Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Priekšā četri gadi bez "mazākā ļaunuma"

Tiem, kuri nespēj gulēt trauksmē par dzimtenes likteni, ko it kā izšķirs nākamais koalīcijas sastāvs, būtu laiks pieņemt nepatīkamo realitāti, ka labs iznākums jaunievēlētajā Saeimas sastāvā vienkārši nav iespējams.

Tiesa, tas, ka visu triju it kā reālāko premjera kandidātu izredzes savākt stabilu koalīciju ar pietiekami lielu balsu skaitu ir vienlīdz šaubīgas, apstiprina nākamo četru gadu tendenci – konkurence par varu un ietekmes realizēšanu būs pietiekami liela, tāpēc gan valdības "partneri", gan opozīcija cits citam cītīgi skatīsies uz pirkstiem. Jo vairāk meža sanitāru, jo īsākas kājas stāstiem par programmām, ideoloģijām un principiem, jo drīzāka iespēja iznirt patiesajām interesēm.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera kandidāta Jāņa Bordāna piedāvātais un ātri izgāztais piecu partiju koalīcijas modelis (JKP, A/PAR, NA, KPV, JV) radīja vieglu iespaidu, ka šis piedāvājums ir izteikts jau ar mērķi, lai tiktu noraidīts. Un, ja šādas aizdomas ir pamatotas, tad JKP līderu spicē ir kāds, kurš, iespējams, manipulē ar Bordāna pēcvēlēšanu ambīcijām. Kāds, kurš ir viltīgāks aprēķinātājs un slepus spēj runāt ar nākamajiem koalīcijas partneriem un vienoties par citādu amatu pārdali.

Attīstībai/Par! (A/Par) tai piedāvāto Finanšu ministriju iegūtu automātiski arī koalīcijas modelī, kurā valdības amatus izdotos sadalīt viņu premjera kandidāta Arta Pabrika vadībā. Finanšu ministrs un premjers būs tie, kuri spēlēs noteicošo lomu nākamā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora izvēlē un līdz ar to finanšu policijas kontrolē.

Bordāna koalīcijas modelis aiz valdības durvīm piedāvāja atstāt tikai Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) un Saskaņu kā visdemonizētākos no politiskajiem spēkiem. Lai tā būtu, bet demonizējama šajā jaunajā Saeimā ir ne vairāk, ne mazāk kā katra no pārstāvību ieguvušajām partijām – tas, kura mazāk, kura vairāk, jau ir tikai subjektīvas uztveres, informētības un vērtību skalas jautājums.

Vieniem ZZS ir demonizējami Kučinska, Reiznieces-Ozolas, Čakšas vai citu valdības locekļu politikas un pašvērtējuma dēļ, citiem – Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmes dēļ, pat par spīti tam, ka viņa klātbūtne zaļzemnieku priekšvēlēšanu kampaņā (šeit ne tuvu nav runa tikai par reklāmu) un līdz ar to arī pēdējā vismaz gada valdošajā identitātē bija jūtama maz, ja vispār bija jūtama.

Vieniem Saskaņa ir demonizējama kā Kremļa ietekmes aģents, citiem – Rīgas izsaimniekošanas dēļ. Iedoma, ka Nacionālās apvienības (NA) politekonomiskā romance ar maksātnespējas biznesu, A/Par daudzkārt izgaismotā un pierādītā atkarība no slīpiem finansētājiem, Jaunās Vienotības vecā stila varas partijas grēku plūdi būtu kaut kas, kas kvalificētos "mazākā ļaunuma" statusam, patiesībā ir spēcīgs apliecinājums visas šīs demonizācijas relatīvismam.

Kas neizbēgami noved pie secinājuma, ka "mazākais ļaunums" Latvijas politikā šobrīd izpaliek (ja objektīvi tas kādreiz ir eksistējis vai vispār ir iespējams), gluži tāpat kā "lielākais ļaunums". Publiski jau mēnešiem ilgi cirkulējošos iemeslus, kādēļ "mazākā ļaunuma" statusam īsti nekvalificējas JKP un KPV, neminu kaut vai tāpēc, ka šie veidojumi savu vēsturi tikai raksta un dara to visu acu priekšā un ļoti uzskatāmi.

Top komentāri

sfsf
s
Tātad raksta galvenais mērķis - devalvēt konservatīvo, Bordāna un JKP centienus veidot valdību.
FKK
F
To, ka ar Bordānu manipulē - tas bija labi redzams jau pirms kāda laika. Piedevām efektīvi un ļoti acīmredzami. Šķiet, ka vienīgais, kurš to nav pamanījis ir pats Bordāns. Šķiet, ka viņš pat netiek šantažēts vai kā citādi rupji vadīts, bet gan nekritiski pakļaujas sagrozītai, manipulatīvai informācijai no cilvēkiem, kuriem nekritiski uzticas. Bet ... ej nu sazini.
beiža
b
Vai kāds no '"Dienas" žurnālista gaidīja kaut ko vairāk kā netiešu mājienu, ka KPV ir labākais variants?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē