Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Interesentu nopelnīt Sīrijā netrūkst, īpaši aktīvas šajā ziņā ir Ķīnas kompānijas

Pretrunīgie viedokļi par Sīrijas atjaunošanu

Pēdējās dienās parādās aizvien vairāk ziņu par Krievijas amatpersonu mēģinājumiem piesaistīt rietumvalstis Sīrijas atjaunošanas procesam. Rietumvalstis pret šīm iniciatīvām, protams, izturas noraidoši, bet ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons paziņoja, ka Krievija beidzot ir iestigusi Sīrijā, jo tai nepietiek resursu šīs valsts atjaunošanai.

ASV un vēl vairākas rietumvalstis arī ir skaidri likušas saprast, ka Sīrijas atjaunošanā piekritīs piedalīties tikai tad, ja politiskie procesi valstī kļūs tām pieņemami un pāries ANO kontrolē. Virkne preses izdevumu tikmēr norāda, ka kategoriski nepieņemama ir pat doma par rietumu līdzekļu piesaistīšanu tādas valsts atjaunošanai, kurā atrodas Krievijas bruņoto spēku bāzes, un kuras valdība ir izteikti prokrieviska un nekādi nav nosaucama par demokrātisku.

Kopumā jautājums ir izraisījis tik plašu rezonansi, ka tam pievērsušies arī vairāki Krievijas valsts kontrolē esošie plašsaziņas līdzekļi. Pēdejie apgalvo, ka oficiāli sadarbības aicinājumi rietumiem tiek izteikti tādēļ, lai "mūsu partneri", kā Krievijā ar ironijas pieskaņu dēvē rietumvalstis, vēlāk nepiesavinātos Sīrijas atjaunotāju laurus. Tāpat tiek norādīts, ka veiksmīgu Sīrijas atjaunošanu Krievija varēs izmantot veiksmīgai politiskajai pašreklāmai starptautiskajā arēnā, līdzīgi kā ASV izmanto tā dēvēto Māršala plānu.

Daļa taisnības ir abos šajos viedokļos. Rietumvalstīm tiešām nenāk ne prātā piedalīties Sīrijas valdības kontrolē esošo teritoriju atjaunošanā, kamēr tur pie varas atrodas Bašāra el Asada režīms, bet Krievijai nepietiek resursu kara sagrautās valsts vairāk vai mazāk pieņemamai atjaunošanai.

Tajā pašā laikā neviens nav teicis, ka Maskava grasītos padomju stilā sākt piešķirt vērienīgu ekonomisko palīdzību "brālīgajai sīriešu tautai".

Cik noprotams no Krievijas amatpersonu izteikumiem, Sīrijas atjaunošanu paredzēts padarīt par pilnvērtīgi kapitālistisku pasākumu, kur Maskavas galvenais ieguldījums būs nevis finanšu un citi resursi, bet gan ietekme uz Sīrijas valdību un spēja novadīt pašu atjaunošanas procesu.

Lai arī nekāda oficiāla Sīrijas atjaunošanas plāna joprojām nav, un nav arī pat zināms, kad tāds varētu parādīties, neoficiāli tiek uzskatīts, ka tā pamatprincipi būs apmēram sekojoši. Ja ļoti vienkāršoti, tad Krievija garantē ieinteresētajām privātajām kompānijām tām izdevīgus ilgtermiņa līgumus ar Sīrijas valdību, pretīm prasot nofinansēt, piemēram, kāda ceļa, skolas, vai vēl kā cita atjaunošanu. Shēma arī nav unikāla, jo līdzīgā situācijā jau atrodas krietns skaits pasaules valstu, tikai to atjaunošana vai attīstīšana notiek nevis Maskavas, bet gan citu galvaspilsētu vadībā.

Interesentu nopelnīt Sīrijā netrūkst, īpaši aktīvas šajā ziņā ir Ķīnas kompānijas, un tas ļauj Krievijai uzskatīt, ka iecere kopumā ir realizējama. Cits jautājums jau ir, ka šī pagaidām neoficiālā plāna ietvaros atjaunotājus maz interesēs kā oficiālās Damaskas, tā sīriešu viedoklis par to, kas viņiem īsti nepieciešams.

Top komentāri

Pipars
P
Jo ātrāk notiks Sīrijas atjaunošana jo ātrāk no eiropas varēs izvest bēgļus uz viņu dzimteni... Žēl kas ASV neveic atjaunošanas pasākumus ne Irākā ne Lībijā ne Afganistānā... par Āfriku nemaz nerunāšu... Pa visu šo laiku vienīgais kas no šīm valstīm aug tad tas ir narkotiku, iekšējo orgānu un bēgļu eksports pie mums uz eirozonu un pārējo pasauli... Tīri loģiski spriežot Krievijas iniciatīva ir apsveicama - starp citu ne tikai Ķīna palīdz Sīrijā atjaunot infrastruktūru, arī Indija tur nopietni veic ieguldījumus... malači... domāju viss Krievijai izdosies! Krievi ir pelnījuši pateicību no mums eiropiešiem jo viņi ar savu piemēru ir parādījuši ka spēj palīdzēt pat neskatoties uz nesaprātīgi agresīvo un liekulīgi skaudīgo kritiku no rietumvalstu puses. Es domāju ja mums būs nepieciešama palīdzība Krievi neskatoties uz mūsu liekulīgi augstprātīgo kretīnismu nāks palīgā arī mums Latviešiem.
asiņainais rokasspiediens
a
Sadarboties ar Asada režīmu nozīmē sadarboties ar masu slepkavām. Tad, kad bērnu slapkava Asads stāvēs tribunāla priekšā, varēs runāt par investīcijām šajā kara un despotijas tik nomocītajā valstī.
Džūlija
D
kad krievija noies pa burbuli , tad iestāsies miers pasaulē
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē