Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Ļoti savdabīgi dzirdēt, ka politiķi pēkšņi atcerējušies, ka valsts budžetā esošā nauda nav viņu

Reiram eksportu nevajag?

Aizvien vairāk nostiprinās sajūta par valdības un konkrēto nozaru ministru nespēju vadīt un kontrolēt Covid-19 un ekonomikas krīzi. Taču pastiprinās arī aizdomas, ka šīs nespējas cēlonis varētu būt augsta līmeņa nekompetence. Šīs pārdomas raisīja pagājušajā nedēļā dzirdētais žurnālista Jāņa Dombura intervijas fragments ar finanšu ministru Jāni Reiru portālā Delfi, kur Reirs, maigi sakot, visai neveikli mēģināja argumentēt, kādēļ valdība Covid-19 krīzes pārvarēšanai, piemēram, viesnīcu biznesam ir piešķīrusi tikai 4,7 miljonus eiro, kas, izdalot uz 200 potenciālajiem palīdzības saņēmējiem, ir 23,7 tūkstoši eiro.

Manuprāt, ministra atbilde bija ne tikai drusku nepatiesa, bet tā satur propagandu, kas tomēr ir ļoti nekorekta rīcība, jo rodas sajūta, ka tiek mēģināts sarīdīt cilvēkus. Proti, Reira atbilde uz Dombura jautājumu skanēja šādi: ''Paši viesnīcnieki saka, ka viņu bizness atjaunosies – nu jau piecu gadu termiņš tiek minēts. Līdz ar to, loģiski domājot, pielietojot dažādas metodes, jāsaprot, ka sabiedrībai (šī nav valsts nauda, tā ir nodokļu maksātāju nauda) nav iespējams piecus gadus vienu biznesa veidu finansēt.''

Jau primāri mani pārsteidza divas lietas. Pirmkārt, nespēju noticēt, ka viesnīcnieki varētu būt tiešām lūguši stutēt viņu biznesu no valsts budžeta turpmākos piecus gadus. Un manām aizdomām izrādījās pamats – ātri vien noskaidroju, ka, sagaidot, ka jau nākamgad būs pieejamas vakcīnas, viesnīcnieki no krīzes cer atkopties 2023. gada beigās, un ne par kādiem pieciem valsts atbalsta gadiem vispār nav runas.

Otrkārt – ļoti savdabīgi dzirdēt, ka politiķi pēkšņi atcerējušies, ka valsts budžetā esošā nauda nav viņu, bet gan nodokļu maksātāju nauda. Teikšu tieši – esmu vairāk nekā pārliecināts, ka šis ministra atmiņas uzplaiksnījums nav nekas vairāk kā propagandisks mēģinājums attaisnot valdības skopumu un atbalstāmo dalīšanu.

Nekā savādāk to nevar uztvert, zinot, ka vienam pašam airBaltic nesen tika dāsni uzdāvināti 250 miljoni eiro nodokļu maksātāju naudas (un ir indikācijas, ka būs jādāvina vēl), argumentējot, ka mums jāpalīdz lidsabiedrībai pārciest krīzi, lai pēc tās uzņēmums varētu atsākt biznesu.

Lai nu paliek 250 miljoni, bet jautājums – ko un uz kurieni pārvadās airBaltic – mūs uz ārzemēm, bet pie mums nevienu nevedīs?

Varbūt Reirs nezina, bet ir nianse – kad Latvijas iedzīvotājs aizlido ceļojumā uz Berlīni, ekonomikas izpratnē tas ir imports, bet, ja vācietis atbrauc uz Rīgu, – tas ir eksports un ienākošā nauda. Ja Rīgā nebūs viesnīcas, kur vācietim nakšņot, viņš šurp nelidos, attiecīgi – eksporta šajā nozarē nebūs. Aizdomas, ka Reirs to īsti nesaprot... 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē