Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Var kļūt par precedentu Eiropā, kur valstu un etniskās robežas bieži ir ļoti atšķirīgi jēdzieni

Šķēršļi izlīguma ceļā

Vašingtonā šā gada 27. jūnijā tā arī netika aizvadīta Serbijas prezidenta Aleksandra Vučiča un viņa Kosovas kolēģa Hašima Tači tikšanās, kurai vajadzēja kļūt par pavērsiena punktu ceļā uz abu pušu izlīgumu, kā arī vienu no ASV prezidenta Donalda Trampa sasniegumiem starptautiskajā politikā pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Tikai dažas dienas pirms ieplānotās tikšanās kļuva zināms, ka Kosovas īpašā prokuratūra Hāgā (Eiropas Savienības izveidota un atbalstīta institūcija) vēl šā gada aprīlī izvirzījusi Tači, bijušajam Kosovas albāņu kaujinieku komandierim, kā arī vēl vairākām augstām Kosovas amatpersonām apsūdzības slepkavībās un kara noziegumos, kas izdarīti bruņotā konflikta laikā šajā bijušajā Serbijas provincē. Uz šāda fona Tači pašsaprotami atteicās doties uz Vašingtonu.

Kas nav mazsvarīgi, tad pastāv daudz liecību, ka Tači noziegumu saraksts varētu būt daudzkārt plašāks, ieskaitot narkotiku un cilvēku orgānu tirdzniecību. Nekā pārsteidzoša šeit nav, jo ASV eksprezidenta Bila Klintona administrācija Kosovā izmantoja līdzīgas metodes, kādas Otrā pasaules kara beigu posmā tika izmantotas Sicīlijā. Par amerikāņu sabiedroto Kosovā kļuva vietējo albāņu organizētā noziedzība, kura apvienoja cīņu par provinces neatkarību ar savu pamatnodarbošanos.

Cits jautājums ir, kamdēļ apvienotās Eiropas politiķi (un pastāv maz šaubu, ka arī Trampa pretinieki ASV) ir atcerējušies par šo divus gadu desmitus ignorēto faktu Kosovas līderu biogrāfijās. Šeit jāatceras, ka vēl šā gada marta sākumā ASV Trampa znota Džareta Kušnera klātbūtnē jau tika aizvadīta viena Vučiča un Tači tikšanās, kuras rezultāts bija jūtama saspīlējuma starp abām pusēm mazināšanās. Attiecīgi viens no skaidrojumiem varētu būt ticamā iespēja, ka Trampam varētu izdoties panākt Serbijas un Kosovas izlīgumu, ko cenšas nepieļaut ASV prezidenta oponenti.

Eiropa tikmēr ne tikai atbalsta Trampa pretiniekus, tai ir arī citi motīvi. Ticamākais veids, kā izbeigt domstarpības, ir teritoriju apmaiņa, kuras ietvaros Serbija un Kosova apmainītos ar albāņu un serbu apdzīvotajām zemēm. Šāda apmaiņa var kļūt par precedentu Eiropā, kur valstu un etniskās robežas bieži ir atšķirīgi jēdzieni, un attiecīgi netrūkst politiķu, kuri vienošanos uzskata par nevēlamu.

Galvenokārt abu šo iemeslu dēļ Hāgas tribunāls arī operatīvi atcerējās par Tači un viņa tuvāko līdzgaitnieku politisko karjeru pirmsākumiem. Šobrīd viņiem izvirzītās apsūdzības jau atrodas tiesā, kurai līdz oktobrim nāksies izlemt, cik tās ir pamatotas. Un rodas aizdomas, ka lēmums būs pilnībā atkarīgs no izlīguma procesa tālākās gaitas.

Top komentāri

ha, ha
h
Viedokļi mēdz būt dažādi, bet vismaz par Sorosa siles žurgaino strebekli raksta autors savu sirdsapziņu nepārdod.
Istoričeskijs
I
Nebūtu Monikas Levinskas un Serbijas bumbošanas - gan Krievija, gan pasaule, gan Amerika būtu savādāka.
Irlielāmērāticams
I
ka ANDIS SEDLENIEKS ir žurnālists, bet tauta pieprasa propagandistus. Tas ir iemesls, kāpēc Andi nonievā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē