Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Riskus rada nelojālie

Pagājušajā nedēļā, reaģējot uz Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa "Latvijas ārpolitiskajām pozīcijām neatbilstošajiem izteikumiem par Krievijas agresiju pret Ukrainu", ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs oficiālā vēstulē A. Elksniņam atgādināja, ka "Latvija kategoriski nosoda Krievijas neattaisnojamo, nelikumīgo un neizprovocēto militāro agresiju pret Ukrainu".

Tas, ka mūsu valsts ārpolitiskajām nostādnēm neatbilstoši izteikumi nāca tieši no Daugavpils, ir kārtējais apliecinājums tam, ka Latgalē iešana Kremļa propagandas pavadā ir visai izteikta. Vēl viens piemērs ir arī Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča izteikumi, par kuriem viņu, kā ziņo LETA, Valsts drošības dienests aicināja sniegt paskaidrojumus. Taču gadījumus, kas apliecina raudzīšanos austrumu virzienā, var atrast arī citur Latvijā. 

Mūsu valsts iedzīvotāju daudzveidīgā reakcija uz Krievijas izraisīto karu Ukrainā jau iepriekš likusi secināt, ka ar vienotas politiskās nācijas veidošanu nav gājis īpaši veiksmīgi. Saprotams, neviens cilvēks savu tautību neizvēlas, un līdz ar to Latvijas problēma jau nav tā, ka te dzīvo tādi krievu tautības cilvēki, kuri apmeklē Mihaila Čehova vārdā nosaukto teātri un pareizticīgo baznīcu, nevis Jauno Rīgas teātri un luterāņu baznīcu. Respektīvi, ja Latvijas nelatvieši pārvalda latviešu valodu pietiekami labā līmenī, lai spētu ikdienā sazināties un veikt savus profesionālos pienākumus, ir lojāli mūsu valstij un nosoda Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, tad tā nav sabiedrības daļa, kas būtiski destabilizē situāciju. Tajā pašā laikā latviešiem, neapšaubāmi, ir tiesības pašreizējos apstākļos distancēties no visa krieviskā, turklāt, ņemot vērā latviešu mierīgo mentalitāti, lielākajā daļā gadījumu šī distancēšanās notiek rāmi un inteliģenti.

Iespējams, tieši no mierīgās mentalitātes izriet tas, ka reizēm iecietība pret nelojalitātes izpausmēm ir pārāk liela, tiek meklēti attaisnojumi, ka "jābūt neitrāliem" un "ne jau Latvijā notiek karš, tāpēc mums nav jānostājas kādā no pusēm", un tiek ignorēts tas, ka Maskavas impēriskās ambīcijas Latvijas vēsturē jau ir spēlējušas negatīvu lomu.

Taču situācijā, kad Krievijas okupācijas spēki posta valsti, kuras galvaspilsēta atrodas tikai aptuveni 800 kilometru attālumā no Rīgas, Latvijā gan likumsargiem, gan arī kopumā sabiedrībai būtu jādemonstrē nulles tolerance pret jebkādu atbalstu Krievijas militārajai agresijai. Tas nav karš tālā pasaules malā. Reāla karadarbība notiek tepat – pie Eiropas Savienības austrumu robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē