Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Stipri šaubos, vai tā vairs var atļauties "griezt, pirms septiņreiz nomērīts"

Šaubas par to melnumu

Gan premjers, gan daži politisko procesu vērotāji un vērtētāji atzinuši, ka pirms oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām sagaidāma vēl nepieredzēti "melna" un agresīva priekšvēlēšanu kampaņa. Tas, protams, nav izslēgts, taču vismaz pašreiz notiekošais, tostarp melno kampaņu pareģu piesauktie piemēri, īsti par to neliecina.

Baptistu mācītāju "noēda", tiklīdz kļuva zināms, ka Saskaņa viņu nolūkojusi Valsts prezidenta amatam? Jā, liela daļa latviešu bija šokā, to uzzinot, neslēpa savas emocijas un attieksmi pret Saskaņu, bet vai te varam runāt par organizētu kampaņu? Manuprāt, nē, pat ja arī kāds politiķis lielajā sārtā iemeta pagalīti.

Notikumi ap Kaimiņa partiju? Pēc visām nedienām, kas ilgstoši piemeklējušas KNAB, stipri šaubos, vai tā vairs var atļauties "griezt, pirms septiņreiz nomērīts". Un, ja fakti savākti, pienācis laiks aktīvām darbībām, vai tagad bija jāiepauzē, līdz paiet vēlēšanas? Līdzīga situācija ar Rimšēviča un Martinsona stāstu, kas skar arī dažu politisko spēku.

Izmeklētāji dara savu darbu, tie, kurus tas skar, protams, var atrunāties ar standarta frāzēm par pret viņiem vērstām kampaņām, taču diez vai to vērts ņemt vēra.

Premjera atklāsmes par organizētu "melno kampaņu" pret valdības darbu arī būtu jāvērtē caur krietnu devu kritikas. Pirmkārt, vienmēr ir kāds, kas neapmierināts ar valdības darīto vai nedarīto, visas neapmierinātības izpausmes diez vai būtu saistāmas ar partiju politiskajām interesēm. Jā, varbūt kādā brīdī tas skar partiju sponsorus, tie var aktivizēt savus sabiedrotos, bet te visa pamatā ir nevis priekšvēlēšanu intereses, bet ekonomiskās. Otrkārt, pie varas esošajiem ir īpaši izdevīgi jebkādai sabiedrības grupu neapmierinātībai ar valdības darbu piekārt birku "konkurentu melnā kampaņa", kas automātiski ļauj visu kritiku (arī pamatoto), kā saka, laist gar ausīm.

Kampaņām, tostarp melnajām, vienmēr ir kādā konkrētā rezultātā ieinteresētā puse, teiksim, partija vai politiķis, kam caur konkurentu nomelnošanu kļūst reālas iespējas nokļūt vai nostiprināties pie varas. Kā tas krīzes sākuma gados bija ar Jauno laiku, vēlāk Vienotību, kuru visas komunikācijas centrālā ass vairāku gadu garumā bija, ka pie visām valsts problēmām vainojami iepriekš valdošie. Toreiz tas nostrādāja. Vai tagad ir līdzīga situācija? Nē. Nav ne ārēju apstākļu, kā krīze tolaik, ne īstas alternatīvas pašreiz pie varas esošajiem (lai piedod visi, kas sacerējušies uz milzu panākumiem rudenī).

Secinājumi? Melnās kampaņas elementi gan būs, bet tie nebūs noteicošie panākumu kaldināšanā šajās vēlēšanās. Būs vien jākonkurē ar to, ka "esam labākie", nevis "mazākais ļaunums".

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
Ja valsts augstākās amatpersonas atklāti sūdzas tautai par " organizētu "melno kampaņu" "... tad ar to pašu viņas apliecina savu nespēju kontrolēt situāciju valstī. Cilvēkam parastajam gribot negribot jāsecina, ka valstī valda vārdā nenosaukti, mistiski, nepārvarami spēki. Cik brrrrrriesmīgi!
Makiavelli
M
Tātad latviešu vēētājam tomēr ir tiesības uz emocijām un attieksmi un nav pienākuma klusēt, kad Kremļa polittehnologi veido politiku. Šīs tiesības arī turpmāk tiks aizstavētas.
80. līmeņa trollis
8
Uz melnumu autors skatās partejiski - ''mūsējie prasmigi izmanto pārsteiguma momentu uzbrūk varonīgi, bet ienaidnieks uzbrūk nelietīgi un lien virsū kā traks.'' Darbība ir melna, kad to izdara autora maizestēvu ienaidnieks, bet par melnumu jāšaubās, kad rīkojas savējie.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē