Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Skubināšana jau robežojas ar spiedienu ratificēt

Satversmes pirmie divi panti nosaka, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika" un "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai". Protams, tas visiem ir zināms. Vismaz tiem, kuri kaut reizi dzīvē kaut vai cilvēciskas intereses pēc lasījuši Satversmi. Taču šoreiz Satversmi atvēru cita iemesla dēļ – skatoties procesus ap bēdīgi slaveno Stambulas konvenciju, kas Latvijas sabiedrību sašķēlusi divās pretējās nometnēs. Pirmajos, kuri konvenciju atbalsta un rosina Saeimu ātrāk to ratificēt, un otrajos, kuri konvencijā saskata dažādus zemtekstus, slēptas sazvērestības un riskus Latvijas sabiedrībai.

Ļoti būtisks jautājums – cik no atbalstītājiem vai pretiniekiem paši ir izlasījuši visu konvencijas tekstu un gana plaši pieejamos skaidrojumus par to. Atklāti sakot, mani ilgstoši ļoti maz interesēja šis dokuments un tā saturs, tomēr, pieaugot rezonansei, izlasīju gan konvenciju, gan vienu otru skaidrojumu. Vai un kādi riski sagaidāmi Latvijas sabiedrībai no šīs konvencijas, neņemos spriest – tur darbs attiecīgajiem profesionāļiem. Taču tagad zinu, par ko ir runa, lai arī joprojām neesmu ne par, ne pret šo dokumentu. Vienlaikus gan radies jautājums – ja tiek apgalvots, ka liela daļa konvencijas nosacījumu jau tagad ir iekļauti dažādos Latvijas normatīvos, kādēļ vispār nepieciešams pievienoties konvencijai kā tādai? Sevišķi saprotot, ka mēs neesam gatavi šim solim, jo aizvien ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Jābūt kādai trešajai – neitrālai – pusei, kura argumentēti un vienkāršā valodā izskaidrotu dokumenta būtību, spētu konstruktīvi atbildēt uz ikvienu jautājumu. Diemžēl patlaban pārsvarā ir dzirdamas tikai tās balsis, kas aktīvi iestājas «par» vai «pret». Un diskusija vairāk izpaužas kā savstarpēji apvainojumi un ķengāšanās.

Tomēr runa nav par kauju sabiedrībā starp konvencijas atbalstītājiem un pretiniekiem. Runa ir par Latvijas parlamenta un sabiedrības spēju un tiesībām pašiem lemt par savu valsti, par starptautisko politiku un citām būtiskām lietām. Mani ļoti uzmanīgu dara tas, ka aizvien uzstājīgāka kļūst Eiropas Padomes rīcība, jau diezgan atklāti skubinot ratificēt konvenciju tās ES dalībvalstis, kuras to vēl nav izdarījušas. Manuprāt, šī skubināšana jau zināmā mērā robežojas ar spiediena izdarīšanu uz – lai arī ES dalībvalstīm ar no tā izrietošām saistībām – tomēr suverēnām un neatkarīgām valstīm, kurām joprojām pašām ir tiesības izlemt, ko ratificēt un ko neratificēt.

Tas, ka Latvija nav vienīgā valsts, kura savā ziņā ietiepīgi neratificē konvenciju, manuprāt, ir pietiekami būtisks signāls, ka tātad konvencijas teksta autori tomēr nav paveikuši savu darbu kvalitatīvi, jo nav spējuši radīt dokumentu, kurš ir vienkārši uztverams un kurā ietvertie termini un jēdzieni ir precīzi saprotami un nerada interpretācijas riskus. Beigu beigās šis tomēr ir savā ziņā vispārīgs, tātad plašai sabiedrībai domāts dokuments, nevis sarežģīts, konkrētai profesionāļu mērķa grupai paredzēts un saprotams, kā, piemēram, Kriminālprocesa kodekss.

Tāpēc šķiet, ka Latvijai nevajadzētu pakļauties kaunināšanas "procedūrai" un nesasteigt ar konvencijas ratificēšanu, pirms neesam pārliecināti, ka tiešām izprotam šā dokumenta mērķus un vērtības. 

Top komentāri

Slovākija NERATIFICĒJA :-)
S
jo nevēlās lai bērnudārzniekus pārtaisa par bezdzimuma Karlīnkārļiem, lai varavīksnes un citu slimnieku NVO OBLIGĀTI jāfinansē no valsts budžeta, lai tēta un māmiņas vietā būtu Teletūbijs Nr. 1 un Nr.2, lai 2 končitas var adoptēt bērnus un graut viņu psihi, lai slimnieki var savas perversijas demonstrēt publiski, lai kontroles un sodīšanas orgāns GREVIO var apspiest brīvas un neatkarīgas valsts pilsoņus u.c. NĒ SK TROJAS ZIRGAM LATVIJĀ!
PRET SK nelietībām
P
un pret esošie ir lasījuši gan SK https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/rms/090000168008482e , gan TM juridisko atzinumu https://www.tm.gov.lv/lv/aktualitates/tm-informacija-presei/juridiska-analize-par-stambulas-konvencijas-iespejamo-ietekmi-uz-latvijas-tiesibu-sistemu , gan parakstījušies https://manabalss.lv/par-stambulas-konvencijas-neratificesanu-latvija-republikas-12-saeima/show
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
PAT SENAJĀ ROMĀ TAUTAI BIJA VAIRĀKUMA TIESĪBAS ! LATVIJAS TAUTA ŠODIEN ARĪ PIEPRASA ROMAS TIESĪBAS ! UN NAV UZ PASAULES LIKUMA KURŠ STĀVĒTU AUGSTĀK PAR TAUTAS VAIRĀKUMA TIESĪBĀM !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē