Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Koalīcija naudu uzņēmumiem piešķīrusi bez 100% apliecinājuma, vai nauda tiks arī atdota

Spēle ar valsts naudu

Laikā, kad grūtībās nonākušajiem privātajiem uzņēmējiem nereti līdz pat sīkākajai niansei nākas sniegt argumentus un pamatojumus, lai varētu vispār pretendēt uz finanšu palīdzību Covid-19 negatīvo seku pārvarēšanai, valsts kapitālsabiedrībām nauda no valsts (lasi – mūsu kopējā) maka tiek piešķirta ar vieglu roku, pat īsti nezinot, vai piešķirtos daudzos miljonus eiro vispār kādreiz atgūs.

Maigi sakot, ļoti izbrīna ministru, deputātu un kopumā valsts pārvaldes dažādā attieksme pret privātajiem un valsts uzņēmumiem. Ļoti spilgti, manuprāt, negodīgā dalīšana "šajos un tajos" izpaužas kaut vai nesenajos valdības un Saeimas lēmumos attiecībā uz daudzmiljonu eiro "dāvanām" aviokompānijai air Baltic un VAS Latvijas dzelzceļš (LDz). Iemesls ir gaužām vienkāršs – abos gadījumos pašreizējā valdošā koalīcija naudu uzņēmumiem piešķīrusi bez 100% apliecinājuma, vai tā tiks arī atdota. Proti, ir savdabīgi uzzināt, ka, piemēram, LDz teju 60 miljonus eiro piešķir, lai gan valdības pārstāvji parlamenta Budžeta un finanšu komisijai atzīst – patlaban nav plāna, kā uzņēmums šo naudu atdos. Šķiet, diezgan līdzīga situācija ir ar aviokompānijai air Baltic piešķirtajiem 250 miljoniem eiro. Un jā – tie ir tikai divi piemēri.

Skaidrs, ka krīze ir smaga un tās sekas pagaidām neiespējami prognozēt, tāpēc jāmeklē risinājumus, kā palīdzēt šo situāciju pārvarēt jebkuram grūtībās nonākušajam uzņēmumam. Tomēr nav dzirdēts, ka privāto uzņēmumu īpašnieki šobrīd bezatbildīgi mētātos kaut vai ar dažiem tūkstošiem eiro, kā to ar miljoniem demonstrē valdošā koalīcija.

Ir absurdi iedomāties, ka privāta uzņēmuma īpašnieki piešķirtu savam (!) uzņēmumam milzīgu naudu, pirms tam neredzējuši uzņēmuma menedžmenta biznesa plānu – kā, kad un ar kādu atdevi nauda tiks atgūta. Un nav dzirdēti gadījumi, ka īpašnieks piešķirtu daudzdesmit miljonu eiro savam uzņēmumam, paļaudamies uz menedžmenta solījumu, ka naudas tērēšanas un atgūšanas plāns tiks izstrādāts "kaut kad". Šādai loģikai iemesls ir gaužām vienkāršs – privātie investē savu naudu, līdz ar to riskē ar personīgo maku, kamēr valdība un Saeima "apsaimnieko" sabiedrības, tostarp arī privāto uzņēmēju naudu, bet pašu politiķu maciņi tikmēr ir lielā drošībā.

Diemžēl ar skaļiem lozungiem un debesmannas solījumiem pie varas un naudas dalīšanas pults nonākusī "bezkompromisu tiesiskuma koalīcija" pagaidām nav pierādījusi spēju domāt sistēmiski un ilgtermiņā. Ja viņi spēlētos ar pašu naudu, tā būtu viņu personīgās nākotnes problēma. Taču šobrīd šīs spēlēšanās likme ir ārkārtīgi augsta un ļoti riskanta – mūsu valsts nākotne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē