Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Mūsu sabiedrība strikti nedalās darba devējos un darba ņēmējos

Svētku dienas un realitāte

Pēdējā laikā uzvirmojusi diskusija par to, cik daudz svētku dienu, kas būtu valstiski atzītas brīvdienas, mums Latvijā vajag. Šī diskusija atklāj, ka daži it kā eksperti visai maldīgi domā, ka Latvijā ir divas komandas – darba devēju komanda, ko veido valsts un pašvaldību sektors, kā arī rūpnīcas, un darba ņēmēju komanda, kurā ir gan valsts un pašvaldību sektora, gan rūpnīcu darbinieki.

Šo it kā ekspertu zīmētajā "bildē" darba devēju komanda cīnās par to, lai būtu pēc iespējas mazāk valstiski atzītu svētku brīvdienu, savukārt darba ņēmēju komanda – par to, lai šādu brīvdienu būtu pēc iespējas vairāk.

Taču šāda "bilde" īsti neatbilst realitātei, jo mūsu sabiedrība strikti nedalās darba devējos un darba ņēmējos. Ir ne mazums cilvēku, kas vienlaikus ir gan darba devēji, gan darbinieki. Piemēram, informācijas tehnoloģiju biznesa īpašnieks, kura uzņēmumā ir desmitiem strādājošo, vienlaikus var būt augstskolas mācībspēks – algots darbinieks. Turklāt ne mazums cilvēku dzīves gaitā ir te vienā, te otrā komandā –  uzņēmējs kļūst par valsts sektora darbinieku un pēc tam atkal par uzņēmēju.

"Bilde", kurā tiek zīmēta darba devēju un darba ņēmēju plēšanās ap brīvdienām, realitātei neatbilst arī tāpēc, ka daudzās nozarēs cilvēki intensīvi strādā tad, kad ir projekts, pasūtījums, steidzami darbi vai sezona, bet atpūšas tad, kad projekts īstenots, pasūtījums izpildīts, steidzamie darbi paveikti un sezona galā. Autoceļus pārsvarā remontē gada siltajā laikā. Tūrisma uzplaukums ir no marta līdz oktobrim. Dažādu intelektuālo, profesionālo pakalpojumu sniedzēji – juristi, sabiedrisko attiecību speciālisti, biznesa konsultanti – pamatīgi strādā tad, kad to paredz vienošanās ar klientiem, un bauda brīvdienas tad, kad darbs padarīts. 

Turklāt, lai arī t. s. dzīvesstila bizness mūsu valstī joprojām ir ļoti trausls, tomēr radu un draugu veidoti dzīvesstila uzņēmumi, piemēram, nelielas kafejnīcas, viesnīcas un frizētavas, Latvijā pastāv. Šādu uzņēmumu pasaulē lēmumi, kad strādāt un kad atpūsties, tiek pieņemti, pamatojoties uz biznesa apsvērumiem. Kafejnīcai 1. un 4. maijs var būt spraiga darba dienas, un viesnīcai var būt izdevīgi strādāt Ziemassvētku un Lieldienu brīvdienās, kad daudzi cilvēki ceļo. Protams, Darba likumā ir noteikta piemaksa par darbu svētku dienās, bet labs apgrozījums piemaksu var daudzkārt kompensēt. 

Ņemot vērā realitāti, asie strīdi par svētku brīvdienām izskatās pēc politisko spēku centieniem patrenēties debatēm, kas gaidāmas, tuvāk nākot Saeimas vēlēšanām.

Top komentāri

Juridičeskijs
J
“Bizness, tikai bizness- tiesības nevienu neinteresē”
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē