Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims
Vietā var nākt virkne citu, piemēram, Krievijā reģistrētu sludinājumu portālu, un tad, kā saka, ķer nu vēju

Sit tā, ka nekust

Pagājušajā nedēļā plašu uzmanību piesaistīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmums apturēt interneta vietnes ss.lv darbību saistībā ar sludinājumu portāla atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. Reaģējot uz to, uzņēmējs pārcēlis pakalpojuma sniegšanu uz ārzemēs reģistrēto ss.com, vienlaikus atklājot, ka pret VID prasību mēģinājuši iebilst pārsūdzību ceļā, kā jau tiesiskā valstī tas pienākas, bet valsts pārstāvjus no represiju piemērošanas tas dīvainā kārtā nav atturējis.

"Mēs savu panāksim!" – apņēmību šajā cīņā uzvarēt pauž VID pārstāvji. Tikai jautājums – ko īsti šī valsts institūcija panāks? Ka sludinājumu portāla pārstāvji pildīs prasību pārsūtīt klientu kontaktus? Vai to, ka nepaklausīgam uzņēmumam nebūs iespējas strādāt Latvijā? Drīzāk ticams ir pēdējais variants. Bet tas nozīmē, ka valstī būs par vienu paprāvu nodokļu maksātāju mazāk un biznesa vide būs saņēmusi skaidru signālu, ka ierēdņu iegribas stāv pāri visam.

Vispirms – vai ar šādu aizliegumu var mazināt nereģistrētu auto tirdzniecības biznesu? Minimāli. Ņemot vērā, ka VID aktivitātes nodrošinājušas plašu publicitāti jaunajai adresei, pārmaiņas sludinājumu lietotāju skaitu īpaši nemazinās. Ja par portālu atbildīgs būs ārzemēs reģistrēts uzņēmums, kas norēķinus ar klientiem pirks ārpakalpojumā, mūsu VID vairs nebūs tiesības pieprasīt jebkādu informāciju, un vienīgais veids, kā apliecināt, kam šajā kaujā pēdējais vārds sakāms, tad būtu starptautiski panākt, ka domēns ar nacistu organizācijas nosaukumu vispār netiek lietots. Tiesa, arī tad apšaubāms, vai mērķi attaisno līdzekļus, jo vietā var nākt virkne citu, piemēram, Krievijā reģistrētu sludinājumu portālu, un tad, kā saka, ķer nu vēju.

Var, protams, iebilst, ka Latvijā principā nav jādarbojas uzņēmumiem, kuri nerespektē valsts noteiktos principus. Piekrītu. Bet vai valsts ar šo apliecina, ka primāri vēršas pret lielākajiem pārkāpējiem, proti, šajā gadījumā slēptajiem auto tirgotājiem? Interneta diskusijās ļoti trāpīgi bija akcentēts, ka tikpat labi informāciju par kaut kādā ziņā negodīgiem klientiem varēja prasīt arī no transporta pakalpojumu sniedzējiem, ārstiem, pārdevējiem pārtikas veikalā utt., attiecīgi tos represējot, ja nepilda šīs papildu resursus aizņemošās birokrātiskās prasības. Tātad, ja VID ir vēlme apkarot nelegālo autotirdzniecību, jāmeklē citas, tiešākas metodes, kā vērsties pret nelegālā biznesa veicējiem, savukārt, ja nepieciešama kāda rīcībā esoša informācija, tā vai nu jāpērk, vai jāiegūst civilizētākā veidā par šajā gadījumā redzamo.

Top komentāri

viesis
v
Vispār, tā īsti nav saprotams, ko VID grib panākt. Pie katra sludinājuma ir kontakttelefons un e-pasta adrese. Stundas darbs, un visu var noskaidrot un pārbaudīt uz vietas, vai nodokļi tiek maksāti vai nē. Te vairāk izskatās, ka kādam ir dzimusi "ģeniāla" ideja- lai pārtrauktu tirdzniecību, apgāzt sludinājumu dēli :) tikai idejas autors neaizdomājās, ka, ja nebūs šitā dēļa, sludinājumus vienalga līmēs kaut kur citur, kaut vai sabiedriskajā tualetē uz sienas. Un ko tad, jauks tualeti nost? :)
Manrausis
M
Visā procesā tiek noklusētas dažas lietas. Vai VID vēlas informāciju par noteiktiem autotirgoņiem, vai "visu informāciju"? Proti – nav saprotams – vai VID zina, ko prasa. Jeb – prasa, jo likum stā it kā paredz, un "tad skatīsies". Vai VID apjēdz, ka ar savu darbību ietekmē reāla nodokļu maksātāja reālu uzņēmējdarbību? Vai VID ierēdņi var galvot ar savām galvām, ka informācija būs drošībā? Cik zināms, mūsu specdienesti ir slaveni ar informācijas publiskošanu! Vai "nepadošanās" uzņemēja priekšā ir Valsts iestādes cienīga rīcība? Jo VID darbību nosaka sabiedrība, arī uzņēmēji! Tātad kalps kož kungam rokā un vēlas, lai šī roka viņam maksā... Kaut kas nav labi... ????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē