Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nepatīkamākais, ka šajā gadījumā vērā netiek ņemts arī sabiedrības viedoklis

Politiskie negauši

Konkurences padome izsludinājusi akciju Nejēdzīgākais šķērslis konkurencei, kurā jāpiesaka likumos, Ministru kabineta noteikumos un citos normatīvos iekļautie nepamatotie ierobežojumi konkurencei. Žēl, ka tā attiecas tikai uz uzņēmējdarbību, citādi varētu uzreiz piedāvāt konkrētu slikto piemēru. Un tā ir partiju finansēšana no valsts budžeta.

Kāpēc tas ir sliktais piemērs? Jo, pirmkārt, ar to tiek pilnveidota atbalsta sistēma tām partijām, kas jau ir nostiprinājušas savas pozīcijas, un pilnīgi tiek izslēgti no konkurences cīņas jaunpienācēji vai iepriekšējās vēlēšanās Saeimā neiekļuvušie politiskie spēki. Otrkārt, arī kā negodīga konkurence vērtējams fakts, ka lēmumu pieņēmēji naudu gatavojas piešķirt paši sev, proti, par atskaites punktu tiek pieņemtas nevis nākamās vēlēšanas, bet jau notikušās, līdz ar to partijas, kuru pārstāvji nu ir pie lemšanas, papildu finansējumu no valsts budžeta saņems jau ar nākamo gadu. Ja lēmums par finansējuma pielikumu attiektos uz panākumiem nākamajās vēlēšanās, nebūtu pat iebildumu, jo tad šo "bonusu" visiem nāktos nopelnīt daudz maz vienlīdzīgā cīņā. Tagad viss izskatās pēc valsts budžeta izzagšanas, piesedzoties ar cēliem saukļiem, ka "visi dara tā".

Var jau būt, ka partijām ir jāpalielina valsts finansējums, to principiāli neapšaubu. Taču vai tagad un tādā veidā, kā ieplānots? Un vai pieaugumam tiešām jābūt tik straujam, īpaši situācijā, kad daudzām sabiedrības vajadzībām demonstratīvi tiek atteikts tieši naudas trūkuma dēļ. Labi, summas varbūt nesalīdzināmas, bet atšķirīgā attieksme gan.

Kopumā ņemot, nejēdzīgi, ka budžeta "piešprice" partijām atkarīga no politiskiem lēmumiem, nevis no kāda konkrēta politikas kvalitātes rādītāja. Teiksim, tie varētu būt kādi procenti no ēnu apkarošanas rezultātā budžetā iegūtās naudas. Tad arī nebūtu žēl, ja vairāk tiktu valdošajiem. Citādi tā īsti nav pārliecības, ka finansējums tiek piešķirts pelnīti un ka tas tiešām motivēs efektīvāk darboties valsts labā.

Nepatīkamākais, ka šajā gadījumā vērā netiek ņemts arī sabiedrības viedoklis, kas izskan gan internetā, gan caur medijiem. Arī platformā manabalss.lv ļoti strauji gūst atbalstu iniciatīva atlikt partiju finansējuma pieaugumu līdz nākamās – 14. – Saeimas ievēlēšanai, bet vai tajā ieklausīsies? Sekas šādai attieksmei nav grūti uzminēt – vienīgais veids, kā vēlētājiem protestēt pret to, ka partijas pašas sev savāc budžeta naudu, neprasot nodokļu maksātāju atļauju, ir nepiedalīties nākamajās vēlēšanās. Izeja tā tomēr nav, jo gan jau politiskie negauši tad atkal pielems, ka katra iegūtā balss naudas izteiksmē vērtējama kā iepriekš sešas vai desmit...

Top komentāri

Dens
D
Partijas līdz šim nav sevi pierādījušas ar labu darbu, un maksāt tām tik lielu naudu no valsts budžeta ir, kā avansā atalgot sliktu meistaru...
MM
M
Kad pieškir naudu, ir jāiesniedz tāme kā šo naudu plāno izlietot. Kur ir tāmes???
Tās nav partijas
T
Politpulciņi, ko veido ambiciozi salašņas, pie mums tiek saukti par partijām. Noziedzīgi ir piešķirt tiem jebkādu naudu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē