Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Realitātes noliegšanas burbulis

Amerikas Savienoto Valstu izdevumā The National Interest (NI) publicēts Globālās nākotnes institūta vadītāja Čandrana Naira raksts Rietumiem jāgatavojas ilgai atlikto parādu atmaksai (The West Must Prepare for a Long Overdue Reckoning), kurā uzskaitītas arī visas tās problēmas, kas, kā uzskata Nairs, novedīs pie postrietumu daudzpolāras pasaules kārtības izveidošanās.

Vērts piebilst, ka Nairs tiek uzskatīts par ļoti autoritatīvu starptautiskās politikas ekspertu (vizionāru), bet NI ir viens no galvenajiem ASV reālpoliķu ruporiem. Tiesa, izdevuma un aiz tā stāvošās domnīcas viedoklis šobrīd tiek maz uzklausīts oficiālajā Vašingtonā, tomēr tas neizslēdz iespēju, ka šāds redzējums jau drīzā nākotnē var kļūt par galveno. ASV, mainoties pie varas esošajiem politiķiem, mainās arī domnīcas, kuru viedokli uzklausa šie politiķi.

Publikācijā minēti pieci galvenie iemesli, kuru dēļ pašlaik veidojas "priekšnoteikumi lielajai rēķinu atmaksai", kas gaida Rietumvalstis. Kā tādi ir nosaukti mums pierastās [Rietumiem izdevīgā gaismā traktētās] vēstures, kā arī "noteikumos balstītās" starptautiskās kārtības pārvērtēšana nerietumu valstīs. Ar atbilstīgu vēstures traktējumu starpniecību, kā norādīts publikācijā, tiek pamatota Rietumu īpašā loma un tiesības, savukārt "noteikumi", kas cita starpā tiek mainīti atkarībā no situācijas, ir ģeopolitisks instruments Rietumu dominēšanas nodrošināšanai.

Tāpat ievērojami mainās attieksme pret Rietumu īstenotajām "miera uzturēšanas darbībām" – aiz Rietumu robežām tās arvien biežāk tiek uzskatītas par konfliktus un karus nevis novērsošām, bet gan veicinošām. Par vēl divām citām būtiskām tendencēm Nairs uzskata Rietumu finanšu sistēmas gāšanu no troņa, uzsverot nerietumu valstu kopīgos centienus ASV ar to dolāru saistīto "nesamērīgo privilēģiju" likvidēšanā, kā arī katastrofālu uzticības zaudēšanu Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļiem.

Noslēguma secinājums savukārt ir, ka pasaule kopš Aukstā kara beigām ir ievērojami mainījusies, lai gan Rietumvalstis noliedz jauno realitāti un turpina dzīvot pašu radītajā "realitātes noliegšanas" burbulī. Uzsvērts, ka ir pēdējais laiks atzīt notiekošās izmaiņas un pielāgoties tām, jo "pretējā gadījumā pasaule kļūs vēl bīstamāka, bet Rietumu autoritāte un ietekme samazināsies vēl vairāk".

Jautājums par to, vai šis un daudzi citi līdzīgi viedokļi tiks arī ņemti vērā, protams, paliek atklāts. Vienlaikus nav iespējams noliegt, ka nerietumu pasaulē dominējošās tendences, kā arī to attīstības tālākas sekas ir norādītas vairāk nekā precīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē