Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pret antielites noskaņu noder pašattīrīšanās

Saeimas ārpolitikas debašu frāžainība un "brīvais stils", kurā aizpeld daudzi deputāti, nepelnīti mazina šī ikgadējā pasākuma nozīmi. Nepelnīti, jo izpaušanās par tik šķietami attālinātu lietu kā norises ārpolitikā no daža ietekmīga politiķa izvilina pārsteidzoši atklātus paziņojumus par gluži konkrētiem politiskiem procesiem, piemēram, gaidāmajām vēlēšanām un politiskās elites tikumiem.

Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces paziņojums, ka Latvijas priekšvēlēšanu cīņās "iesaistīsies atsevišķi Krievijas mediji un arī Kremļa ekonomiskās un politiskās ietekmes aģenti Latvijā; tiks izplatītas viltus ziņas, lai nomelnotu mūsu valsti un arī politiķus", protams, izskanēja īpaši tieši uz ārlietu ministra Edgara Rinkēviča diplomātisku mājienu pilnās runas fona. Paziņojums, kas kalpo gan kā piekodināšana vēlētājiem un medijiem, gan kā brīdinājums agresīvajai kaimiņvalstij, bet vienlīdz pamatots kā grūti atvairāms. Jo tieši spējā izmantot demokrātisko procesu ar vārda brīvību medijos un sociālajos tīklos slēpjas Krievijas propagandas kara iedarbīgums.

Ko tieši iesaka Mūrniece – izvairīties no politiskās elites kritikas (par antielites tēmu ekspluatēšanu populistu interesēs brīdina arī Rinkēviča Saeimai iesniegtais ārpolitikas ziņojums) vai ar piesardzību izturēties pret citu izplatīto kritiku? Piesardzība nepasargās, ja slēpts Krievijas ietekmes aģents izplatīs informāciju, kurā būs kaut daļa patiesības propagandas mērcē.

Apstiprinājums tam, ka latvietis līdz pēdējam centīsies slaucīt gružus zem tepiķa, bija teju katrā otrajā runā piesauktā un slavētā OECD principu ieviešana valsts uzņēmumu pārvaldībā. Vai atzīt, ka latvieši pratuši šos principus realizēt tā, ka savējo un sarunāto likšana valsts uzņēmumu vadībā notiek ar dubultu sparu, arī nozīmētu kļūt par ārvalsts ietekmes aģentu, kas ar kritiku grauj ticību politiskajai elitei? Vai varbūt tomēr gluži otrādi – šīs izgāšanās neatzīšana nozīmē savas valsts vājināšanu?

Es tiešām nezinu, ko precīzi valsts otrā amatpersona domāja, ārpolitikas debatēs paziņojot, ka "korupcija var būt ļoti ietekmīgs rīks Kremļa rokās", jo "valsts nozagšanas" mēģinājumi un korupcija arī ir pieskaitāmi valsts neatkarības apdraudējumiem. Vai Mūrniece domāja korupcijas saēstu, līdz ar to iekšēji vāju un ārējo "atmaskojumu" riskiem pakļautu valsti vai to, ka iekšēji korumpēta politiskā elite ir varbūt vairāk pakļauta korumpēšanas riskiem no ārpuses? Abos variantos problēmas sakne ir pašu radīta, pieciesta un neiznīdēta.

Kad Diena pavasarī, intervējot Saskaņas līderi Saeimā Jāni Urbanoviču, centās izzināt viņa prognozi un attieksmi pret Krievijas iespējamām manipulācijām, lai ietekmētu vēlēšanu rezultātus Latvijā, politiķis visādi locījās, gan uzsvērdams, ka Rietumu demokrātijas citu valstu iekšējos procesos iejaukušās vēl pirms Krievijas, gan protestējot pret Saskaņas pieskaitīšanu Maskavas ietekmes aģentiem. Varbūt pie vainas šai piesardzībai ir apzināšanās, ka Saskaņas vadītā koalīcija Rīgā ir pārņēmusi un, iespējams, pārspējusi pašus nepievilcīgākos varas partiju saimniekošanas paņēmienus?...

Top komentāri

Trollis JT
T
Elite? Kas tā tāda? Lūdzu definīciju.
reptilis
r
Pārkopēju savu vakardienas komentāru no NRA -..jā,tikko paklausījos LNT top 10 ...tur bija par Stambulas konvenciju ...un tik atklāti deputāti izrādija,ka viņi vairāk pārstāv kaut kādas ārpus Latvijas struktūras nevis savus vēlētājus....sevišķi izcēlās Abu Meri - nāk vēlēšanas un tāpēc nevaram ratificēt ,bet ,ja nenāktu vēlēšanas ,tad mierīgi...,tas nekas,ka Latvijas pilsoņi ir pret,bet viņi taču ir stulbi un viņus jāņem vērā tikai pirms vēlēšanām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē