gribētu, atrunājoties ar tādiem pašiem nepareizi noformētiem dokumentiem par atkritumu izvešanas kārtību, atlaist «latvisko» partiju pārvaldīto Rīgas domi – vai arī tad mēs teiktu, ka, jā, tas ir pareizi?

Un, ja tā paraugāmies, skaidri redzams, ka ar to pašvaldības atlaišanas kārtību kārtības nav. Vienkāršoti sakot, tos, kurus Rīgas vēlētāji ievēlējuši Rīgā, var atlaist tie, kurus ievēlējuši pamatā citur Latvijā vai pat ārzemēs dzīvojošie. Vienus deputātus atlaiž otri. Vai tomēr loģiskāk nebūtu, ja arī par pašvaldību atlaišanu būtu jārīko referendums? Protams, ne valsts mēroga, kā Saeimas gadījumā, bet vietējais.

Top komentāri

MM
M
Bez atkritumu sāgas ir vēl visādi citādi naudasšķērdēšanas piemēri. Kāpēc Meļņiks tos neuzskaita?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē