Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saprāta balss Saeimā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar noraidīja Valsts prezidenta Egila Levita iesniegto likumprojektu "Grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā", kas ļauj secināt, ka vismaz vēlēšanu gadā parlamentārieši nolēmuši rīkoties saprātīgi un lieki nekaitināt savus vēlētājus – nodokļu maksātājus, kas finansē viņu algas. Atgādināšu, ka pērn prezidents nāca klajā ar iniciatīvu atjaunot valsts ministra posteni, kuri būtu īpaši pilnvaroti pārvaldīt tādu jautājumu risināšanu un virzību, kuros ir iesaistītas vairākas nozaru ministrijas vai izpildvaras institūcijas, argumentējot ar to, ka šā iemesla dēļ arī daudzu pārnozaru jautājumu risināšana nesokoties. Tieši tādēļ būtu nepieciešami īpaši pilnvaroti valsts ministri, kuri koordinētu starpnozaru projektu virzību.

Prezidenta iniciatīva jau teju uzreiz izpelnījās diezgan asu sabiedrības kritiku un aizdomas, ka tā vietā, lai strādātu efektīvāk un jaudīgāk ar jau esošajiem gana pietiekamajiem resursiem, politiķi atkal vēlas paplašināt par nodokļu maksātāju naudu atalgoto cilvēku skaitu, taču beigās solīto ieguvumu vietā tiks piedzīvota valsts pārvaldes sadārdzināšanās.

Valsts prezidents savā pavadvēstulē likumprojektam mēģina pārliecināt, ka, piemēram, "Bērnu un ģimenes politika un digitālā politika ir tikai dažas jomas, kurās ir pietrūcis šādas starpnozaru sadarbības un politiski atbildīgas valsts amatpersonas par jomas politikas veidošanu un īstenošanu. Šiem jautājumiem nepieciešams pievērst daudz lielāku uzmanību, un to sekmētu valsts ministra institūta ieviešana mūsu valdības struktūrā". Taču, kā nojaušams, nu jau arī parlamentārieši secinājuši, ka ne jau kārtējā politiskā, par nodokļu maksātāju naudu finansētā ministra (un gan jau arī biroja) izveidošana būs tas «laimes lācis», kas padarīs valsts pārvaldi modernāku, efektīvāku un darītspējīgāku. Protams, tikpat daudz iespējams, ka nevis veselais saprāts, bet gan bailes no nodokļu maksātāju dusmām vēlēšanu gadā licis deputātiem šo, manuprāt, valsts naudas izkleķerēšanas iniciatīvu noraidīt.

Taču, maigi sakot, interesanta ir vēl kāda prezidenta iniciatīva, kas lasāma minētajā pavadvēstulē: "Es saskatītu nepieciešamību dot iespēju atsevišķu Ministru kabineta locekļu, vispirms jau Ministru prezidenta, darbības atbalstam iecelt divus parlamentāros sekretārus, nosakot tiem konkrētas politiskās atbildības jomas." Runājot tieši – ja valsts ministru posteņiem vēl varētu atrast kādus loģiskus argumentus, tad parlamentāro sekretāru "bataljona" paplašināšanas ideja tomēr liek uzdot tiešu jautājumu – cik ļoti tālu no realitātes atrodas politiķi un viņu padomnieki?


 

1. Viso pilsētām

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē