Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Var sanākt, ka pie ECB līderu galda būs tiesīga sēdēt smagos noziegumos apsūdzēta persona

Seriāls par Rimšēviču

Pagājušās nedēļas nogalē parādījās ziņa, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) lūgusi Eiropas Savienības (ES) Tiesai izvērtēt Latvijas varasiestāžu rīcību attiecībā uz liegumu Latvijas Bankas (LB) prezidentam Ilmāram Rimšēvičam pildīt mūsu valsts pārstāvja funkcijas ECB padomē. Kā zināms, Rimšēvičs tiek turēts aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šogad sāktā kriminālprocesā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Drošības līdzekļi, kas viņam piemēroti, – drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts –, automātiski izslēdz iespēju apmeklēt sanāksmes ECB.

Saprotams, ka notikumu seriāls, kurā iesaistīts Rimšēvičs, ne tikai Latvijas varas institūcijas, bet arī ECB nostāda visai nepatīkamā situācijā. No vienas puses, valstu centrālo banku vadītāju, kuri vienlaikus ir augstas amatpersonas ECB vadībā, neatkarību garantē dalībvalstīm saistoša norma, ka viņus no amata pirms pilnvaru termiņa beigām var atcelt tikai ar tiesas spriedumu, bet, no otras puses, šajā gadījumā stāsts ir par iespējamu korupciju lielā apmērā.

Protams, neviens negaida, ka ES Tiesa nu mūsu tiesu vietā ātri pateiks, vai LB prezidents ir sodāms par līdzdalību kukuļa došanā vai pieprasīšanā. Es Tiesa var vērtēt, vai konkrētie amata pildīšanas ierobežojumi arī attiecas uz amata aizsardzības mehānismu. Un, jāsaka, arī ES Tiesa šajā gadījumā ir visai nepatīkamā situācijā, jo, no vienas puses, ir nevainīguma prezumpcijas princips, kas vismaz juristu vidū tiek uztverts kā svēts, bet, no otras, – attieksme pret gadījumiem, kad runa par iespējamu korupciju, ir īpaša, un, ja izmeklēšanas struktūras ar savu rīcību skaidri apliecinājušas, ka te ir pamats nopietnām apsūdzībām, diez vai kāds gribētu nostāties korupcijas piesedzēja lomā. Tāpat jāņem vērā starptautiskās sekas, proti, tā kā Rimšēvičs pats neatkāpjas, ja ES Tiesa lems, ka ierobežot viņa amata pilnvaras līdz notiesājoša sprieduma spēkā stāšanās brīdim nedrīkst, var sanākt, ka pie ECB līderu galda būs tiesīga sēdēt smagos noziegumos apsūdzēta persona, kas starptautiski būtu ļoti nepatīkams signāls.

Tajā pašā laikā tā īsti nav pieļaujamas arī atkāpes no principa, ka tik augstām amatpersonām jābūt pasargātām pret politiskās varas centieniem pret tām vērsties, izmantojot administratīvos resursus. Gana daudz pieredzēts šādu varas izmantošanas gadījumu, kad ar lielu skandālu kāda persona tiek apsūdzēta sazin kādos grēkos, taču, laikam ritot, izrādās, ka izmeklētāju rīcībā nav gana daudz pierādījumu publisko apsūdzību novešanai līdz tiesai, kur nu vēl notiesājošam spriedumam. 

Top komentāri

TrollisJT
T
Nebrīnieties ja izrādīsies, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs drīz būs smagos, vai ne tik smagos noziegumos apsūdzēta persona. Kāds ir nocirtis vectēva mežā nokaltušu koku mez atļaujas, kāds tura sivēnu bez reģistrācijas, kādam nav čipots suns, kādam aiz šķūnīša mētājas astoņas riepas un , ak šausmas, kāds ir iedzinis zemē četrus mietus un uzslējis malkas nojumi bez projekta! Tie visi ir likuma pārkāpēji! Palielīšos - es šodien pabraucu garām krūmu fotoradaram uz (90) speciāli - lai grautu valsts ekonomiku un destabilizētu konstitucionālo iekārtu.
TrollisJT
T
Ir taču absolūti nepieņemami, ja žurnālisti kādu sāk dēvēt par "smagos noziegumos apsūdzētu" , bet šis tūlīt aiz kauna neielec Daugavā.
irlielāmērāticams
i
... ka ieinteresētas personas grib "pagrūst zem vilciena" KNAB jauno priekšnieku. Militārā pretizlūkošana ir daudz konkrētāka un vienkāršāka, nekā mēdz būt politika. Kāds, kuram knābis ir šķitis gana apdraudošs... izdarīja tā, ka knābis ierija pārāk garu makaronu... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē