Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sliktas konkurences riski

Pagājis jau gandrīz gads, kopš Latvijā pirmo reizi tika izsludināta ārkārtējā situācija, un diskusijas par Covid-19 izplatības mazināšanai ieviešamajiem ierobežojumiem pandēmijas gada laikā kļuvušas nevis racionālākas, bet tieši pretēji.

Jāatgādina, ka pagājušā gada marta vidū tika nolemts, ka no 2020. gada 17. marta Latvijā tiek atcelti visi starptautiskie pasažieru pārvadājumi "caur lidostām un ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu". Jāatceras arī, ka šis nosacījums palika spēkā daudzas nedēļas, un pasažieru pārvadājumi notika vien ar nelielu skaitu izņēmuma reisu, un to vidū, bija, piemēram, repatriācijas reisi. 

Lai arī minētais lēmums bija traģisks trieciens tūrisma nozarei un radīja problēmas tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri marta vidū atradās ārzemēs, bet gatavojās drīzumā atgriezties mūsu valstī, šis lēmums tomēr nešķiroja pasažieru pārvadātājus pēc dīvainiem, subjektīviem kritērijiem. Lēmums netika pieņemts tādā stilā – ar sudrabotiem autobusiem pasažieru pārvadājumus starp Rīgu un Tallinu ļauts veikt, ar baltiem autobusiem nē, prāmis no Rīgas uz Stokholmu var kursēt, ja uz tā ir vietas 2200 ceļotājiem, bet, ja 1900 pasažieriem, tad ne, lidmašīnas, kuras nosauktas Latvijas pilsētu vārdos, drīkst veikt aviolidojumus, bet citas ne. Tieši tādā ironiski neloģiskā stilā jau vairākus mēnešus valdība lemj par precēm, kuras atļauts, kuras aizliegts tirgot, par veikaliem, kuri var strādāt un kuri ne, un par to, kādus pakalpojumus klātienē drīkst, kādus nedrīkst sniegt. 

Tieši neskaidrie un neloģiskie kritēriji arī paver milzīgas iespējas lobismam negatīvākajā – nekorektas uzņēmumu konkurences – nozīmē, nevis pozitīvākajā – nozaru interešu skaidrošanas – nozīmē. 

Nesen Latvijas Eksportētāju asociācija The Red Jackets paziņoja, ka iebilst pret Veselības ministrijas šā gada 2. marta valdības sēdē pausto ierosinājumu, kas paredz, ka "darbojas tikai būtiskākie ražošanas uzņēmumi, kurus nosaka Ekonomikas ministrija un Zemkopības ministrija". Līdz ar dramatisko ietekmi, ko ražošanas uzņēmumu darbības apturēšana atstātu uz eksportu un kopumā uz mūsu valsts ekonomiku, uzņēmumu dalīšana būtiskākajos un nebūtiskākajos paver iespējas negodīgai konkurencei ne tikai starp nozarēm, bet pat starp konkrētiem uzņēmumiem. 

Patlaban jau lēni un haotiski notiekošais vakcinācijas process pamatīgi grauj mūsu valsts pārvaldes kā labi organizētas, loģiski funkcionējošas mašinērijas reputāciju un katastrofāli mazina sabiedrības uzticēšanos valdībai. Tādi uzņēmējdarbības vidi ietekmējošie lēmumi, kuros jau ir iekodēta iespēja radīt negodīgu konkurenci, gan valsts pārvaldes reputāciju, gan uzticēšanos valdībai var sagraut vēl pamatīgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē