Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Svarīgs ir protestu mērķis

Protesti pret lēmumiem, kurus jau pieņēmusi vai gatavojas pieņemt politiskā elite, Eiropā un citur pasaulē ir sastopami bieži. Pirms Covid-19 pandēmijas, kad Eiropas Parlamenta plenārsesijas noritēja Strasbūrā, pie parlamenta ēkas regulāri bija vērojams kāds pikets vai līdzīga akcija. Adventes laikā pirms diviem gadiem liela uzmanība tika pievērsta "dzelteno vestu" protestiem Parīzē. Arī Covid-19 pandēmijas periodā daudzviet notikuši dažādi protesti. Tā ka brīnīties par to, ka Latvijā parādās tendence protestēt, nav iemesla, un politiskajai elitei jābūt gatavai šādai situācijai.

14. decembrī LETA vēstīja, ka "Covid-19 izplatības ierobežošanai būtu jāaizliedz protesta akcijas, uzskata Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP)". Protams, vārds "jāaizliedz" var nesen ievēlētajam galvaspilsētas mēram radīt popularitātes kritumu, jo tas nesader ar Staķa rūpīgi kopto liberāļa un demokrātijas aizstāvja tēlu, kas tika centīgi spodrināts pirms domes vēlēšanām, piedaloties Baltkrievijas opozīcijas atbalsta pasākumā. Tiesa gan, ne mazāk liekulīgi izturas dažas galēji konservatīvas personas, kas demokrātiskās opozīcijas centienus Baltkrievijā ir izlikušās nemanām, bet idealizē 12. decembra notikumus Rīgā. Ir jābūt ārkārtīgi naivam cilvēkam, lai uzskatītu, ka visa mūsu Saeima un valdība piedalās grandiozā "kovidsazvērestībā" ar mērķi ieriebt visai Latvijas nācijai, bet visi tie, kuri mūsu valstī aicina protestēt, ir altruistiski ideālisti, kuri cīnās nevis par savām politiskajām un finansiālajām interesēm, bet par visas nācijas labklājību.

Jebkuru protestu gadījumā svarīgs ir to mērķis, kā arī forma. Ņemot vērā, ka Latvijā atbalsts Covid-19 krīzē cietušajām jomām un tajās strādājošajiem cilvēkiem patiešām ir pieticīgs un novēlots un līdz ar to pakļauj milzīgam stresam daudzus iedzīvotājus, saprotami būtu tādi protesti, kuros tiktu prasīti vieglāk pieejami dīkstāves pabalsti, dažādas subsīdijas un granti. Būtu saprotami arī tādi protesti, kuros tiktu prasīta tā dēvētā helikoptera nauda iedzīvotājiem. Galu galā, ja finanšu ministram Jānim Reiram (JV) ir iebildumi pret ilgtermiņa atbalstu uzņēmumiem, tad lai valdība nodrošina finansiālu beznosacījumu palīdzību tieši iedzīvotājiem. Savukārt runājot par protestu formu, tiem nav jābūt masu pasākumiem, piemēram, pasaulslavenā vides aktīviste Grēta Tūnberga pie Zviedrijas parlamenta ir protestējusi vienatnē.

Taču, ja pandēmijas laikā protesti izpaužas kā demonstratīva epidemioloģisko brīdinājumu ignorēšana un agresīva aurošana, tad jēgas no šādiem protestiem nav nekādas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē