Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Prezidenta jautājumi

Aizsākušās diskusijas par divām tēmām, kuras aktualizējis Valsts prezidents. Vispirms – par kārtību, kādā ievēlama valsts augstākā amatpersona – Saeimai slēpti balsojot, kā līdz šim, Saeimai balsojot atklāti, kā tas nu rosināts, vai valsts pilsoņiem balsojot nepastarpināti, proti, ka prezidents būtu tautas vēlēts. Dažādi viedokļi par to, kurš variants labāks, ir gan parlamentā pārstāvētiem, gan nepārstāvētiem politiķiem, arī pašreizējam Valsts prezidentam, kurš rosina paplašināt šī amata pilnvaras.

Izlemšanu apgrūtina tas, ka visās versijās ir gan ieguvumi, gan būtiski riski, arī situācijā, kur Valsts prezidentu Saeima vēlētu atklāti, – kā galvenais šādas kārtības ieguvums allaž tiek akcentēta politiķu iespēja balsot pēc savas izvēles, ne vien tā, kā lēmusi partijas spice, taču tad, ja būs zināms, kā kurš balsojis, viņam jārēķinās, ka netrūks to, kuri katram deputātam liks pamatot savu izvēli. Tad jārēķinās arī ar to, ka noraidītā izvēle tiks pastiprināti kritizēta, un, ja nezinās grēkus, gan jau izdomās. Tas noteikti neveicinās cienīgu pretendentu gatavību pretendēt sacensībā uz augsto amatu.

Otra aktualitāte – Raimonda Vējoņa rosinātā diskusija par Latvijas pilsonības automātisku piešķiršanu Latvijā reģistrēto nepilsoņu bērniem. Daļā sabiedrības tas raisa paniku, a priori uzskatot, ka tādējādi vairosies valstij nelojālu vai par "nepareizām" partijām balsojošu pilsoņu loks, taču, ja iedziļināmies faktos, skaidri redzams, ka šai panika, kā saka, kājas aug populisma dūksnājā. Jo, pirmkārt, runa par jaundzimušo atzīšanu par Latvijai piederīgiem. Jaundzimušo, kuri par vēlētājiem kļūs vien 18 gadu vecumā. Viņu personību veidošanā izšķiroša loma ir ne tikai vecākiem, bet arī mūsu izglītības sistēmai. Tad nu sanāk, ka, pieļaujot viņu nelojalitāti nākotnē, faktiski "līdz ar zemi tiek nolīdzināta" skolu kvalitāte šajā ziņā.

Otrkārt, visu laiku satraucamies, ka kaimiņvalsts Latvijā dzīvojošos nepilsoņus uzskata par savējiem. Ja mēs tos neuzskatīsim par savējiem, tā arī paliks. Tiešām labāk?

Top komentāri

krievu skolām NĒ
k
Šlesera pasūtījuma rakstu autors kā priekšnoteikumu aizmirsa pieminēt valsts finansētu izglītību tikai valsts valodā.
reptilis
r
Īsi atbildot uz jautājumu - tiešām labāk!
melniekam īblim
m
Starp citu, ībli melniek un cenzor madžiņ, latvieši saņēma pilsonību tieši tajā pašā kārtībā - pārbaudot, vai viņim viņu vecāki un vecvecāki ir bijuši pilsoņi. Atliek noskaidrot, ar ko krievelēnu bēbīši raudulīši ir īpaši, ka viņiem jānosaka īpaša kārtība, un vispār kurš kuru te uzskata par otrās šķiras cilvēku, ībli melniek un cenzor madžiņ? Gan viens, gan otrs nosauktais Kremļa sulainis drīkst uzskatīt šo komentāru par atklātu vēstuli un atbildēt, ja ir ko teikt un apakšlūpa neraustās :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē