Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Ir labi, ka ir plašas diskusijas, bet slikti, ka tālāk par tām netiek

Putas ap koncertzāli

Centieni atrisināt vienas problēmas mēdz novest pie tā, ka pamanām, ka situācija ir daudz komplicētāka, nekā sākotnēji šķitis, un līdz ar jau iepriekš zināmo atklājas arī citas, ne mazāk steidzami risināmas problēmas. Tā šajā gadījumā ir ar stāstu par akustisko koncertzāli.

Dažas interešu grupas lobē tās būvniecību uz AB dambja, labi zinot, ka šī vieta nav īsti piemērota ne pieejamības, ne evakuācijas, ne ietilpības utt. ziņā. Turklāt naudas būvniecībai tur nebūs vēl sazin cik gadu, tikmēr – un te sākas, ja tā var teikt, problēmas paplašinājums – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spiests mitināties nenormālos apstākļos Lielajā ģildē, ģeogrāfiski ideālā vietā esošais Kongresu nams nav noslogots, Dailes teātra Lielā zāle ir par lielu paša teātra vajadzībām, telpas nelieliem kamerkoncertiem it kā būtu, bet arī ar tām ir problēmas...

Turklāt zināms, ka iespējamie mēģinājumi risināt problēmas no cita skatpunkta arī atduras pret kaut kādiem ierobežojumiem, bieži vien visai subjektīviem. Kongresu namu pārbūvēt par koncertzāli liedz valsts (valdības, Kultūras ministrijas?) un Rīgas domes nespēja vienoties par šo tēmu, pret Dailes teātra pielāgošanu (konkrētu piedāvāto risinājumu, neizskatot alternatīvus) iebilst kultūras pieminekļu sargi, ideju par koncertzāles būvniecību Daugavas krastā iepretī bankai Citadele liedz izvērtēt aizspriedumi pret personām, kurām tur pieder zeme un kuras to gatavas dāvināt valstij konkrētajam mērķim. Un, protams, ir arī naudas trūkums – ne tikai sapņu būves uz AB dambja sākšanai kaut kad, bet arī jau pieminēto problēmu ģildē, Dailē un citur tūlītējai risināšanai.

Vēl jau ir arī politiskās konkurences uzslāņojums. Koalīcijas partijas ļoti greizsirdīgi seko līdzi tam, lai tie labumi, ko kāda no tām gūst, ir samērīgi ar citu guvumiem. Te sava loģika ir – laikā, kad, piemēram, skolotāji gatavi streikot, nav īstais brīdis naudu plānot sapņu pilīm.

Mazākām vajadzībām, protams, varētu atrast, bet tas jau tad nebūtu "veiksmes stāsts", uz ko daži tik ļoti orientēti.

Līdz ar to tas, ko redzam, ir tukšu putu kulšana par konkrēto tēmu, tā piesedzot faktu, ka nekas īsti lietas labā nenotiek. Ir labi, ka ir plašas diskusijas, bet slikti, ka tālāk par tām netiek. Un, ja arī gatavība kaut ko risināt no lēmumu pieņēmēju puses tiek apliecināta, tas attiecas uz nākamo vai aiznākamo desmitgadi, kad jau būs jaunas Saeimas un jaunas valdības un attiecīgi jau citu problēma būs naudas meklēšana lielo problēmu risināšanai kultūras jomā. Kā tikmēr izdzīvos orķestris, teātris, citi, kas tieši izjūt neizdarības sekas? Turpinot ciest fiziskus, morālus un materiālus zaudējumus, jo, protams, ar tukšiem solījumiem un atliktiem termiņiem paēdis nebūsi.

Top komentāri

P
P
Man visa tā jezga ap to zāli,liek domāt,ka tiekam vilkti nost no lielākām ziepēm.
Skats no malas
S
Ja kāds iedrošinātos atklāt REĀLĀS AB dambja pārbūves izmaksas, daudziem atvērtos acis. Runa taču ir par koncertzāles nepieciešamību, nevis kaut kādu iedomātu vietu uz sabrukušā dambja, kur celtniecība izmaksās kā ceļot no jauna ūdenī. Jāsagaida Melbārdes aiziešana, tad jau daudz reālāk varēs vērtēt.
Skats no malas
S
Acīm redzot, vismazāk te kāds domā par Rīgas attīstības jautājumiem - sagrūst centrā visu, bet tālāk - nav svarīgi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē