Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Reizēm vērts ieklausīties

Nesen uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) paziņoja – ja "Veselības ministrija turpinās īstenot kovida vīrusa izplatību veicinošu politiku tirdzniecības nozarē, neatļaujot strādāt tirdzniecības centriem zaļajā režīmā arī brīvdienās un svētku dienās, LTRK Padome lems par veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasīšanu".

LTRK apvieno aptuveni sešus tūkstošus biedru un līdz ar Latvijas Darba devēju konfederāciju reprezentē visu uzņēmējdarbības vidi, tā ka te nav runa par vienu klaigājošu protestētāju, kas vēršanos pret kādu ministru izmanto, lai piesaistītu uzmanību. Pieprasīt ministra demisiju – tas gan Latvijas politiskajā vidē nav nekas īpašs un ir vērojams laiku pa laikam. Turklāt veselības ministra, tāpat kā labklājības ministra, kā arī izglītības ministra, amats ir tāds, ka allaž atradīsies iegansts kritikai, jo šie ministri atbild par jomām, par kurām savs viedoklis ir gandrīz katram cilvēkam.

Turklāt nevar noliegt, ka tirdzniecība ir viena no tām nozarēm, kas kopš pandēmijas sākuma ar dažādiem, reizēm pat neloģiskiem ierobežojumiem ir pamatīgi nomocītas (te jāatceras bēdīgi slavenie atļauto un aizliegto preču saraksti), tomēr nevajadzētu aizmirst to, ka pašā tirdzniecībā pastāv asa iekšējā konkurence, kas nekur nav pazudusi arī Covid-19 krīzes apstākļos. Taču konkrētais gadījums – LTRK pret veselības ministru – atklāj plašāku problēmu.

Nevienā valdībā visi ministri nav izcili zinoši visos pārziņā esošo jomu aspektos, tas pat nav iespējams, jo, vienkārši formulējot, ministrs arī ir tikai cilvēks, un tāpēc svarīgas ir diskusijas ar jomu pārstāvošajām organizācijām. Tā prasme, kam gan būtu jāpiemīt cilvēkam, kurš nonācis ministra amatā, ir izpratne par to, kurā diskusiju dalībniekā ir vērts ieklausīties un kurā nē. 

Diemžēl pēdējā laikā rodas iespaids, ka ir divas galējības – vai nu pie varas esošie politiķi lēmumus pieņem mikroblogošanas vietnē Twitter dominējošo viedokļu un tukšvārdīgu protestu ietekmē, vai arī vispār neklausās ieteikumos. 

Protams, nevar noliegt, ka no dažiem valdošās koalīcijas kritiķiem dzirdams tikai tas, ka valdība pilnīgi visu dara nepareizi, un šāds viedoklis tiek pausts emocionāli sakāpinātā, agresīvā formā, bet nekādu racionālu ieteikumu, kā vajadzētu rīkoties, vispār nav vai arī tie ir tik atrauti no realitātes kā pretvakcinācijas kampaņa. Taču, ja daži no ieteikumiem, ko saņem valdība, tiešām nav uztverami nopietni, tādēļ jau nav vispār jāignorē jebkādas rekomendācijas, ko pauž dažādas nozares, tās pārstāvošās organizācijas un arī eksperti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē