Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Simbolisks signāls

Pirms dažām dienām Itālijā ieradās vairāk par desmit Krievijas militāro transportlidmašīnu, kļūstot par sava veida simbolisku apliecinājumu tam, kādus mērogus ir sasniegusi Eiropas valstu savstarpējā norobežošanās.

Šīs lidmašīnas koronavīrusa pandēmijas plosītajā valstī nogādāja gandrīz simts Krievijas Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku (ikdienā dēvētu vienkārši par ķīmiskajiem spēkiem) mediķu, medikamentus un individuālās aizsardzības līdzekļus, speciālo tehniku un mobilo laboratoriju. Vēl neilgi iepriekš Itālija sāka saņemt arī palīdzību no Ķīnas, tāpat valstī ieradās vairākas Ķīnas mediķu vienības.

Krievijas oficiālie plašsaziņas līdzekļi valsts ķīmisko spēku nosūtīšanu uz Itāliju, protams, dēvē par absolūti humānu misiju, lai gan tajā pašā laikā amatpersonas atzīst, ka tas ir tikai viens no iemesliem. Krievijas ķīmiskie spēki ir plaši zināmi ar regulāru ierašanos visdažādāko epidēmiju epicentros daudzviet pasaulē, kur tiek gūta pieredze un vākta informācija ar mērķi sagatavoties iespējamajām krīzes situācijām pašu mājās.

Itālija nav izņēmums, un arī tur Krievijas speciālisti ir ieradušies ar šādu mērķi, kas gan nekādi nemaina faktu, ka paralēli tiks sniegta arī reāla palīdzība. It īpaši Itālijas ziemeļu reģioni atrodas situācijā, kad svarīgs ir jebkurš atbalsts, un šā iemesla dēļ blakus motīvi nevienu neinteresē, vēl jo vairāk tāpēc, ka tie nekādi nav vērsti pret Itāliju.

Atbalsts Itālijai sola Ķīnai un jo īpaši Krievijai arī ievērojamas politiskās dividendes. Valstī ir izplatīti eiroskeptiski, kā arī Ķīnai un Krievijai draudzīgi noskaņojumi, un ir maz šaubu, ka pēc šiem notikumiem tie tikai pieņemsies spēkā. Tajā skaitā samērā drīz aktuāls kļūs jautājums – kā nākas, ka Itālija atbalsta pret Krieviju noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas? Ņemot vērā kopējos noskaņojumus, valsts vadībai būs grūti sniegt saprotamu atbildi.

Vienlaikus Itālija ir tikai spilgts piemērs tam, kā vesela plejāde Eiropas valstu šobrīd jūtas sabiedroto nodotas un atstātas vienatnē ar savām problēmām. Līdztekus pandēmijai Covid-19 ir izraisījis arī iespaidīgas nacionālā egoisma, norobežošanās un savstarpējās neuzticēšanās krīzes, un, ja tās netiks pārvarētas, starp rietumvalstīm parādīsies aizvien jaunas savstarpējās robežas.

Šo situāciju, protams, izmanto nerietumu lielvaras, tomēr nepieciešamos priekšnoteikumus ir radījušas pašas rietumvalstis, krīzes situācijā gandrīz pilnībā aizmirstot par kopīgām interesēm un vērtībām. Un tā ir viela ļoti nopietnām pārdomām, tajā skaitā par apvienotās Eiropas tālāko likteni.

Top komentāri

viesis
v
Eiropas savienība nekad iekšpolitikā nav bijusi vienota un tas pat nav paredzēts. Paskatieties finanšu krīzi, bēgļu krīzi, šodienu. Vienmēr valstīm vai valstu grupām ir bijušas atšķirīgas intereses. Tas ir tādēļ, ka ES jau sākotnēji ir veidots kā ārpolitisks projekts. ES radīšanas ideja bija nevis uzlabot blokā esošo valstu stāvokli un viņas attīstīt, bet, lai Eiropas kontinentam būtu lielāks svars starptautiskajā arēnā. Diemžēl, Krievijai ir tāda pati problēma, Putins kā bijušais izlūks, arī ir tendēts uz ārpolitiskām uzvarām nevis iekšējo problēmu risināšanu. Abu šo faktoru ietekmē arī krievu lidmašīnas šobrīd ir Itālijā.
Tiesnesis
T
Par kopīgām interesēm un vērtībām ES institūcijas un dalībvalstis (izņemot Ungāriju) aizmirsa krietni agrāk, kad uzbruka Polijai tiesu reformas dēļ.
Irlielāmērāticams
I
ka Putins arī šoreiz spēlē gudrāk, nekā izvirtušie Rietumi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē