Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds
Tas, kā tiek vadīti valsts dienesti, ietekmē daudzu cilvēku dzīvi

Sabiedrībai jābūt prasīgai

Saistībā ar to, ka nesen izgāzās konkurss uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu, uzvirmoja diskusija par to, ka sabiedrība tiem cilvēkiem, kuri pretendē uz iecelšanu vadošos valsts sektora amatos, izvirza ārkārtīgi augstas prasības, savukārt gan uzņēmumu vadībā, gan vēlēto deputātu vidū sastopami visai pretrunīgi vērtējami cilvēki, kurus sabiedrība uztverot daudz iecietīgāk.

Var piekrist, ka šāda tendence – pieprasīt, lai vadošos amatos valsts sektorā nonāktu cilvēki ar nevainojamu reputāciju, – tiešām valda. Taču jāņem vērā, ka starp valsts sektoru un privāto biznesu pastāv fundamentāla atšķirība. Privātajā sektorā pie uzņēmumu vadības stūres nokļūst cilvēki, kuriem uzticējušies uzņēmuma īpašnieki. Vietējos Latvijas uzņēmumos joprojām visai izplatīta ir XX gadsimta 90. gados iedibinātā tradīcija, ka vairākiem īpašniekiem piederošā uzņēmumā paši līdzīpašnieki arī strādā valdē – tātad vada biznesu. Protams, ir arī uzņēmumi, kuru valdi veido algoti darbinieki, nevis īpašnieki, taču jebkurā gadījumā – tā ir uzņēmuma īpašnieku izvēle, kam uzticēt sava biznesa vadību. 

Nav jau, protams, tā, ka biznesā viss vienmēr norit skaisti un gludi, bet nebūšanas ar priekšniekiem gadās tikai valsts sektorā.

No dažādu tautsaimniecības nozaru pārstāvjiem dzirdēti izteikumi, ka jau atkal kādam uzņēmumam ar valdi nav paveicies. Piemēram, ilggadējā valde gluži vai iesnaudusies savos krēslos, neseko tautsaimniecībā notiekošajām pārmaiņām un tā rezultātā uzņēmuma finanšu rādītāji ievērojami pasliktinājušies, vai arī jaunieceltā valde reformas īsteno tik neprasmīgi, ka uzņēmums īsā laikā palicis gandrīz bez darbiniekiem, sadarbības partneriem un klientiem, un profesionālākos darbiniekus, perspektīvākos sadarbības partnerus, kā arī labākos klientus sev "savākuši" uzņēmuma konkurenti.

Taču gadījumos, kad uzņēmuma vadība uzticēta neīstajiem cilvēkiem, riskē vienīgi paši uzņēmuma īpašnieki ar savu naudu. Savukārt tas, kā tiek vadīti ietekmīgi valsts dienesti un iestādes, būtiski ietekmē daudzu cilvēku dzīvi, tāpēc sabiedrība pārāk prasīga pret cilvēkiem, kas tiek virzīti valsts sektora vadītāju amatos, nemaz nevar būt. Tieši pretēji – sabiedrība var būt vienīgi nepietiekami prasīga. 

Un nenoliedzami šo prasīgumu derētu paturēt prātā arī, dodoties balsot vēlēšanās – gan šoruden Saeimas vēlēšanās, gan nākamgad Eiropas Parlamenta vēlēšanās, – lai brīdī, kad kļūs zināmi vēlēšanu rezultāti, būtu pārliecība, ka ievēlētie cilvēki tiešām profesionāli strādās, nevis aizrausies ar sava tēla spodrināšanu.

Top komentāri

Trollis JT
T
Arī vecāki saviem bērniem izvirza tādas prasības, kurām paši neatbilst ne uz pusi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē