Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ticamība ZZS un Saskaņas koalīcijas iespējamībai ir tuva nullei

Strupceļš, tad restarts

Bieži pēdējā laikā gadās dzirdēt prognozes par to, ka pēc oktobrī gaidāmajām vēlēšanām ar dažu tā dēvēto latvisko partiju atbalstu pie varas varētu nākt Saskaņa. Tiek piesauktas dažādas partiju kombinācijas, taču visbiežāk - Saskaņa, KPV LV, ZZS - acīmredzot tāpēc, ka tās šobrīd populārākās. Par to, kāds ir šo prognožu cēlonis un mērķis, varam izvirzīt vairākas versijas.

Pirmā – partijas, kuras izmisīgi cīnās par 5% barjeras pārvarēšanu, aktualizējot šādu "apokalipses koalīciju", tiecas iebiedēt vēlētājus, attiecīgi motivējot balsot par citiem (sevi). Otrā – pati Saskaņa provocē diskusiju par šādu iespējamu salikumu, pie tā pieradinot vēlētājus. Trešā – abu iepriekšminēto kombinācija, lai gan tādā gadījumā pretējās puses savā ziņā arī, kā saka, lej ūdeni uz pretinieku dzirnavām (varbūt pat neapzināti).

Ir gan arī vēl viena personu grupa, kas mēdz spekulēt par tā dēvēto latvisko partiju koalīcijas ar Saskaņu iespējamību – tie ir politologi, žurnālisti, vienkārši cilvēki, kuri pastiprināti interesējas par politiku. Tā, piemēram, sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Lapiņš‏ Twitter raksta: "Ka tik neiznāk tā, ka pēc vēlēšanām vienai pašreizējās koalīcijas partijai priekšā būs dilemma, ar ko veidot valdību - ar dažādas raudzes jampampiņiem vai ar Saskaņu. Viegli noprognozēt, ko tā izvēlēsies."

Tātad – cik reāla varētu būt, piemēram, divu šobrīd vispopulārāko partiju – Saskaņas un ZZS - politiskā laulība? Manuprāt, labi uz to atbildēja viens no Attīstībai/Par! līderiem Artis Pabriks. Kādā televīzijas diskusijā man gadījās piedalīties kopā ar viņu, arī Pabrika kungs vienā brīdī sāka skandēt tādu kā mantru, ka pēc vēlēšanām Saskaņa nākšot pie varas kopā ar dažu pašreizējās koalīcijas partiju. Reklāmas pauzē pavaicāju, vai tiešām viņš, būdams politologs, pieļauj iespēju, ka ZZS vadība, ignorējot savu vēlētāju gribu varētu iet kopā ar Saskaņu? Pēc īsas apdomas izskanēja atbilde: laikam jau nē, jo tad šī partija vienkārši izjuktu – ierindas biedri to neakceptētu. Tā arī man šķiet, tāpēc visai skeptiski attiecos pret šāda veida spekulācijām par iespējamo koalīciju.

Ko no tā varam secināt?

Ja nu tiešām būs tā, ka lielākās no Saeimā iekļuvušajām partijām nevarēs izveidot vairākuma koalīciju kopā ar "dažādas raudzes jampampiņiem", es teiktu, ka drīzāk ir ļoti liela iespējamība nonākt līdz ārkārtas vēlēšanām.

Savukārt ticamība ZZS un Saskaņas koalīcijas iespējamībai ir tuva nullei. Vismaz šajā un nākamajā gadā. Kurš no ārkārtas vēlēšanām būtu lielākais ieguvējs? Ir acīmredzami, ka ieguvējas būtu lielās partijas (tā pati ZZS, Saskaņa, arī Nacionālā apvienība), jo tām vieglāk atkal savākt naudu kampaņai. Tad nu sanāk, ka tie, kas biedē ar Saskaņas un ZZS koalīciju, faktiski sev šauj kājā.

Top komentāri

F
F
ZZS ir pilnīgi vienalga ar ko komplektēties, ka tik pie varas.
Tā gan
T
Oficiāla jau "laulība" starp ZZS un Saskaņu, protams, nebūs, bet neoficiāla tā pastāv jau sen.
Rīdzenes sarunas
R
Meļņik, kurus politiskos spēkus tu apkalpo šajā pirmsvēlēšanu kampaņā? Kurš tev maksā šoreiz?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē