Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Lēmumi pieņemti, pilnībā nerēķinoties ar ASV tuvāko sabiedroto interesēm

Samits kā indikators

Nedēļas nogalē Kanādā tiks aizvadīts tā dēvētā lielā septiņnieka jeb G7 valstu vadītāju samits, par kuru pastāv bažas, ka pretrunu starp ASV un pārējām G7 valstīm dēļ samits izvērsīsies par savstarpējo attiecību skaidrošanu un paliks bez tradicionālā noslēguma paziņojuma.

Galvenais domstarpību cēlonis, protams, ir ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas lēmumi, tādi kā lēmums par izstāšanos no kodolvienošanās ar Irānu, lēmums par ievedmuitu noteikšanu ārvalstu tēraudam un alumīnijam un vēl virkne citu, mazāku rezonansi izraisījušu soļu. Lielākā daļa šo lēmumu ir pieņemti, pilnībā nerēķinoties ar ASV tuvāko sabiedroto pasaules arēnā interesēm, tāpat it īpaši Eiropai būtībā tiek atklāti draudēts ar jauniem, vēl sāpīgākiem soļiem gadījumā, ja tā nebūs ar mieru pakārtot savas politiskās un ekonomiskās darbības ASV vēlmēm. Attiecīgi arī pastāv ticama iespēja, ka G7 valstu līderu samitā ASV prezidentam nāksies uzklausīt virkni pārmetumu, lai gan māc šaubas, vai pārējo rietumvalstu vadītāju teiktais ir spējīgs mainīt Trampa viedokli.

ASV prezidentam arī nav īpaši daudz izvēles iespēju, jo aiz Savienoto Valstu spožās fasādes slēpjas liels skaits iespaidīgu ekonomisko problēmu, kuru neatrisināšanas gadījumā ASV draud grandioza ekonomiskā katastrofa. Valsts ārējās tirdzniecības deficīts pērn pietuvojās 600 miljardiem dolāru, valsts parāds turpina augt gluži vai lavīnveidīgi utt., un bezgalīgi šāda situācija turpināties nevar, jo agri vai vēlu, taču tiks sasniegta kāda kritiskā masa. Piedevām vēl ASV vairs nepieder monopoltiesības uz globālajiem spēles noteikumiem, visticamāk, ka tās ir zudušas neatgriezeniski, un šis fakts kopējo situāciju tikai pasliktina.

Rezultātā Tramps dara gandrīz vai vienīgo, ko vēl iespējams darīt – atsaucoties uz nacionālās drošības interesēm, starptautisko drošību vai vienalga ko vēl citu, pieņem lēmumus par dažādiem ierobežojumiem un sankcijām, kuru mērķis ir panākt panīkušās rūpniecības atdzimšanu ASV, kā arī nodrošināt dažādas priekšrocības amerikāņu ražotājiem starptautiskajos tirgos. Savukārt maksāt par to nākas ne tikai ASV ģeopolitiskajiem oponentiem, bet arī sabiedrotajiem, kuri, ja vienkāršoti, tad šobrīd tiek aplikti ar jaunām papildu nodevām.
Rezultātā G7 samits var kļūt par sava veida indikatoru, kas parādīs, cik lielā mērā pārējās vadošās rietumvalstis ir gatavas pretoties Vašingtonas spiedienam un upurēt savas ekonomikas un labklājību ASV gaišās nākotnes labā. Vai publiskajā telpā paustā apņēmība pretoties Baltajam namam ir tikai kareivīgi vārdi, kas beigās jūtami atšķirsies no darbiem, vai tomēr patiesa apņemšanās.

Top komentāri

Trollis JT
T
Ja kāds iebilst pret PAREIZO viedokli - tā "trollis". Brīnos, kā Gorbačovs šo nebija iemācījies... .
Gudrinieks
G
Nebūs nekāda indikatora. Labākajā gadījumā pat ne kaķa lāsti, bet vārgi ņaudieni. ES ir tikai kolonija, un tajā nav politiķu, spējīgu sacelties pret ASV. Tāpēc ja šerifs teica, ka Eiropas aborigēni maksās, tad Eiropas aborigēni maksās, un viņu viedoklis nevienu neinteresē.
trusis nejaukais
t
atkal sedlendieka smagie murgi par ASV ekonomiku - kas taa par grandiozo ekonomikas katastrofu ar ko draud sedlenieks? ASV ekonomika kljuust ar vien neatkariigaaka no globalizaatoriem. kad Kjiina visus piechakaree tad sedleniekam par to prieks, bet kad ASV aizstaav savas intereses tad taa ir sabiedroto nodeviiba. Tramps vienkaarshi meegija pielikt punktu negodiigai briivaa tirgus praksei un nekljuut par kjiilniekiem pashiem savaam ekonomiskajaam intereseem. kjiinai piemeeram aareejais paraads ir daudz lielaaks par ASV (ja reekjina peec pareizas metodikas) bet sedlenieks ar sajuusmu kladzina par kjiinas ietekmes palielinaashanos neskatoties uz sho faktu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē